Home > Πρώτο Θέμα > Στη δημοσιότητα η διακήρυξη για τη Βιοκλιματική Αναβάθμιση ανάμεσα σε Αγ. Βαρβάρα και δημοτικό κήπο 4 εκ.€

Στη δημοσιότητα η διακήρυξη για τη Βιοκλιματική Αναβάθμιση ανάμεσα σε Αγ. Βαρβάρα και δημοτικό κήπο 4 εκ.€

Ανοικτή συζήτηση για το ΣΒΑΑ και η πρώτη επίσημη ενημέρωση

Στη δημοσιότητα η διακήρυξη

για τη Βιοκλιματική Αναβάθμιση ανάμεσα

σε Αγ. Βαρβάρα και δημοτικό κήπο 4 εκ.€

► Σύντομα τα πρώτα έργα για ύδρευση – αποχέτευση και υπογειοποίηση καλωδίων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΒΓΗΚΕ ήδη από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, η μεγάλη διακήρυξη του έργου της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης, για την περιοχή ανάμεσα στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και το δημοτικό κήπο της πόλης. Πρόκειται ουσιαστικά για την περιοχή της οδού 19ης Μαΐου, από το ύψος της «Ατλαντίδας» περίπου, μέχρι και το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Το πρώτο έργο που έχει ήδη συμβασιοποιηθεί στο ίδιο πλαίσιο, είναι το έργο της ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή παρέμβασης και το οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ. Στο μεταξύ, για το ίδιο μήκος επί της οδού, θα γίνει και υπογειοποίηση καλωδίων από την ΔΕΗ, έργο για το οποίο επίσης έχει υπογραφεί η σύμβαση συνεργασίας της επιχείρησης με το Δήμο Δράμας.

Το επόμενο έργο είναι η Βιοκλιματική Αναβάθμιση της περιοχής, προϋπολογισμού 4.050.000 ευρώ για το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη η διακήρυξη για τον ανάδοχο των έργων.

Αναλυτικότερα, το έργο αυτό περιλαμβάνει: α) Την κατηγορία της οδοποιίας με προϋπολογισμό 2.688.181,23 ευρώ, και β) την κατηγορία ηλεκτρομηχανικών (ΔΙΚΤΥΑ) με προϋπολογισμό 328.973,26 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αν. Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους.

 

Η ενημέρωση

Τα πρώτα έργα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου τουλάχιστον, όμως ο Δήμος Δράμας ήθελε αρχικά να ενημερώσει σχετικά τους Δραμινούς, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό έργο, το οποίο θα κρατήσει σε βάθος τετραετίας περίπου. Είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την πόλη, θα δυσχεράνει την κυκλοφορία των οχημάτων, όμως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα, που θα διαμορφώσουν πλήρως την πόλη για τα επόμενα 20-30 χρόνια!

Στα πλαίσια της ενημέρωσης αυτής, το βράδυ της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Δράμας προχώρησε στην πρώτη μεγάλη ενημέρωση των συνδημοτών μας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου, όπου έγινε η πρώτη ανοικτή συζήτηση για τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης από το Δίκτυο Βιοκλιματικής-Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης της Δράμας (ΔΙ. ΔΙΑΚ-ΔΡΑΜΑΣ), το οποίο συντονίζεται από το ΤΕΙ ΑΜΘ.  Οι εταίροι της στρατηγικής ΒΑΑ περιλαμβάνουν επίσης εκτός από τον Δήμο Δράμας και το ΤΕΙ ΑΜΘ, την Ένωση Κυριών Δράμας, την Αναπτυξιακή Δράμας, τη ΔΕΥΑΔ και το Επιμελητήριο Δράμας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς, ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σχετικά με τους στόχους και τις δράσεις βιοκλιματικής-περιβαλλοντικής αναβάθμισης στο πλαίσιο του σχεδίου ΒΑΑ Δράμας και συζητήθηκαν και καταγράφηκαν οι προβληματισμοί και οι απόψεις των συμπολιτών για την περιοχή παρέμβασης του σχεδίου ΒΑΑ Δράμας και συγκεκριμένα για την ανάπλαση της περιοχής ανάμεσα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας και τον Δημοτικό Κήπο (οδός 19ης Μαΐου).

Μέσω του ΔΙ.ΔΙΑΚ-ΔΡΑΜΑΣ, το οποίο στα πλαίσια του σχεδίου ΒΑΑ αποτελεί μία ανοικτή δομή κοινωνικής συμμετοχής για όλους τους ενδιαφερόμενους, η καταγραφή και η αξιολόγηση των ενδεχόμενων προβλημάτων και επιπτώσεων στην περιοχή παρέμβασης καθώς και συνεχής ροή πληροφορίας και επικοινωνίας θα πραγματοποιείται σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου ΒΑΑ.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, τονίζει ότι «η ανάπτυξη και η ευημερία της Δράμας, ήταν εξ αρχής ο στόχος της δημοτικής μας αρχής. Σε αυτόν δεσμευτήκαμε και σε αυτόν θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος. Είναι γεγονός ότι έχουμε στα χέρια μας τη χρυσή ευκαιρία να αναδείξουμε τον κρυμμένο και αναξιοποίητο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό της πόλης μας, να μετατρέψουμε τη Δράμα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Με δημόσια-ανοιχτή συζήτηση, με συμμετοχή όλων των δημοτών, η παρούσα Δημοτική Αρχή, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, εγκαινίασε μια νέα περίοδο ανοικτού και συμμετοχικού σχεδιασμού για το μέλλον μας. Είμαι σίγουρος ότι οι υπηρεσίες του Δήμου, οι εταίροι μας και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, συμβάλλουν τα μέγιστα για την αρτιότητα του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, τμήμα και συμπληρωματικό μέρος του οποίου αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας».