Home > Πρώτο Θέμα > Νορβηγοί μαθητές κατέκτησαν δίπλωμα χειριστού αλεξιπτώτου πλαγιάς με εκπαίδευσή τους στην Δράμα- Η Αερολέσχη Αίολος Δράμας αρωγός στον εναλλακτικό τουρισμό

Νορβηγοί μαθητές κατέκτησαν δίπλωμα χειριστού αλεξιπτώτου πλαγιάς με εκπαίδευσή τους στην Δράμα- Η Αερολέσχη Αίολος Δράμας αρωγός στον εναλλακτικό τουρισμό

Η Αερολέσχη Αίολος Δράμας αρωγός στον εναλλακτικό τουρισμό

Νορβηγοί μαθητές κατέκτησαν

δίπλωμα χειριστού αλεξιπτώτου πλαγιάς

με εκπαίδευσή τους στην Δράμα

Οι ελλείψεις που «φρενάρουν» την φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Νορβηγοί μαθητές από το θεματικό σχολείο Τorshus της Νορβηγίας ταξίδεψαν στη Δράμα το προηγούμενο διάστημα, με σκοπό να εκπαιδευτούν στο αλεξίπτωτο πλαγιάς. Συγκεκριμένα την πόλη μας επισκέφθηκαν τρεις μαθήτριες και δύο μαθητές, δεκαεννιά και είκοσι ετών, συνοδευόμενοι από τους δύο εκπαιδευτές τους, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλεξιπτώτου πλαγιάς που διεξάγει κάθε χρόνο το θεματικό σχολείο που φοιτούν, το Τorshus του Trondheim στην Νορβηγία, για δραστηριότητες στη φύση.

Τα μαθήματα, έγιναν στους χώρους εκπαίδευσης της Αερολέσχης Αίολος στη Δράμα, και πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές πτήσεις από τον λόφο του Κορυλόβου και από την κορυφή Κέδρος, βόρεια της Πετρούσας.

Τα μαθήματα, διήρκησαν από τις 21 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 4 Οκτωβρίου και όλοι οι μαθητές, έπειτα από εξετάσεις έλαβαν με επιτυχία το πρώτο τους δίπλωμα, χειριστού αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Με αφορμή την παρουσία των Νορβηγών μαθητών στην πόλη μας ώστε να εκπαιδευτούν στο αλεξίπτωτο πλαγιάς, ο «Π.Τ.», επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Αερολέσχης Αίολος Δράμας, κ. Στάθη Αϊβατζίδη.

Η πόλη της Δράμας και δη η Αερολέσχη Αίολος Δράμας, αποτελεί όπως όλα δείχνουν, πόλο έλξης για αυτούς που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στο αλεξίπτωτο πλαγιάς ως νέοι ανεμοπόροι ή ακόμα και ως έμπειροι.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Αϊβατζής, οι μαθητές επισκέφθηκαν τη Δράμα, διότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Νορβηγίας, επιλέγει την πόλη μας ώστε να προπονεί νέους ανεμοπόρους. Παράλληλα όμως, η Δράμα υποδέχεται συχνά Νορβηγούς, οι οποίοι επιλέγουν την πόλη μας για διακοπές αλλά και για να πραγματοποιήσουν πτήσεις με αλεξίπτωτο. Ο χώρος στον οποίο πραγματοποιούν πτήσεις τα μέλη της Αεορολέσχης Αίολος, ενδείκνυται ως κατάλληλος, ακόμη και για νέους πιλότους.

AEROLESXOI - NORBHGOI 1

«Η Αερολέσχη Αίολος Δράμας, πάντα κοιτάζει να προωθεί την περιοχή μας και να βοηθάει να αναδειχθεί ο εναλλακτικός τουρισμός στο αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να το πετύχουμε, καθώς κυρίως από τη Νορβηγία χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι επισκέπτες. Η Δράμα, έχει αποκτήσει ένα πολύ καλό όνομα στους αθλητές που ασχολούνται με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, και είναι περισσότεροι από 2.000.

Μάλιστα, κάθε χρόνο σταθερά επισκέπτονται την πόλη μας για 5-7 ημέρες, περισσότερα από 300 άτομα, με σκοπό να πετάξουν, και χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές», ανέφερε ο κ. Αϊβατζής.

Παρόλη την αυξημένη επισκεψιμότητα, οι χώροι στους οποίους γίνονται οι εκπαιδεύσεις και οι πτήσεις, έχουν ορισμένες ελλείψεις από την άποψη υποδομών, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Αϊβατζής, προέχει η ασφάλεια του εκπαιδευόμενου.

«Θέλουμε να φροντίσουμε την ασφάλεια των αθλητών στον μέγιστο βαθμό, αλλά και να διατηρήσουμε τους ήδη υπάρχοντες αθλητές που επισκέπτονται την περιοχή μας για τον λόγο αυτό.

Είναι ένα άθλημα το οποίο έχει να κάνει με καιρικές συνθήκες, αλλά σε ότι αφορά στον ανθρώπινο παράγοντα και από αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς, θα πρέπει να το εξαντλήσουμε».

Δυο σημεία που επεσήμανε ο κ. Αϊβατζής, τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης, είναι τα σημεία απογείωσης στον Κορύλοβο, καθώς και ο δρόμος που ανεβαίνει στο σημείο που γίνονται οι απογειώσεις στην Πετρούσα.

«Θέλουμε τα δυο σημεία απογείωσης στον Κορύλοβο, να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Δηλαδή, να συμπληρώσουν χώμα το οποίο θα σκεπάσει το κακοτράχαλο έδαφος, και τις πέτρες που προεξέχουν. Το χώμα είναι απαραίτητο, γιατί στην περίπτωση που κάποιος δεν απογειωθεί σωστά και κάτι πάει στραβά, είναι πιο ομαλή η προσγείωσή του σε έδαφος με χώμα αντί για πέτρες που προεξέχουν.

Επιπλέον, έχει γίνει μια τιμητική πρόταση για την Δράμα, η οποία αφορά στην φιλοξενία του Σκανδιναβικού Πρωταθλήματος, το οποίο  αποτελείται από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ισλανδία».

Φέτος, το πρωτάθλημα διεξήχθη στην Ισπανία, και η πρόταση για το 2020 είναι να διεξαχθεί στη Δράμα. Πρόκειται για 140 αθλητές, οι οποίοι θα διαγωνιστούν για επτά συνεχόμενες ημέρες στη Δράμα.

«Η φιλοξενία όμως αυτού του πρωταθλήματος στην περιοχή μας, προϋποθέτει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στον δρόμο που ανεβαίνει στο σημείο που γίνονται οι απογειώσεις στην Πετρούσα.

Οι παρεμβάσεις, αφορούν στο στρώσιμο κάποιων δύσβατων σημείων στον συγκεκριμένο δρόμο.

Αν φιλοξενήσουμε 150 αθλητές, η διοργάνωση θα πρέπει να μεταφέρει τους αθλητές με λεωφορείο, και θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει πρόσβαση με το λεωφορείο.

Σε κάποια σημεία είναι απαραίτητη η συντήρηση του ασφαλτικού οδοστρώματος, όπου η τελευταία είχε γίνει πριν από 12 χρόνια.

Αν γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, θα φιλοξενηθεί ο συγκεκριμένος αγώνας στην πόλη μας.