Home > νέα > Ο απολογισμός του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου για το 2018 αναφορικά με τη Δράμα

Ο απολογισμός του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου για το 2018 αναφορικά με τη Δράμα

Ο απολογισμός του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου για το 2018

Προγραμματισμός σε έργα

το προσεχές διάστημα

► Τα στοιχεία των πεπραγμένων αναφορικά με τη Δράμα

 

 

Στον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προχώρησε ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος.

Όπως αναφέρει ο κ. Μέτιος στο σχετικό δελτίο τύπου, το 2018 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Όπως ιδιαίτερα τονίζει ο περιφερειάρχης: «Το ολοκληρωμένο Σχέδιό μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, το οποίο επεξεργαστήκαμε επί ένα χρόνο και παρουσιάσαμε τον Νοέμβριο του 2017, ξεκινήσαμε μέσα στο 2018 να το υλοποιούμε και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Τη χρονιά που πέρασε, ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν ώστε να αλλάξει το κλίμα στην Περιφέρειά μας και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε βήματα».

Σημαντική βελτίωση όπως επισημαίνει ο κ. Μέτιος, σημειώνουν οι δείκτες επίδοσης στις εντάξεις νέων έργων και στην απορροφητικότητα.

Ακόμη, ο τομέας της ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και εναλλακτικών μορφών όπως η γεωθερμία, είναι ένα ακόμη ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της ΠΑΜΘ.

Ακολουθούν, στοιχεία των πεπραγμένων αναφορικά με την ευρύτερη περιοχή της Δράμας.

Φυσικό αέριο

Η κατασκευή του ΤΑΡ, αλλά και μια σειρά από άλλα έργα που σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και Ελλάδας-Ιταλίας (IGI), καθώς και η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη (ΑΣΦΑ), αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Περιφέρειά ΑΜΘ καθιστώντας την ενεργειακό πέρασμα προς την Ευρώπη.

«Ωστόσο, παρά το σημαντικό αυτό πλεονέκτημα, η Περιφέρειά μας δεν είχε κάποιο άμεσο όφελος από αυτό.

Αντιθέτως, αναφορικά με το πόσο κοστίζει η ενέργεια που καταναλώνουμε, η Περιφέρειά μας είναι αδικημένη σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας. Για αυτό η Διοίκησή μας έθεσε έναν ξεκάθαρο στόχο: να μετατρέψουμε το πλεονέκτημα της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου από την Περιφέρειά μας σε χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες και την περιφερειακή μας οικονομία.

Για να το πετύχουμε, έπρεπε η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μέτιος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού ξεπεράστηκαν τα εμπόδια από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα, ανακοινώθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου κάνοντας ένα μεγάλο βήμα ανάπτυξης για την Περιφέρειά ΑΜΘ.

Συγκεκριμένα, διατίθενται 29,6 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες ένα νέο δίκτυο φυσικού αερίου, μήκους 493 χιλιομέτρων, και συνολικό προϋπολογισμό 56,6 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα παρέχει αέριο σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Εκτιμάται, ότι σε αυτή τη φάση δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με το φυσικό αέριο 60.000 περίπου νοικοκυριών, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια όπως νοσοκομεία, μονάδες υγείας και σχολεία, με τις πρώτες συνδέσεις να μπορούν να γίνουν μέσα στο 2020.

Επιχειρηματικότητα

«Ως Διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε μια ξεκάθαρη θέση: η πραγματική ανάπτυξη μπορεί να έρθει κυρίως μέσα από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας έχει κυρίαρχη θέση στο σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας τα επόμενα χρόνια.

Για την στήριξη της επιχειρηματικότητας διαθέτουμε συνολικά 70,4 εκατομμύρια ευρώ», ενημερώνει ο κ. Μέτιος.

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις να συνεργαστούν με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα ώστε να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ή και να παράξουν νέα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτής της Στρατηγικής έχουν ενταχθεί οχτώ επενδυτικά σχέδια στους τομείς: των Χημικών – Πολυμερών υλικών, των Μη Μεταλλικών Ορυκτών (δηλαδή των Μαρμάρων), και του Ηλεκτρονικού – Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούνται Δομές Στήριξης της Επιχειρηματικότητας σε τρεις πόλεις: Δράμα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.

Τουρισμός – Πολιτισμός

Ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς τομείς τους οποίους στηρίζει η περιφερειακή αρχή για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Στόχος, είναι να η προβολή της Περιφέρειά μας ως ένα ενιαίο, αναγνωρίσιμο σύνολο που προτείνει στους επισκέπτες της ένα ευρύ φάσμα επιλογών και αυθεντικών εμπειριών.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων έργα πρόσβασης και ανάδειξης των σημαντικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, με στόχο τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής.

Η διαδρομή αυτή ξεκινάει από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο της Θάσου, περνάει από το ναό της Αγίας Σοφίας και το Αράπ Τζαμί της Δράμας, συνεχίζει στην παλιά πόλη της Ξάνθης, στο αρχαιολογικό πάρκο των Αβδήρων και στο οικοτουριστικό πάρκο Φαναρίου, κατευθύνεται προς το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους Μαρώνειας, Μεσημβρίας-Ζώνης και Μάκρης, συνεχίζει στα λουτρά Τραϊανούπολης και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και κατευθύνεται βόρεια στο Τζίβρε του Σουφλίου, στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου και στον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας στην Ορεστιάδα.

Μέσα στο 2018 εντάχθηκαν σημαντικά έργα στην ΠΑΜΘ, ενώ για την περιοχή μας αφορά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Δράμα.

Υγεία

Καταπολέμηση κουνουπιών

Το 2018 ήταν η δεύτερη χρονιά υλοποίησης του τριετούς προγράμματός της περιφερειακής αρχής για την καταπολέμηση κουνουπιών.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αυξημένες δράσεις, προσωπικό και μέσα, που με βάση τα οικονομικά και τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι από τα καλύτερα εφαρμοσμένα προγράμματα της χώρας.

Εβδομάδα Υγείας

Τον Απρίλιο, διοργανώθηκε η 1η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, μια δράση μοναδική σε επίπεδο χώρας.

Περισσότερες από 150 δράσεις, εκδηλώσεις και ομιλίες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε 25 πόλεις και οικισμούς και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας) σε συνεργασία με 118 φορείς από ολόκληρη την Περιφέρεια.

Ήδη έχει ενταχθεί στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσεων της Περιφέρειας 2019, η διοργάνωση της 2ης Εβδομάδας Υγείας εντός του Απριλίου.

Πρωτογενής Τομέας

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ένας από τους βασικούς αναπτυξιακούς μας άξονες.

«Η Περιφέρειά μας άλλωστε είναι μια κατά βάση αγροτική Περιφέρεια που αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής και είναι πατρίδα ποιοτικών τοπικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας», εξήγησε ο κ. Μέτιος.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Το 2018 πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες συντηρήσεις που βρίσκονται στην αρμοδιότητά της περιφερειακής αρχής, ύψους 10 εκατ. € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.

Πέρα από τις συντηρήσεις αυτές, ζητήθηκε από το Υπουργείο και πέτυχε η περιφερειακή αρχή χρηματοδοτήσεις για νέα έργα και μελέτες.

  • Για έργα η περιφερειακή αρχή, πέτυχε χρηματοδοτήσεις 27,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα κυριότερα από αυτά που αφορούν στην περιοχή μας, είναι:

  • Συντήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού (800.000 €)
  • Έργα υποστήριξης της κτηνοτροφίας στη Δράμα, όπως ποτίστρες, δεξαμενές κτλ. (1,3 εκατ. €)
  • Για μελέτες η περιφερειακή αρχή πέτυχε χρηματοδοτήσεις 9,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυριότερη που αφορά στην περιοχή μας είναι:

  • Μελέτη για την κατασκευή νέου αρδευτικού δικτύου στη Ρέμβη Δράμας (1,2 εκατ. €).

Οδική Ασφάλεια

Από το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας υπάρχουν οι πρώτες συμβάσεις έργων.

Τον μήνα Φεβρουάριο υπογράφονται οι συμβάσεις για έργα που αφορούν στην περιοχή της Δράμας:

  • Βελτίωση της οδικής ασφάλειας της Εθνικής Οδού από τη διασταύρωση της ΒΙΠΕ Δράμας έως τη διασταύρωση προς Βώλακα (3 εκατ. €).