Home > Πρώτο Θέμα > Στην μετά Ονειρούπολη εποχή… Περιμένουμε με αγωνία να δούμε την αποκατάσταση του δημοτικού κήπου

Στην μετά Ονειρούπολη εποχή… Περιμένουμε με αγωνία να δούμε την αποκατάσταση του δημοτικού κήπου

Στην μετά Ονειρούπολη εποχή…

Περιμένουμε με αγωνία να δούμε

την αποκατάσταση του δημοτικού κήπου

Αν όχι απόλυτη… σίγουρα όμως καταστροφή!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά, το ξήλωμα της Ονειρούπολης αφήνει πίσω της τα σημάδια της. Όλα καλά κι ωραία με το στήσιμο της εκδήλωσης, ο κόσμος πάει κι έρχεται, η πόλη γεμίζει, η πόλη κερδίζει. Πλέον, είμαστε βέβαιοι ότι κάποιοι επαγγελματίες περιμένουν την Ονειρούπολη για να ρεφάρουν ίσως την χασούρα της χρονιάς!

Φυσικά, οικονομικά, η Ονειρούπολη για το Δήμο Δράμας είναι σκέτη χασούρα. Τα έξοδα δεν ισοσκελίζονται με τα έσοδα… ίσως δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει, ίσως όμως και να μπορεί με μια εκδήλωση με λιγότερα έξοδα. Ίσως! Βέβαια, μπορεί εκεί να θυσιάσει κανείς τον χριστουγεννιάτικο τουρισμό στη Δράμα! Όλα αυτά είναι συζητήσιμα. Όμως πρέπει να παραδεχθούν οι δημοτικές αρχές που πέρασαν, ότι ποτέ δεν έκαναν μια τέτοια μεγάλη κουβέντα!

Μια άλλη μεγάλη αλήθεια, είναι ότι η Ονειρούπολη είναι επιτυχημένη σε μεγάλο βαθμό – για να μην πούμε ότι ίσως είναι ο μόνος λόγος – για την τοποθεσία στην οποία γίνεται: στο δημοτικό κήπο της πόλης!

1 (2)1

Όμως ο δημοτικός κήπος είναι αυτός που δέχεται το μεγαλύτερο βάρος μετά το ξήλωμα όλων αυτών των οικίσκων! Για το θέμα της αποκατάστασης του Δημοτικού Κήπου έχουμε γράψει άπειρες φορές.

Οι χθεσινές φωτογραφίες από το ξήλωμα της Ονειρούπολης, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το μέγεθος της καταστροφής! Η επιβάρυνση είναι τεράστια και η αποκατάσταση δύσκολη, χρονοβόρα και πολυέξοδη! Και ως συνήθως, όχι όπως θα έπρεπε να είναι! Πριν ξεκινήσει η Ονειρούπολη στα πρώτα χρόνια, αν αναρωτηθεί κανείς πώς ήταν ο δημοτικός κήπος χωρίς αυτήν, δεν θα διέκρινε και μεγάλες διαφορές με το σήμερα. Ήταν απλώς λίγο καλύτερος! Και αυτό, γιατί δεν μπορούσε ποτέ να γίνει μια σωστή διαχείριση και ανάπτυξη του δημοτικού κήπου! Που θα μπορούσε να είναι ένας δημοτικός, με θεματικά πάρκα και σημεία, παιχνίδι για μικρούς αλλά και για μεγάλους, που θα μπορούσε να είναι ένα πρότυπο στο πανελλήνιο!

Ένας κήπος όπως αυτός, δεν μπορεί να είναι μόνο δέντρα και λουλούδια, αλλά μπορεί να είναι πολλά περισσότερα! Ας δούμε την εικόνα του αύλειου χώρου του Γυμνασίου Αρρένων, πώς ήταν και πώς έγινε, όταν η εταιρεία RAYCAP και ο επιχειρηματίας κ. Αποστολίδης, ανέλαβαν να ολοκληρώσουν ένα δύσκολο έργο!

Όμως η μεγάλη επιλογή είναι το στήσιμο της Ονειρούπολης και εκεί μπλοκάρουν πολλά πράγματα. Ή θα έχουμε έναν τέλειο δημοτικό κήπο σταθερό, ή θα έχουμε το στήσιμο και το ξήλωμα μιας Ονειρούπολης κάθε χρόνο, η οποία θα καταστρέφει ολοένα και περισσότερο τον χώρο!

1 (4)1

Η γνωστή διαχειριστική μελέτη η οποία έγινε και πέρασε, προβλέπει την αναβάθμιση και την ανάπλαση του χώρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο την έχει παραλάβει οριστικά πια από τις αρχές Νοεμβρίου. Η μελέτη αυτή, περιλαμβάνει την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, την περιγραφή του χώρου, την περιγραφή των υφιστάμενων υποδομών, τις προτάσεις για έργα και υποδομές, προτάσεις για την βλάστηση και την αύξηση του ποσοστού της, εκτίμηση των ωφελειών στην πόλη και προτάσεις για διοικητικά και διαχειριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται μέτρα για την αναβάθμιση και την ανάπλαση του χώρου και αυτά θα γίνουν σύμφωνα με τα ποσοστά που πρέπει να διατηρηθούν του πράσινου σε σχέση με το τσιμέντο και τις άλλες παρεμβάσεις, ενώ αναφέρονται θέματα ιδιοκτησιών, αναβαθμίσεων, φωτισμού, και βάζει τη σχέση την οποία έχει το  πάρκο, τόσο με τη διαχείρισή του από το Δήμο, την εποπτεία από το Δασαρχείο της Δράμας και την αξιοποίησή του ώστε να βελτιωθεί και να είναι πιο ελκυστική για τους πολίτες η περιοχή.

Η διαχειριστική του δημοτικού κήπου, μαζί με την αντίστοιχη του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, θα δημιουργήσει μια έκταση περίπου 150 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, τα οποία σε πέντε χρόνια από τώρα, θα έχουν μια εντελώς διαφορετική μορφή για να γίνουν ακόμα περισσότερο βιώσιμα.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» το Νοέμβριο ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης, είχε τονίσει: «Βασικά, θα έπρεπε να έχουμε διαχειριστικό σχέδιο, προκειμένου να ξεκινήσουμε να κάνουμε κι άλλες μελέτες για τον χώρο. Είναι η βάση των μελετών εφαρμογής. Επομένως, εφόσον έχει αποτυπωθεί η εικόνα του πάρκου αυτή τη στιγμή και όλα αυτά υπάρχουν και ηλεκτρονικά σε GIS, το πού βρίσκεται το κάθε δέντρο, που βρίσκονται οι διάδρομοι κτλ, από εδώ και πέρα θα ξεκινήσουν διάφορες μελέτες. Μία απ’ αυτές θα είναι για την χωροθέτηση της Ονειρούπολης, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν διάφορες υποδομές με την σύμφωνη γνώμη και του Δασαρχείου. Και να προετοιμαστούν επίσης οι χώροι, ώστε τα επόμενα χρόνια η φόρτιση που θα δέχεται ο κήπος από τη δραστηριότητα της Ονειρούπολης να είναι μικρότερη. Απλά, η αδειοδότηση κάθε χρόνο της χριστουγεννιάτικης αγοράς, γίνεται ξεχωριστά γι’ αυτό και μόνο το λόγο».