Home > νέα > Το Πελίτι ταξιδεύει από τη Δράμα στις Η.Π.Α. O ιδρυτής του Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης μιλάει στον « Π. Τ. »

Το Πελίτι ταξιδεύει από τη Δράμα στις Η.Π.Α. O ιδρυτής του Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης μιλάει στον « Π. Τ. »

 

Το Πελίτι ταξιδεύει από

τη Δράμα στις Η.Π.Α.

 

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι ανοίγει τα φτερά της και ταξιδεύει στις Η.Π.Α., το επόμενο διάστημα με σκοπό να παρουσιάσει τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, στη συνάντηση κορυφής για τους σπόρους, που θα διεξαχθεί στις 21-23 Φεβρουαρίου, στη Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό. Το Πελίτι, προσκάλεσε η οργάνωση Rocky Mountain Seed Alliance από τα Βραχώδη Όρη των Η. Π. Α.

Στη Γιορτή Σπόρων στις Η.Π.Α., το Πελίτι θα εκπροσωπήσουν ο ιδρυτής του Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης και ο βιοκαλλιεργητής κ. Γιώργος Δούμος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της εφημερίδας μας, με τον ιδρυτή του Πελίτι, μας εξήγησε ότι πέρυσι την Γιορτή Σπόρων του Πελίτι επισκέφθηκε ο John Caccia, εκπρόσωπος από την οργάνωση Rocky Mountain Seed Alliance. Ο σκοπός της επίσκεψης του όπως είχε επισημάνει ο ίδιος ήταν η καταγραφή του Πελίτι, ο τρόπος λειτουργείας του ως Οργάνωση αλλά και η Γιορτή Σπόρων. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο κ. Caccia, τα μετέφερε στη συνέχεια στον Οργανισμό που εκπροσωπεί στις Η.Π.Α.

«Ο John Caccia έμεινε μια εβδομάδα εδώ μαζί μας και εκτός από εμάς επισκέφτηκε και άλλες ομάδες του Πελίτι, στην Αίγινα, στην Αθήνα και σε άλλα σημεία. Όταν επέστρεψε στις Η.Π.Α. μετά από κάποιο διάστημα μας έστειλαν την επίσημη πρόσκληση από το Rocky Mountain Seed Alliance, όπου μας κάλεσαν να παρουσιάσουμε την Γιορτή Σπόρων του Πελίτι», εξήγησε ο κ. Σαϊνατούδης.

Στη Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση κορυφής όπου θα παραβρεθούν άνθρωποι από τις Η.Π.Α. και από διάφορα μέρη του πλανήτη. Η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, θα συμμετέχει σε ένα πάνελ με άλλα τρία άτομα, από Ελλάδα, Ινδία, Αϊτή και Γουατεμάλα, και ο καθένας από αυτούς θα παρουσιάσει τη δράση του.

«Εμείς θα παρουσιάσουμε την ιστορία του Πελίτι και τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Ειδικότερα θα μιλήσουμε για τις δράσεις του Πελίτι, πως έχουν επηρεάσει τα πράγματα σε σχέση με τους σπόρους, και ποια είναι η κατάσταση. Παράλληλα, σε ένα άλλο πάνελ που θα συμμετέχουμε θα μιλήσουμε για το θέμα της νομοθεσίας στην Ευρώπη, πόσο φιλική είναι προς τους επαγγελματίες αγρότες, καθώς και ποιες είναι οι τάσεις αυτή τη στιγμή», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σαϊνατούδης.

Sainatoydis

Ο εκπρόσωπος της Rocky Mountain Seed Alliance στο Πελίτι

Κατά την επίσκεψη του στην 18η Γιορτή Σπόρων Πελίτι και τη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων 2018 στο Πελίτι, ο John Caccia από την Οργάνωση Rocky Mountain Seed Alliance, επεσήμανε μεταξύ άλλων τους σκοπούς της Οργάνωσης που εκπροσωπεί, καθώς και τον λόγο της επίσκεψης του στο Πελίτι.

«Είναι μια μεγάλη περιοχή τα Βραχώδη Όρη και η δουλειά μας είναι να μάθουμε στον κόσμο για τους σπόρους και αυτό έχει πολύ δουλειά. Ήρθα στο Πελίτι γιατί είναι μια Οργάνωση 18 ετών ενώ η δική μας είναι μόλις τεσσάρων. Το Πελίτι είναι πολύ διάσημο στην Αμερική και με έστειλε εδώ η Οργάνωσή μου για να μάθω τα μυστικά επιτυχίας του Πελίτι όλα αυτά τα χρόνια. Έχω μάθει πολλά εδώ στο Πελίτι και έχω να μοιραστώ πολλά στην Οργάνωση μου όταν επιστρέψω.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Αμερική με τις εταιρείες βιομηχανικής γεωργίας. Οι πατέντες που γίνονται στους σπόρους καταστούν τον ελεύθερο σπόρο παράνομο. Η τροφή που παράγεται από όλο το συμβατικό σύστημα δεν είναι πραγματική τροφή στην ουσία.

Ο κόσμος προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους για σωστότερη τροφή και πιο θρεπτική. Μας ενθαρρύνει που πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καλλιεργούν μόνοι τους την τροφή τους. Δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία πλέον στο περιβάλλον και στην καθαρή τροφή και στα οφέλη που αποκτούν από αυτά».

Συμμετοχή του Πελίτι σε παγκόσμιο διαγωνισμό

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι το Πελίτι έχει δηλώσει συμμετοχή σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργανώνεται Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και την κυβέρνηση της Ελβετίας. Οι συμμετέχοντες, διεκδικούν τη διάκριση για το «Διεθνές Βραβείο Καινοτομίας για Βιώσιμη Διατροφή και Γεωργία», προκειμένου να αναδειχθούν εμπνευσμένες και επιτυχημένες περιπτώσεις επιτυχούς καινοτομίας.

 Τι είναι το Πελίτι

Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες τον Ιανουάριο του 1991.

Σήμερα η έδρα του Πελίτι είναι στη Γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου. Έχει τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, μία στη Βουλγαρία και μια εκπρόσωπο του στη Γουατεμάλα.   Αγκαλιάζει και αγκαλιάζετε από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.