Home > νέα > Ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου κατέκτησε την έρημο Al Marmoom και τερμάτισε στον αγώνα 270 χλμ.

Ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου κατέκτησε την έρημο Al Marmoom και τερμάτισε στον αγώνα 270 χλμ.

 

Άλλο ένα δύσκολο και επίπονο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία

Ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου

κατέκτησε την έρημο Al Marmoom και τερμάτισε στον αγώνα 270 χλμ.

Κατέκτησε το ρεκόρ του νεότερου ηλικιακά αθλητή παγκοσμίως

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με το πείσμα και την υπομονή που τον διακρίνει, ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου, κατέκτησε έναν ακόμη στόχο του, την έρημο Al Marmoom, και κατάφερε να τερματίσει σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες στον κόσμο.

Ενώ εδώ στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά, ο Δραμινός αθλητής, κάτω από τον καυτό ήλιο στην έρημο Al Marmoom στην ενδοχώρα της Αραβίας έτρεξε 270 χιλιόμετρα, και έγινε ο πρώτος Έλληνας και ο νεότερος ηλικιακά αθλητής στον κόσμο που τερμάτισε στον μεγαλύτερο και δυσκολότερο αγώνα υπεραποστάσεων.

Συνολικά στον αγώνα συμμετείχαν 50 αθλητές από 39 χώρες, ενώ τερμάτισαν μόνο 18 αθλητές, σε έναν αγώνα που διήρκησε από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησε κατά την διάρκεια του αγώνα ο Δραμινός αθλητής όπως ανέφερε, ήταν η υποθερμία που είχε στα 190 χλμ. «Κοιμόμασταν έξω στην έρημο και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε την χαμηλή θερμοκρασία που έχει στην έρημο το βράδυ, καθώς νωρίτερα την ίδια ημέρα η θερμοκρασία έφτανε στους 35 βαθμούς».

GIANNAKOY 4

Οι συμμετέχοντες, εκτός από την τεράστια απόσταση των 270 χιλιομέτρων που έπρεπε να διανύσουν μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, παράλληλα έπρεπε να αντιμετωπίσουν το αφιλόξενο φυσικό τοπίο προς την ενδοχώρα της ευρύτερης περιοχής της Αραβίας, το οποίο αποτελείται από πετρώδες έδαφος και το μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα από αμμόλοφους, σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως ανέφερε ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων σε προσωπικό του ιστολόγιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η προσπάθεια είναι προσπάθεια μόνο όταν αρχίζει να πονάει, λέει ένα ρητό.
Και επειδή με ρωτήσατε πολλές φορές τι σκεφτόμουν όλα αυτά τα χιλιόμετρα και συνέχιζα, θα σας πω .
Συνολικά άκουσα πάνω από 8 φορές το βιβλίο «Η Επανάσταση» του Κρισναμούρτι , 3 φορές τον «Προφήτη» του Γκιμπράν και μια 8ωρη ομιλία του Έλιο Ντάνα.
Επίσης, έβλεπα φωτογραφίες των δικών μου ανθρώπων, και έφερνα στο μυαλό μου ανθρώπους που με πίστεψαν, αλλά και αυτούς που δεν με πίστεψαν.
Με τον καιρό έμαθα να διαχειρίζομαι την ψυχοσύνθεση μου, να οργανώνω την σκέψη μου και να κάνω το επόμενο βήμα. Και ξανά το επόμενο. Και μέσα στην χαοτική πνευματική αταξία που σε οδηγεί προς τον εύκολο δρόμο της εγκατάλειψης υπάρχει ένα ανθρωπάκι μέσα σου που μπορεί να υψώσει ανάστημα και να σε κάνει να τα καταφέρεις».

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα μας, ο Μάριος Γιαννάκου, ένα μήνα σχεδόν πριν τη συμμετοχή του στον αγώνα των 270 χλμ. στην έρημο Al Marmoom, είχε περιγράψει την προπόνηση που έκανε το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να είναι έτοιμος για το νέο του εγχείρημα.

GIANNAKOY 2

«Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας οφείλεται  στο ψυχολογικό κομμάτι και στην συνειδητοποίηση της ίδιας της απόφασης. Σίγουρα χρειάζεται προσομοίωση για τέτοιες συνθήκες, οπότε πολλές προπονήσεις μου τις έκανα μεσημέρι. Έκανα δηλαδή την απόσταση Δράμα– Καβάλα τρέχοντας, μεσημέρι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Προσπαθώ να μην πίνω πολύ νερό, ώστε να βάλω τον οργανισμό μου να συνηθίσει μια διαρκή αφυδάτωση. Νομίζω όμως ότι είναι περισσότερο το κομμάτι των προσαρμογών αυτό που πρέπει να προσέξει κάποιος σε τέτοιες συνθήκες, παρά το κομμάτι τόσο της φυσικής κατάστασης. Η φυσική κατάσταση είναι δεδομένη για να λάβεις μέρος σε κάτι τέτοιο, καθώς ελλοχεύει περισσότερο οργανικούς  κινδύνους μια τέτοια προσπάθεια.

Η προετοιμασία μου για τον αγώνα, ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο, και θα συνεχίσω μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου την προπόνησή μου».

Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι, Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου, συμμετείχε πριν από περίπου ένα χρόνο στον αγώνα «Rovaniemi 150» που διεξήχθη στον Αρκτικό Κύκλο σε συνθήκες ψύχους.  Μάλιστα, ήταν ανάμεσα στους δεκατέσσερις αθλητές που τερμάτισαν τον αγώνα των 150 χιλιομέτρων, κάτι που κατάφερε σε λιγότερο από 42 ώρες που ήταν ο προκαθορισμένος χρόνος τερματισμού.