Home > νέα > Ο εορτασμός του Αγίου Χρυσοστόμου στη Δράμα

Ο εορτασμός του Αγίου Χρυσοστόμου στη Δράμα

Ο εορτασμός του Αγίου Χρυσοστόμου στη Δράμα

Σε κλίμα πνευματικής ευφροσύνης και με την αρμόζουσα ιεροπρέπεια, εορτάσθηκε και φέτος το διήμερο της Πανηγύρεως του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης του από Δράμας, στον ομώνυμο νεόδμητο Ιερό ναό της πόλης της Δράμας, έναν ακριβώς χρόνο μετά την αλησμόνητη τέλεση των ιερών εγκαινίων του, ανήμερα της εορτής του μεγάλου αυτού Αγίου.
Οι πάνδημοι διήμεροι εορτασμοί, ξεκίνησαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα το εσπέρας του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου, με την τέλεση του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριπόλεως Λιβύης (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ.κ. Θεοφυλάκτου, συγχοροστατούντος δε του Σεβασμωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου, αλλά και με τη συμμετοχή πολλών κληρικών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και πλήθους πιστών.
Τον θείο λόγo, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως, ο οποίος συνεκίνησε το εκκλησίασμα με τον εμπνευσμ΄νο λόγο του, λόγο μεστόν πίστεως ελπίδος και αγάπης.

AG. XRYSOSTOMOS2
Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού ακολούθησε μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση.
Προηγουμένως ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Βλατίτσης, καλωσόρισε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού συμβουλίου όλους τους παρευρισκομένους, αναφερόμενος με συντομία στο πολύπλευρο ποιμαντικό έργο που επιτελείται στην συγκεκριμένη ενορία.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. παύλος, σε μια λιτή και συγκινητική τελετή βράβευσε τον κ. Ιωάννη Μπύρο, γνωστό, δραστήριο και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης επιχειρηματία του Νομού Δράμας, γόνο της μεγαλωνύμου και φιλοπροόδου κοινότητος του Ξηροποτάμου, και τον κ. Αντώνη Κασδοβασίλη, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Δόξας Δράμας και του Ολυμπιακού Πειραιώς, και ικανότατο προπονητή, για την ουσιαστική στήριξη και συμβολή τους σε πρωτοβουλία της ενορίας του Αγίου Χρυσοστόμου, συγκεκριμένα στην καινοτόμο δράση του κοινωνικού αθλητισμού με δωρεάν μαθήματα ποδοσφαίρου, με την υποστήριξη της εταιρείας «Birros Δωρικά Μάρμαρα», και σε συνεργασία με την σχολή ποδοσφαίρου «Kasdo», Αντώνης Κασδοβασίλης, στο πλαίσιο αλληλοστήριξης της τοπικής κοινωνίας και με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση στην αθλητική ενασχόληση.
Βραβεύθηκαν επίσης, όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην καινοτόμο αυτή δράση με ένα μετάλλιο.
Παράλληλα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας για την αρχιερατική ευλογία και το εξ αρχής πλουσιόδωρο αγκάλιασμα του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωνικού αθλητισμού, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Βλατίτσης, και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ευλαβώς και ευσεβάστως προσέφεραν τιμητική πλακέτα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας, την οποία του επέδωσε ο μικρός Βασιλάκης, ο νεοσσός εκ των ιεροπαίδων και των μελών της πνευματικής συντροφιάς της «Κιβωτού» της ενορίας του Αγίου Χρυσοστόμου, ο οποίος όρθρου βαθέος διακονεί κάθε Κυριακή στην ενορία ολοπρόθυμα και πάντα χαμογελαστά.
Στην μουσικοχορευτική εκδήλωση που ακολούθησε, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της πόλης μας «Οι Ρίζες μας», ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους σε γνώριμα, διαχρονικά και αγαπημένα μονοπάτια της μουσικής μας παράδοσης, βάλσαμο αναψυχής και αντίδοτο υγείας στους τοξικούς και δύσβατους καιρούς μας, επαναφέροντας στην μνήμη όλων μας αξίες και αρχές που τόσο άστοχα παραμελήσαμε αλλά και που τόσο ανάγκη έχουμε να θυμηθούμε και να ξανακερδίσουμε.
Οι διήμεροι πανηγυρικοί εορτασμοί κορυφώθηκαν και ολοκληρώθηκαν, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου με την πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ.κ. Νεκταρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου, αλλά και τη συμμετοχή πολλών κληρικών, μοναχών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων και πλήθους πιστών.
Τον θείο λόγο, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως ενώ ο Σεβαασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας, μετά την τέλεση του Ιερού Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, έλαβε τον λόγο και ομολογουμένως συνήγειρε το εκκλησίασμα με τις εμπνευσμένες αναφορές του, αναφορές γεμάτες αγάπη για τον Θεό και την πολύπαθη αλλά ακατάβλητη πατρίδα μας.
Στη συνέχεια, ακολούθησε πέριξ του Ιερού Ναού η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Χρυσοστόμου, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας, εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και με την κατανυκτική συμμετοχή όλου του εκκλησιάσματος.
Το αναλόγιο της πανηγύρεως επαξίως διηκόνησαν κατά τον εσπερινό οι «Δομέστικοι της Δράμας», υπό την ηγεσία του άρχοντος πρωτοψάλτου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μουσικολογιωτάτου κ. Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ, ενώ κατά τον όρθρο και την Θεία Λειτουργία ο Άρχων Μελωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Δράμας, μουσικολογιώτατος κ. Απόστολος Αθιανός με την χορωδία του.
Τέλος, το εσπέρας της ιδίας ημέρας τελέσθησαν προσηκόντως και ιεροπρεπώς ο μεθέορτος εσπερινός και η ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος του Αγίου Χρυσοστόμου.