Home > Πρώτο Θέμα > Ο καθαρισμός του άλσους Κορυλόβου αργεί καθώς οι Δασικοί Συνεταιρισμοί βρίσκονται σε εργασίες υλοτόμησης Δηλώσεις του Δασάρχη Δράμας κ. Τσαούση στον «Π.Τ.»

Ο καθαρισμός του άλσους Κορυλόβου αργεί καθώς οι Δασικοί Συνεταιρισμοί βρίσκονται σε εργασίες υλοτόμησης Δηλώσεις του Δασάρχη Δράμας κ. Τσαούση στον «Π.Τ.»

Στην ευθύνη του Δασαρχείου Δράμας…

Ο καθαρισμός του άλσους Κορυλόβου

αργεί καθώς οι Δασικοί Συνεταιρισμοί

βρίσκονται σε εργασίες υλοτόμησης

Δηλώσεις του Δασάρχη Δράμας κ. Τσαούση στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ του καθαρισμού των οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο, ο «Π.Τ.» ασχολήθηκε πρόσφατα με σχετικά δημοσιεύματα. Ο καθαρισμός των οικοπέδων σε διάφορα σημεία των Δήμων, είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, καθώς σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποτρέψει την πρόκληση μιας πυρκαγιάς με απρόβλεπτες συνέπειες.

Κάθε χρόνο γίνεται μια ιδιαίτερη συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, με το Δήμο Δράμας αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία να εκδίδουν σχετικές ανακοινώσεις. Μάλιστα, τα σχετικά πρόστιμα σε περίπτωση που συμβεί κάτι, ξεκινούν από το 200 ευρώ και αγγίζουν και τις 5.000 ευρώ.

Φυσικά, στο ζήτημα του καθαρισμού, εντάσσονται πάρκα και άλση, τα οποία βρίσκονται κοντά στα σπίτια της πόλη της Δράμας. Και μια τέτοια περίπτωση είναι το άλσος Κορυλόβου, το οποίο εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Δασαρχείου Δράμας.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, αναγνώστες της εφημερίδας μας σχολιάζουν το ζήτημα του καθαρισμού του άλσους Κορυλόβου. Πρόκειται για ένα πευκοδάσος, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή και φυσικά αποτελεί από τους σημαντικότερους πνεύμονες της πόλης της Δράμας.

Συχνά και σε διάφορες περιόδους, γίνονται εθελοντικές δράσεις για τον καθαρισμό του από σκουπίδια, παρ’ όλα αυτά όμως, ο γενικότερος καθαρισμός από πεσμένα δέντρα και κλαδιά, ανήκει στην ευθύνη του Δασαρχείου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με το Δασάρχη Δράμας κ. Τσαούση, ο οποίος αρχικά σημειώνει ότι όντως ο καθαρισμός του άλσους Κορυλόβου από τα πεσμένα και κομμένα δέντρα και κλαδιά «ανήκει στο Δασαρχείο Δράμας».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος, ότι, «κάθε χρόνο υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Και κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, καθαρίζονται αυτές οι εκτάσεις».

Ερωτώμενος για το αν φέτος έχει γίνει ή έχει προγραμματιστεί να γίνει κάτι μ’ αυτό το θέμα, ο κ. Τσαούσης σημειώνει ότι «ταυτόχρονα αυτή την εποχή και επειδή οι Δασικοί Συνεταιρισμοί υλοτομούν στο βουνό, είναι λίγο δύσκολο να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα. Μάλιστα, είχε γίνει και μια συζήτηση με την Πυροσβεστική σχετικά. Στα πλαίσια της δικής τους εξάσκησης, σε περιπτώσεις που υπήρχαν πεσμένα δέντρα, να μπορούν εκείνα να κοπούν και να τα αφήνουν στην άκρη. Μετά, σε συνεργασία είτε με το Δήμο είτε με κάποιο Δασικό Συνεταιρισμό να απομακρυνθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς».

Όσον αφορά για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Τσαούσης επαναλαμβάνει ότι είναι μέσα στις προτεραιότητες της Υπηρεσίας, μόλις ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς  από τις εργασίες υλοτομίας στο βουνό.

Ερωτώμενος αν υπάρχει κάποια συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και την Π.Ε. Δράμας, ο Δασάρχης Δράμας σημειώνει ότι, «επειδή αυτό είναι στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου Δράμας, δεν υπάρχει κάποια σχετική συνεργασία».

Δεξαμενή και τοποθέτηση κρουνών στο άλσος Κορυλόβου

Αξίζει να επαναλάβουμε εδώ για άλλη μια φορά, ότι ήδη από την Περιφέρεια εκτελείται ένα σημαντικό έργο: αυτό της κατασκευής μιας δεξαμενής χωρητικότητας 300 κυβικών μέτρων νερού, καθώς και της τοποθέτησης 25 πυροσβεστικών κρουνών, περιμετρικά του άλσους Κορυλόβου, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να υπάρχει αμεσότητα από την Πυροσβεστική και να μην αντιμετωπιστούν  προβλήματα με τη μεταφορά νερού.

Αυτή την ώρα, το έργο βρίσκεται στη διαδικασία προς δημοπράτηση, έχει προϋπολογισμό 640.000 ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο της δασοπροστασίας και πυροπροστασίας του άλσους Κορυλόβου.

Την κατασκευή της δεξαμενής και την τοποθέτηση των 25 κρουνών, είχε ζητήσει το 2022 η  Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό, ότι το έργο θα επιφέρει και σημαντική οικονομική ωφέλεια στη ΔΕΥΑΔ, καθώς μέσα από τη γεώτρηση θα έχουμε φυσική ροή του νερού, καθώς και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 700.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση των 640.000 ευρώ έχει δεσμευτεί και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες θα πάει προς δημοπράτηση.