Home > νέα > Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Δράμας, κ. Χρήστος Δημητριάδης, μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Δράμας, κ. Χρήστος Δημητριάδης, μιλάει στον «Π.Τ.»

Η νέα διοίκηση του Σωματείου

προωθεί δράσεις και συσπειρώνει

τα μέλη του νομού Δράμας

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Δράμας,

κ. Χρήστος Δημητριάδης, μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με αφορμή τη νέα διοίκηση του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Δράμας, η οποία ανέλαβε την άνοιξη του 2017,  και τις δράσεις που είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει, η εφημερίδα μας συναντήθηκε με τον πρόεδρό του, κ. Χρήστο Δημητριάδη.

Στόχος της νέα διοίκησης, όπως μας ανέφερε ο νέος πρόεδρος, είναι η προσέλκυση νέων μελών, η συσπείρωση τους, η οργανωμένη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια αλλά και στις δράσεις που πραγματοποιούνται, με απώτερο σκοπό τα συλλογικά οφέλη.

 

κ. Δημητριάδη, πρόσφατα αναλάβατε πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Δράμας. Πόσα μέλη αριθμεί το Σωματείο αλλά και με τι δράσεις ασχολείται;

Στις τελευταίες εκλογές είχαν ψηφίσει περίπου 200 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή στους καταλόγους είναι εγγεγραμμένα περίπου 350 μέλη, εκ των οποίων ορισμένοι δεν είναι άλλο εν ζωή.

Η δύναμη όμως όλων των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στο Νομό Δράμας είναι περίπου 3.500. Και γενικότερα όλοι οι συνταξιούχοι είναι πολλοί, και αποτελούν μια ισχυρή δύναμη μέσα στην πόλη μας. Αυτή την δύναμη τους όμως, με το διαίρει και βασίλευε την εκμεταλλεύονται άλλοι. Αν όμως έρθουν και οργανωθούν στα Σωματεία, παρακολουθούν τις συναντήσεις και παρευρίσκονται στις συγκεντρώσεις μας, και καταγράφουμε τα προβλήματά μας, κάπου όλοι θα καταλάβουν ότι το συμφέρον μας είναι το Σωματείο, και μπορούμε όλοι μαζί.

Έχουμε ισχυρή δύναμη στα χέρια μας, αλλά πρέπει να την αξιοποιήσουμε, διότι μέχρι τώρα άλλοι αξιοποιούν την δική μας δύναμη.

 

Γιατί πιστεύετε ότι δεν προσέρχονται οι συνταξιούχοι στο Σωματείο να εγγραφούν;

Ίσως φταίει και ο συνδικαλισμός. Διότι έχει γίνει επάγγελμα στην χώρα μας. Πραγματοποιούν πολλά συλλαλητήρια, τα οποία κατά την άποψη μου γίνονται λάθος.

Ένα συλλαλητήριο, θα πρέπει να γίνεται οργανωμένα και να έχει αποτέλεσμα. Σήμερα, όποιον και αν ρωτήσουμε θα αναρωτηθεί για το τι κάνουμε στα συλλαλητήρια, καθώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

Στα συλλαλητήρια, ο κόσμος θα πρέπει να συγκεντρώνεται και να διαδηλώνει ειρηνικά, αλλά να γίνεται με τέτοιο τρόπο και να μην φεύγει ο κόσμος από την διαδήλωση εάν δεν παίρνει κάτι από αυτά που διεκδικεί.

Π.χ. όταν πηγαίνουμε σε συλλαλητήριο στην Αθήνα, αν συγκεντρώσουμε 10.000 κόσμο λέμε ότι είχε επιτυχία. Κατά την άποψη μου όμως, είναι αποτυχία, διότι θα πρέπει να συγκεντρωθεί τουλάχιστον 5.000.000 κόσμος. Γιατί σήμερα, δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην του έχουν καταπατήσει τα δικαιώματά του. Πως λοιπόν, θα καταφέρουμε να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έχουν πάρει ή έστω ένα μέρος από όλα αυτά;

Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στις διαδηλώσεις, και όχι να περιμένουμε να βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα. Ο καθένας πρέπει να αγωνιστεί προσωπικά για τα δικά του δικαιώματα, και όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

Άλλωστε, οι μετακινήσεις όταν συμμετέχουμε σε συλλαλητήρια που γίνονται στην Αθήνα, γίνονται δωρεάν για τα μέλη μας. Μάλιστα από εδώ και στο εξής, ως νέα Διοίκηση σκεφτήκαμε έπειτα από κάποιο συλλαλητήριο να προσφέρουμε γεύμα και καφέ στα μέλη μας.

Δεν υπάρχει λόγος να σκέφτονται τα έξοδα τους, το Σωματείο στηρίζει αυτές τις συγκεντρώσεις, αυτό που θέλουμε είναι η συμμετοχή τους, για το κοινό μας συμφέρον.

Δεν παίρνουμε συνδρομή από τα μέλη μας, είναι δωρεάν η συμμετοχή τους στο Σωματείο, και το μόνο που πληρώνουν είναι με την εγγραφή τους πέντε ευρώ. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα χωρίς την συμμετοχή των μελών μας. Το σκεπτικό μας γενικότερα, είναι πως θα βοηθήσουμε και πως θα προσφέρουμε στα μέλη μας.

 

Αυτή τη στιγμή το Σωματείο με τι δράσεις ασχολείται;

Πραγματοποιούμε εκδρομές για τα μέλη μας, και συμμετέχουμε σε συλλαλητήρια. Ως νέα διοίκηση, έχουμε πολλά πράγματα στο μυαλό μας τα οποία θέλουμε να υλοποιήσουμε. Αλλά μόνοι μας δεν γίνεται να τα πραγματοποιήσουμε, πρέπει να υπάρχει στήριξη και συμμετοχή από τα μέλη μας αλλά και από καινούρια μέλη.

Στόχος μας είναι να πραγματοποιούμε δράσεις, οι οποίες θα προσελκύουν τα μέλη μας, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να περνούν ευχάριστο και ποιοτικότερο χρόνο στο Σωματείο.

Μια δράση που σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε είναι η δημιουργία χορευτικού τμήματος, στο οποίο θα διδάσκουν μέλη του Σωματείου μας. Μια άλλη δράση που έχουμε υπόψη μας, είναι η δημιουργία ορχήστρας μέσα από τα μέλη του Σωματείου μας, προκειμένου να συνοδεύουν και το χορευτικό τμήμα, αλλά και τις συναντήσεις που θα πραγματοποιούμε.

Επίσης, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, οι σημερινοί συνταξιούχοι έχουν μείνει λίγο πίσω σε ότι αφορά στη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών, έτσι σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε τμήμα εκμάθησης, ώστε να εξυπηρετούνται πιο εύκολα στο μέλλον.

Στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας, είναι και η δημιουργία ενός δεκαημέρου αντίστοιχου με τις γιορτές που πραγματοποιούνται στην παλιά πόλη της Ξάνθης, με χορούς, παρουσίαση τοπικών προϊόντων, και μουσική.

Δηλαδή, θα μπορεί να πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου είναι πεσμένη η κίνηση της αγοράς, ώστε να προσελκύσουμε κόσμο, σωματεία, και συλλόγους από άλλες πόλεις. Αυτό βέβαια,  για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να συντελέσουν πολλοί παράγοντες, και κατόπιν σωστής οργάνωσης και συζήτησης με τοπικούς φορείς, σωματεία και συλλόγους να πραγματοποιηθεί.

Επίσης, ενδιαφέρον θα είχε και η πραγματοποίηση ημερίδων με καλεσμένο κάποιο Δραμινό γιατρό, ώστε να μας πληροφορήσει και να μας συμβουλεύσει.

 

Πρόσφατα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Σωματείου, ενημερώσατε τα μέλη σας, για εκπτώσεις που μπορούν να έχουν σε επιλεγμένα καταστήματα της Δράμας. Θεωρείτε ότι αυτή η κίνηση θα αποτελέσει κίνητρο και θα προσελκύσει νέα μέλη;

Οι εκπτώσεις αυτές δίνονται στα μέλη μας, και με την κάρτα μέλους που τους δίνουμε με την εγγραφή τους στο Σωματείο, πηγαίνουν σε επιλεγμένα τοπικά καταστήματα και λαμβάνουν την έκπτωση που τους αντιστοιχεί, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την τοπική αγορά της Δράμας.

Αυτή η κίνησή μας, προσέλκυσε και νέα μέλη που γράφτηκαν στο Σωματείο τις τελευταίες ημέρες, και σίγουρα αποτελεί ένα πολύ καλό κίνητρο.

Αυτό που θέλουμε ως νέα διοίκηση, είναι να προσελκύσουμε όλους τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ του νομού μας, ώστε να εγγραφούν στο Σωματείο. Αξίζει να σκέφτονται το συλλογικό καλό, και όχι να λειτουργούν μόνο με το προσωπικό τους συμφέρον.

 

Ποια είναι τα οφέλη ενός μέλους του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Δράμας;

Αν εγγραφεί ή αν δεν εγγραφεί κάποιος, το Σωματείο συνεχίζει να κάνει αγώνες. Μέσα από τους αγώνες που κάνουμε εμείς στα συλλαλητήρια που συμμετέχουμε, δεν παραιτηθήκαμε ποτέ να διεκδικούμε αυτά που μας έχουν πάρει. Θέλουμε και τους 14 μισθούς που παίρναμε και τους ζητάμε πίσω. Δεν θέλουμε οι σημερινοί νέοι επαγγελματίες να πληρώνουν για εμάς. Εμείς πληρώσαμε τις συντάξεις μας και θέλουμε αυτά που πληρώσαμε να μας δώσουν πίσω.

Οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι, και ο κόσμος μετράει και την τελευταία δεκάρα που θα δώσει γιατί δεν του φτάνουν τα χρήματα. Ο συνδικαλιστής, πρέπει να προσφέρει και όχι να απολαμβάνει. Μέσα στα σωματεία, πολλοί συνδικαλιστές πραγματοποιούν κάποια έξοδα και τα χρεώνουν στο Σωματείο. Μάλιστα, πηγαίνουν και κάποιες εκδρομές, όπου τα τουριστικά πρακτορεία τους δίνουν δωρεάν εισιτήρια, και τα παίρνουν αυτοί που βρίσκονται στις διοικήσεις.

Εμείς ως διοίκηση όλα αυτά, τα προσφέρουμε στο Σωματείο για το σύνολο των μελών, τα χρήματα μπαίνουν στο κοινό ταμείο και είναι προς χρήση για όλους.

Για εμένα, έτσι πρέπει να λειτουργεί ένας συνδικαλιστής. Δεν πρέπει να απολαμβάνει τίποτα, αλλά πρέπει να προσφέρει μόνο, διότι κανένας δεν τον έβαλε με το ζόρι σε αυτή την θέση, ανέλαβε οικειοθελώς καθήκοντα ώστε να προσφέρει έργο.