Home > Πρώτο Θέμα > Όχι στην υποχρεωτική στείρωση και τον ευνουχισμό λένε οι κυνηγοί της Δράμας-Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

Όχι στην υποχρεωτική στείρωση και τον ευνουχισμό λένε οι κυνηγοί της Δράμας-Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»

Όχι στην υποχρεωτική

στείρωση και τον ευνουχισμό

λένε οι κυνηγοί της Δράμας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κυνηγών και κυνόφιλων αύριο 18.30 στον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας – Αντίθετη στην στείρωση η ΚΟΜΑΘ και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ διαμαρτυρίας κατά του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα, πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη και ώρα 18.30 ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας. Η συγκέντρωση θα γίνει στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου στην περιοχή της ανάπλασης επί της οδού Χελμού.

Έντονες αντιδράσεις στον κόσμο των κυνηγών, έχει εγείρει το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, κυρίως ως προς το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης, όπως τίθεται σ’ αυτό. Το κύριο ζήτημα  που απασχολεί, είναι η υποχρεωτική στείρωση των σκυλιών, κάτι που προβληματίζει τους κυνηγούς, οι οποίοι αμφιβάλουν επίσης, αν μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν πραγματικά να μειωθούν τα αδέσποτα στους δρόμους.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση και αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις 20 Μαΐου για συζήτηση και ψήφιση. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων αυτών, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τις έντονες διαμαρτυρίες της  και μιλάει για «…  υποχρεωτικό ευνουχισμό και στείρωση για όλους τους σκύλους της χώρας».

Σύμφωνα με την ΚΟΜΑΘ, «το σχέδιο νόμου που τέθηκε στη διαβούλευση, επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη ούτε τις θέσεις, ούτε τις ενημερώσεις, ούτε και τις προτάσεις που έγκαιρα υποβλήθηκαν σε Υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, τόσο από την Κ.Σ.Ε., όσο και από τους Κυνοφιλικούς Ομίλους της χώρας μας. Έτσι, κατέληξε να διαπράττει ένα ακόμα τεράστιο λάθος. Όμως, ένα λάθος που επαναλαμβάνεται πολλές φορές, φανερώνει μία συνειδητή απόφαση για την οποία οι συντάκτες του νομοσχεδίου φέρουν ακέραια την ευθύνη.

Ιδιαίτερα τα άρθρα 5 και 6 του νομοσχεδίου που προβλέπουν την καθολική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων και την ποινικοποίηση κάθε μορφής ερασιτεχνικής εκτροφής, είναι σαφές ότι εμπεριέχουν διακρίσεις και σκοπιμότητες που ευθέως στρέφονται κατά του κόσμου των κυνηγών».

Όπως αναφέρει μάλιστα η ΚΟΜΑΘ, «το νομοσχέδιο, στη σημερινή του μορφή, περιλαμβάνει μία σειρά τιμωριών, ποινικών διώξεων και βαρύτατων χρηματικών προστίμων για τους κυνηγούς και χιλιάδες άλλους πολίτες, που έχουν επιλέξει να εντάξουν στη ζωή τους έναν ή περισσότερους σκύλους. Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, τιμωρεί στην ουσία τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών».

PROEDROS KYNHGETIKOY ELEYTHERIADIS GIORGOS

Ελευθεριάδης: Τα αδέσποτα γεννούν αδέσποτα όχι τα δικά μας…

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργο Ελευθεριάδη, ο οποίος αρχικά κάλεσε στη συγκέντρωση της Τετάρτης όλους τους κυνηγούς αλλά και τους κυνόφιλους για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου.

Όπως λέει ο κ. Ελευθεριάδης, «εμείς είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό. Δεν γίνεται, εμείς που έχουμε τα σκυλιά μας ελεγχόμενα, τσιπαρισμένα με ηλεκτρονική σήμανση, αλλά και το σκυλί που έχει ο καθένας στο σπίτι του, να το στειρώσουμε με το έτσι θέλω. Απ’ αυτό το σκυλί θα εκλείψουν τα αδέσποτα; Δεν μπορούν να βρουν ένα διαφορετικό τρόπο; Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα αδέσποτα γεννούν αδέσποτα και όχι τα δικά μας τα σκυλιά που είναι ελεγχόμενα!»

Όπως αναρωτιέται ο κ. Ελευθεριάδης, «εκτός αν θέλουν κάτι άλλο για να δίνουν χρήματα σε Μ.Κ.Ο.», ενώ επισημαίνει: «Εκτός αυτού, έχουν βάλει και μια δικλείδα μέσα στο νομοσχέδιο, ότι ο κυνηγός που θα βρεθεί με σκυλί το οποίο δεν έχει στειρώσει στα πλαίσια του νόμου, θα έχει πρόστιμο ενώ θα του παίρνουν την άδεια θήρας. Το 2019 και το 2020, εμείς ως Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας, πήραμε 450 ηλεκτρονικά τσιπάκια, τα οποία βάλαμε σε κυνηγετικά σκυλιά. Χωριστά όλοι οι κυνηγοί που πηγαίνουν σε κτηνιάτρους κτλ. Οι κυνηγοί πάντα ήμασταν υποχρεωμένοι να τσιπάρουμε τα σκυλιά μας. Εκτός αυτού, έχουμε και μια άλλη δικλείδα, εδώ και δυο χρόνια, ασφαλίζουμε επίσης τα σκυλιά μας. Όπως κάνουμε ιδιωτική ασφάλεια για τους κυνηγούς, σ’ αυτήν περιλαμβάνονται και τα σκυλιά μας. Αν το σκυλί μου δεν έχει βιβλιάριο και δεν έχει ηλεκτρονική σήμανση, δεν θα αποζημιωθώ ποτέ σε ότι συμβεί. Κάποιος άλλος μπορεί να μην το κάνει αυτό ποτέ, αλλά αν ο κυνηγός πρέπει να βγάλει το σκυλί του στο βουνό, πρέπει να τα κάνει όλα αυτά».

ENARKSH KYNHGIOY

Αναφερόμενος ο ίδιος στο ζήτημα της υποχρεωτικής στείρωσης, σημειώνει: «Τα σκυλιά μας είναι στην ουσία αθλητές. Δεν γίνεται να στειρώσουμε, να ευνουχίσουμε το σκυλί που παλεύει με τα αγριογούρουνα. Πώς θα γίνει αυτό; Ουσιαστικά χάνει τη δύναμή του… Και σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει υποχρεωτική στείρωση».

Διευκρινίζει επίσης ο κ. Ελευθεριάδης, ότι «έχουμε κάνει τα παράπονά μας σε όλους τους βουλευτές του Νομού μας, τους έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό που συμβαίνει και για τη διαβούλευση. Έχουμε κάνει και διαμαρτυρίες στο υπουργείο και αλλού».

Αντίθετος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Επίσης, με ανακοίνωση που εξέδωσε όσον αφορά την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς, την αντίθεσή του στην υποχρεωτική στείρωση, εκφράζει και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Όπως επισημαίνει συγκεκριμένα: «Λέμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς. Ζητάμε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου μόνο με δήλωση των στοιχείων εκείνων που αφορούν τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας (εμβολιασμός για τη λύσσα, διάγνωση λεϊσμανίασης και λεπτοσπείρωσης).

Απαιτούμε όλες οι χρηματοδοτήσεις να αφορούν αποκλειστικά τους Δήμους με διαφανή τρόπο, έλεγχο, αξιολόγηση του έργου τους και βασική υποχρέωσή τους την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και την πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων. Όχι στη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο, φιλοζωικών σωματείων και οποιουδήποτε ιδιωτικού φορέα.

Η δωρεάν σήμανση, καταγραφή και στείρωση ζώων συντροφιάς να αφορά αποκλειστικά τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα κοινωνικά αδυνάτων των Δήμων ή του ΟΠΕΚΑ».