Home > Πρώτο Θέμα > «Οι επιχειρηματίες του μαρμάρου να επενδύσουν σε μεθόδους φιλικές για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής»-Στη Δράμα χθες ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς

«Οι επιχειρηματίες του μαρμάρου να επενδύσουν σε μεθόδους φιλικές για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής»-Στη Δράμα χθες ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς

Στη Δράμα χθες ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς

«Οι επιχειρηματίες του μαρμάρου

να επενδύσουν σε μεθόδους φιλικές

για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής»

► Αποδέχθηκε πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Δράμας για παραποτάμια πεζοπορική διαδρομή στο Νέστο

► Θετικός ο υπουργός για να «ανοίξει» ο δρόμος για την αξιοποίηση του παλαιού λατομείου Κορυλόβου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε χθες Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από την γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα. Αλεξάνδρα Σδούκου καθώς και άλλα στελέχη του Υπουργείου.

Κατά την παραμονή του στη Δράμα, ο κ. Αμυράς συναντήθηκε αρχικά με το δήμαρχο κ. Μαμσάκο, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλο. Κατά τις  συναντήσεις του, ο κ. Αμυράς συνοδευόταν από τον κυβερνητικό βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο, ενώ παρών ήταν επίσης και ο πρώην βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης.

Μετά από την επίσκεψή του στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, όλοι μαζί ανέβηκαν στο Νευροκόπι, όπου εκεί συναντήθηκαν με το δήμαρχο κ. Κυριακίδη και είχαν διαδοχικές συναντήσεις και ενημέρωση, σχετικά με το ζήτημα των λατομείων μαρμάρου στο Βώλακα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Αμυράς θα συναντιόνταν με φορείς του Βώλακα αλλά και επιχειρηματίες για το θέμα της επιχειρηματικότητας του μαρμάρου , αλλά θα άκουγε και τους τοπικούς συμβούλους για τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας, ενώ θα είχε συναντήσεις και με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας.

Το παλιό λατομείο στον Κορύλοβο

Μετά από τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Αμυράς έκανε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας αρχικά ότι αποδέχτηκε την πρόκληση του βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχου να επισκεφτεί τη Δράμα «και να συζητήσουμε για τα αναπτυξιακά δεδομένα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και να ακούσουμε τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας για διάφορα θέματα και  περιβαλλοντικά και άλλα».

Όσον αφορά τη συνάντησή του με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, είπε ότι είχε «μια πάρα πολύ παραγωγική κουβέντα και μας έθεσε κάποια αιτήματα, τα οποία με χαρά θα εξετάσουμε και θα βρούμε λύσεις. Όπως για παράδειγμα να ξεμπλέξουμε το κουβάρι της γραφειοκρατίας σε σχέση με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, με την χρήση του εγκαταλελειμμένου χώρου εναπόθεσης στείρων, ώστε να γίνει ένας πολυχώρος πολιτισμού. Το βλέπουμε αυτό με πολύ θετικό βλέμμα και θα βοηθήσουμε ως υπουργείο Περιβάλλοντος.»

Χωρίς ο κ. Αμυράς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, το θέμα αυτό αφορά στο παλιό λατομείο στις παρυφές του Κορυλόβου, ώστε ο χώρος να μπορέσει να καθαριστεί, να γίνουν ορισμένες εργασίες και κάποτε να δοθεί στο κοινό ως χώρος πολιτισμού για συναυλίες κτλ.

Παραποτάμια πεζοπορική διαδρομή στο Νέστο

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ.  Παπαδόπουλο, σημείωσε ότι αποδέχτηκε πρότασή του για μια παραποτάμια πεζοπορική διαδρομή στο Νέστο ποταμό. Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι, «μέσω και του Οργανισμού για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή θα χρηματοδοτήσουμε τη διάνοιξη, τη συντήρηση, την κατασκευή παραποτάμιας πεζοπορικής διαδρομής στο Νέστο συνδέοντας χωριά, συνδέοντας σημεία ενδιαφέροντος και βεβαίως με κανόνες και αγάπη και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Αποδεχτήκαμε την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Δράμας και προσδοκούμε σύντομα να έχουμε στα χέρια μας τη μελέτη, ώστε να την εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης  και να την χρηματοδοτήσουμε ώστε πολύ σύντομα να γίνει πράξη αυτό που συμφωνήσαμε».

Εξόρυξη μαρμάρου με σεβασμό στο περιβάλλον

Στη συνέχεια, ο κ. Αμυράς δέχτηκε να απαντήσει σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου», σχετικά με την επίσκεψή του στο Νευροκόπι και στο Βώλακα, αναφορικά με το θέμα της εξόρυξης μαρμάρου, ενώ ρωτήθηκε για το τι είχε να προτείνει στην περιοχή.

Απαντώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε:  «Τα λατομεία είναι μια εξορυκτική δραστηριότητα, συνδεδεμένη με την οικονομική φυσιογνωμία της περιοχής.  Θέλουμε βεβαίως την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα, αλλά με κανόνες, με σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στο περιβάλλον.

Και επειδή ξέρω ότι γίνεται μια μεγάλη κουβέντα για το ποια πρέπει να είναι η εξορυκτική μέθοδος, εμείς στο Υπ. Περιβάλλοντος, προκρίνουμε την υπόγεια εξόρυξη. Δεν θέλουμε την υπέργεια.  Θέλουμε οι επιχειρηματίες να επενδύσουν παραπάνω σε μεθόδους που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σ’ αυτό είμαστε ανένδοτοι. Και βεβαίως διερευνούμε όλες τις πτυχές του ζητήματος. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα και το προσεγγίζουμε με λεπτότητα και αποφασιστικότητα.

Λέμε ναι στην εξορυκτική δραστηριότητα, ναι στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά με κανόνες περιβαλλοντικούς που θα σέβονται την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τον φυσικό πλούτο».

Καθαρισμός του Νέστου ποταμού

Ρωτήθηκε ακόμα ο κ. Αμυράς, σχετικά με το ζήτημα του καθαρισμού του Νέστου καθώς πρόσφατα το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε ένα ποσό 300.000 ευρώ.

Απαντώντας ο κ. Αμυράς, σημείωσε ότι «η Περιφέρεια κινήθηκε δραστήρια και το Πράσινο Ταμείο το οποίο συνδέεται με το Υπ. Περιβάλλοντος, ενέκρινε με γρήγορες ταχύτητες, ένα ποσό άνω των 300.000 ευρώ για τον καθαρισμό».

Όπως τόνισε, «υπάρχει το γνωστό ζήτημα της διασυνοριακής ρύπανσης, θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό. Ο καθαρισμός είναι το πρώτο βήμα, το δεύτερο είναι η συνεννόηση με τους γείτονές μας, έτσι ώστε να αντιληφθούν και εκείνοι ότι, ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας έχουν υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τηρούν.

Το φυσικό περιβάλλον δεν ανήκει ούτε στους Έλληνες, ούτε στους Βούλγαρους ούτε σε κανέναν. Ανήκει στο μέλλον και στις επόμενες γενεές. Επομένως, έτσι κινούμαστε».