Home > νέα > Οι ήρωες της Δράμας που πολέμησαν δίπλα στους μεγάλους οπλαρχηγούς Το αίτημα του Συλλόγου Δραμινών «Ύδραμα»

Οι ήρωες της Δράμας που πολέμησαν δίπλα στους μεγάλους οπλαρχηγούς Το αίτημα του Συλλόγου Δραμινών «Ύδραμα»

Οι ήρωες της Δράμας

που πολέμησαν δίπλα

στους μεγάλους οπλαρχηγούς

Το αίτημα του Συλλόγου Δραμινών «Ύδραμα»

 

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ η Δευτέρα 25 Μαρτίου, καθώς ο απανταχού Ελληνισμός, ετοιμάζεται να γιορτάσει την σημαντικότερη Εθνική Επέτειο, της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Μια Επανάσταση, μέσα από την οποία ξαναγεννήθηκε το Ελληνικό Έθνος, ανασυστάθηκε εκ νέου ο Ελληνισμός και οι Έλληνες και Ελληνίδες που αγωνίστηκαν γι’ αυτό, θυσίασαν κυριολεκτικά τις ζωές τους.

Η 25η Μαρτίου 1821, είναι η χρονιά εκείνη κατά την οποία ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για τον ξεσηκωμό του Ελληνισμού, με την Επανάσταση να ξεκινάει από τα νότια διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου, γιατί εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη, ώστε να επιτευχθεί ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα.

Γύρω στα μέσα του Μαρτίου του 1821 σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια εναντίον των Τούρκων και το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες συλλογικές επαναστατικές πράξεις: Στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην Καλαμάτα και στις 24/25 στην Πάτρα και σ’ όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές (Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λιβαδειά, Αταλάντη).

Οι ήρωες της Δράμας 

Μπορεί βέβαια η περιοχή της Δράμας να μη συμμετείχε άμεσα στην Επανάσταση του 1821 ως γεωγραφική ενότητα, παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποί της δεν έμειναν αμέτοχοι στον μεγάλο ξεσηκωμό του έθνους και του γένους.

Αν και η περιοχή της Δράμας και τα χωριά απελευθερώθηκαν πολλά χρόνια μετά, το 1913, εντούτοις Δραμινοί ήρωες κατέβηκαν και πολέμησαν δίπλα στους μεγάλους οπλαρχηγούς. Οι σπουδαιότεροι απ’ αυτούς που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα, είναι ο Δήμος Νικολάου, ο Μιχάλης Δράμαλης, ο Δημήτριος Δράμαλης και ο Νικόλαος Δράμαλης, ενώ υπάρχουν ιστορικές αναφορές και για τον Μανασή, ο οποίος ως ακόλουθος του Μαχμούτ Πασά Δράμαλη, έπαιξε διπλό ρόλο στη Μάχη των Δερβενακίων.

Ο «Π.Τ.» έχει δημοσιεύσει και παλαιότερα σχετικά στοιχεία για τους ανθρώπους αυτούς. Η αγγελία ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Βασίλης Πασχαλίδης (εφημερίδα «Πρωινός Τύπος», 16 Οκτωβρίου 2012), φτάνει στη Δράμα και γενικότερα σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας από απεσταλμένο της οργάνωσης, ο οποίος κατηχούσε τους Έλληνες κατοίκους στους σκοπούς της εταιρείας. Πρόκειται για τον ιατρό Ευάγγελο Μεξικό, με καταγωγή από την Ήπειρο, ο οποίος ως απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας επισκέφτηκε τόσο τη Δράμα όσο και το Μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας. Άλλωστε, την εποχή της Επανάστασης του 1821, το μοναστήρι αποτελούσε το μεγαλύτερο ίσως πνευματικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας, με τη λεγόμενη «Ελληνική Σχολή» να λειτουργεί σε αυτό, και οι ηγούμενοί του είχαν στενή επαφή με μεγάλες μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην περιοχή, όπως ο Εμμανουήλ Παπάς.

Το αίτημα του Συλλόγου Δραμινών «Ύδραμα»

Παλαιότερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραμινών «Ύδραμα», είχε καταθέσει αίτημα στο Δήμο Δράμας με ψηφιοποιημένα αντίγραφα τεκμηρίων που προέρχονται από το Αρχείο του Αγώνος, της Συλλογής Βλαχογιάννη από το Αρχείο των Αριστείων και αφορούν τους ήρωες: Δράμαλη Δημήτριο, Δράμαλη Νικόλαο, Ζερβόπουλο Σπύρο και Νικολάου Δήμο, που κατάγονταν από την περιοχή της Δράμας και αγωνίστηκαν στην Εθνική Επανάσταση, ώστε να τοποθετηθεί μια αναθηματική στήλη για τους Δραμινούς αγωνιστές του 1821, δίπλα από το άγαλμα της Ελευθερίας στον Δημοτικό κήπο Δράμας και στην οποία θα γίνονται οι καταθέσεις στεφάνων σε κάθε επέτειο της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, καθώς επίσης και την ονοματοδοσία σε «Δραμινών αγωνιστών επαναστάσεως 1821» πλατείας ή οδού της πόλης μας.

Αρκετά χρόνια μετά, από το 2021 ακόμα, στο θέμα αυτό δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να το επαναφέρει και να το επανεξετάσει.