Home > Πρώτο Θέμα > Οι Μωμόγεροι Καλλιφύτου ανοίγουν τις εκδηλώσεις αδελφοποίησης Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών ► Με τη συμμετοχή τριών Συλλόγων από τη Δράμα: Σύλλογος Εβριτών, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιφύτου και Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένους «Ο Προφήτης Ηλίας»

Οι Μωμόγεροι Καλλιφύτου ανοίγουν τις εκδηλώσεις αδελφοποίησης Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών ► Με τη συμμετοχή τριών Συλλόγων από τη Δράμα: Σύλλογος Εβριτών, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιφύτου και Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένους «Ο Προφήτης Ηλίας»

Ιστορικά γεγονότα σήμερα στη Θεσσαλονίκη…

Οι Μωμόγεροι Καλλιφύτου ανοίγουν

τις εκδηλώσεις αδελφοποίησης

Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών

► Με τη συμμετοχή τριών Συλλόγων από τη Δράμα: Σύλλογος Εβριτών, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιφύτου και Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένους «Ο Προφήτης Ηλίας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ και πραγματικά ιστορική συνάντηση, πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Είναι η αδελφοποίηση τριών Πανελλήνιων Ομοσπονδιών: της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.

Η αδελφοποίηση αυτών των μεγάλων τριών Ομοσπονδιών της χώρας, αγγίζει τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική πορεία μέσα στο χρόνο, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μίας.

Οι εκδηλώσεις αδελφοποίησης, γίνονται σήμερα Σάββατο 22 και αύριο Κυριακή 23 στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, με ελεύθερη είσοδο. Οι τρεις Ομοσπονδίες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανοίγουν νέους δρόμους δημιουργικής συνεργασία με κοινούς στόχους, που έχουν να κάνουν με την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων.

Κεντρικός τίτλος της εκδήλωσης, «Χορεία – Ήχοι αιώνων της καθ’ ημάς Ανατολής – Μια ρίζα, τρεις πολιτισμοί: Πόντος, Μικρά Ασία, Θράκη» και οργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Σ.), με στόχο τη διαφύλαξη της αξιακής παρακαταθήκης αιώνων ελληνικού πολιτισμού και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Η μεγάλη πορεία προς το Βελλίδειο

Σε μια παραδοσιακή γιορτή που συμβολίζει το πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας, θα ανταμώσουν 1.500 χορευτές του Πόντου, της Μικρασίας και της Θράκης, σε ένα ταξίδι μνήμης, με μουσικές και χρώματα από την αγκαλιά της Ιωνικής γης.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, στις 6 το απόγευμα, οι χορευτές θα συγκεντρωθούν σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης:

– από τον Λευκό Πύργο θα ξεκινήσουν οι χορευτές των Ποντίων,

– από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου (σιντριβάνι), οι χορευτές της Μικρασίας, και

– από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι χορευτές της Θράκης, και με τη συνοδεία οργάνων, χορεύοντας, θα καταλήξουν στον κεντρικό χώρο της δράσης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, και θα ενωθούν σε ένα γαϊτανάκι που θα συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και την ενότητα.

Οι Μωμόγεροι Καλλιφύτου

Τις εκδηλώσεις στο Βελλίδειο θα ανοίξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιφύτου με τους Μωμόγερους. Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος εκ μέρους του Συλλόγου επισημαίνει ότι «είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά και αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός».

Όπως μας λέει, «οι ημέρες μνήμης γενοκτονίας είναι σε διαφορετικές ημερομηνίες για τον καθένα από εμάς, ενώ στην ουσία όπως καταλαβαίνεται, όλοι είμαστε πρόσφυγες. Αυτό εξυπηρετούσε πάντα την ελληνική πολιτεία».

Σημειώνει ακόμα ότι, «ως Σύλλογος Καλλιφύτου που ανήκουμε στην Ομοσπονδία, συμμετέχουμε κι εμείς, και θα ανοίξουμε την όλη εκδήλωση. Εμείς με τους Μωμόγερους Καλλιφύτου, αλλά και οι Μωμόγεροι από το Αμύνταιο Φλώρινας θα ανοίξουμε τις εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, ανά τρεις οι Σύλλογοι θα παρουσιάσουν από μια τετράδα χορών διάρκειας 8 λεπτών».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει με χορευτικά και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένους «Ο Προφήτης Ηλίας».

Ο Σύλλογος Εβριτών της Δράμας

Ένας ακόμα Σύλλογος από τη Δράμα που θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, είναι και ο Σύλλογος Εβριτών Δράμας, που είναι και το μοναδικό θρακικό σωματείο από το Ν. Δράμας που θα συμμετέχει.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» εκ μέρους του Συλλόγου Εβριτών ο κ. Γιώργος Τσακμάκης, σημειώνει ότι «είναι μια μεγάλη πρώτη συνεργασία των τριών Ομοσπονδιών: των Ποντίων, των Θρακών και των Προσφυγικών Σωματείων που εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος των Μικρασιατών. Για πρώτη φορά οι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, μπαίνουν στη διαδικασία να συνεργαστούν και κοινώς να αρχίσει να δημιουργείται μια συνομοσπονδία. Κύριος στόχος, η ανάδειξη των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής και φυσικά μαζί και το κομμάτι της γενοκτονίας. Το κομμάτι της γενοκτονίας, πιάνει Μικρά Ασία, Πόντο και Θράκη. Οι πρώτες απόπειρες γενοκτονίας ξεκίνησαν από την Ανατολική Θράκη και επεκτάθηκαν στον Πόντο και την Μικρά Ασία».

Όπως τονίζει ο κ. Τσακμάκης αναφερόμενος στο πρόγραμμα, εξηγεί ότι «θα ξεκινήσουμε από τρία διαφορετικά σημεία: Οι Θρακιώτες θα ξεκινήσουμε από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Πόντιοι από τον Λευκό Πύργο  και οι Μικρασιάτες από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου (σιντριβάνι)».

Μιλώντας για τα θρακικά έθιμα, ο ίδιος σημειώνει ότι «από τους Θράκες θα έχουμε το έθιμο του Πουρπούρη, που είναι του Δωδεκαημέρου, θα ακολουθήσουν τραγούδια από τον Πόντο, Μικρά Ασία και Θράκη και χορευτικές ενότητες από Πόντο, Μικρά Ασία και Θράκη. Εγώ έχω αναλάβει μια μεγάλη περιοχή που είναι οι Μάρηδες και οι χοροί. θα βγουν 4 χορευτικές ενότητες: η Βόρεια Θράκη, από τη Μακρά Γέφυρα στην Ανατολική Θράκη, από την περιοχή των Μάρηδων (Διδυμότειχο) και από τα εννιά χωριά του Έβρου».

Τονίζει ιδιαίτερα πάντως ο ίδιος, ότι, «από το Ν. Δράμας είμαστε το μοναδικό θρακικό σωματείο που συμμετέχουμε και θα παρουσιαστούμε εκεί με τα χορευτικά τμήματα με χορούς Μάρηδων».

Όπως χαρακτηριστικά μάς λέει ο κ. Τσακμάκης, «στους χορευτές του Συλλόγου μας έχω πει, ότι, αυτή την στιγμή γράφεται Ιστορία σε επίπεδο Πολιτιστικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών. Θα βρεθούμε τρεις Ομοσπονδίες, να συζητήσουμε και να δούμε μια μορφή συνεργασίας.  Δεν μπορεί ο καθένας να κοιτάζει μόνο τον εαυτό του. Από τη στιγμή που γίνεται το πρώτο βήμα, είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σημαντικά βήματα».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, όπου θα παρουσιάζονται πρόσωπα της Ιωνίας που βίωσαν την Καταστροφή της Σμύρνης, εκείνο το τραγικό ιστορικό γεγονός. Οι φωτογραφίες θα είναι τυπωμένες σε καμβά, ενώ μαζί με αυτές θα υπάρχουν και έγγραφα της τότε ελληνικής κυβέρνησης, με τα οποία απαγορεύτηκε η έξοδος του ελληνικού πληθυσμού από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο γνωστός Πόντιος ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.

Την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης αδελφοποίησης των τριών ομοσπονδιών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων διοργανώνει συναυλία-αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος από τη πλευρά της μητέρας του έλκει την καταγωγή του από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από το Τσεσμέ.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στις 8:00 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τη μουσική επιμέλεια θα έχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και θα τραγουδήσουν η Γλυκερία, ο Βασίλης Λέκκας, ο εγγονός του Μίκη Αλέξανδρος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης και άλλοι καλλιτέχνες.

Αφηγητής στην εκδήλωση, στην οποία θα προβληθεί και βίντεο με σκηνές από τη Μικρά Ασία αλλά και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

(Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα στο facebook: Μωμόγεροι Καλλιφύτου)