Home > Πρώτο Θέμα > Όλα έτοιμα για τα δρώμενα των μεταμφιέσεων στο τέλος του Δωδεκαημέρου στα χωριά της Δράμας Δηλώσεις των προέδρων των Πολιτιστικών Συλλόγων Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Πετρούσας, Πύργων, Καλής Βρύσης, Παγονερίου, Βώλακα και του Πολιτιστικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας

Όλα έτοιμα για τα δρώμενα των μεταμφιέσεων στο τέλος του Δωδεκαημέρου στα χωριά της Δράμας Δηλώσεις των προέδρων των Πολιτιστικών Συλλόγων Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Πετρούσας, Πύργων, Καλής Βρύσης, Παγονερίου, Βώλακα και του Πολιτιστικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας

Στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου μετά τον Αγιασμό των υδάτων

Όλα έτοιμα για τα δρώμενα

των μεταμφιέσεων στο τέλος

του Δωδεκαημέρου στα χωριά της Δράμας

Δηλώσεις των προέδρων των Πολιτιστικών Συλλόγων Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Πετρούσας, Πύργων, Καλής Βρύσης, Παγονερίου, Βώλακα και του Πολιτιστικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ για να ξεκινήσουν τα δρώμενα των μεταμφιέσεων στο τέλος του Δωδεκαημέρου στα χωριά της Δράμας, έδωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών της Δράμας που ασχολούνται με τα σχετικά δρώμενα.

Σε γενικότερο πλαίσιο, αυτό που είπαν οι πρόεδροι, είναι ότι όλα τα δρώμενα ξεκινούν στις 6 Ιανουαρίου και αμέσως μετά τον Αγιασμό των υδάτων και θα ολοκληρωθούν το βράδυ στις 8 τρέχοντος. Τα χωριά που συμμετέχουν είναι το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Πετρούσα, οι Πύργοι, η Καλή Βρύση, ο Βώλακας και το Παγονέρι.

Από αριστερά: Ο κ. Αθανάσιος Παλλικάρης από Καλή Βρύση. Ο κ. Παντελής Τσάνης από Πύργους. Ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ αντιπεριφερειάρχης Δράμας. Ο κ. Γιάννης Παπουτσής από Μοναστηράκι, ο κ. Στέργιος Δεμίσης από τον Ξηροπόταμο και ο κ. Κωνσταντίνος Πουρνάρκας από Πετρούσα.

Στη συνέντευξη, που δόθηκε στην αίθουσα «Τοπικής Αυτοδιοίκησης» της Π.Ε. Δράμας, συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου κ. Γιάννης Παπουτσής (ο οποίος εκπροσώπησε και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βώλακα και Παγονερίου), ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου κ. Στέργιος Δεμίσης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρουσέων κ. Κωνσταντίνος Πουρνάρκας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργων κ. Παντελής Τσάνης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης κ. Αθανάσιος Παλλικάρης.

Την εισαγωγή στη συνέντευξη Τύπου έκανε ο κ. Παπαεμμανουήλ, τονίζοντας ότι για μια ακόμα χρόνια όλα είναι έτοιμα «για να υποδεχτούμε τα δρώμενα του Δωδεκαημέρου, που διαδραματίζονται από τις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου».

Όπως είπε μάλιστα, «είναι αυτή η πανάρχαια παράδοσή μας, που μας καθιστά φορείς μιας παραδόσεως με πολύ μεγάλη και βαριά κληρονομιά, την οποία κι εμείς οι σύγχρονοι Δραμινοί και σύγχρονοι Έλληνες, με πολύ μεγάλη επιτυχία, χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων που εκπροσωπούν την παράδοσή μας φέρνουν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία».

Για τους  παρευρισκόμενους είπε ότι «είναι οι άνθρωποι που χάρη στις προσπάθειες των οποίων επιβιώνουν κάθε χρόνο και κάνουν τη Δράμα γνωστή σε όλο τον κόσμο».

Τόνισε μάλιστα ότι, σύμφωνα με τα μηνύματα που υπάρχουν φέτος «περιμένουμε πάρα πολύ κόσμο και ήδη ξέρω ότι πολλοί σύλλογοι από διάφορα μέρη της Ελλάδος, έχουν προγραμματίσει εκδρομές για να είναι αυτό το τετραήμερο στη Δράμα και να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι Δραμινοί, ξέρουμε να κρατάμε ψηλά το λάβαρο της παραδόσεώς μας».

Σημείωσε τέλος ότι η Αντιπεριφέρεια Δράμας στέκεται δίπλα στους Συλλόγους και στους ανθρώπους τους, τονίζοντας ότι «τα δρώμενα δεν έχουν ανάγκη ανάδειξης. Εμείς έχουμε ανάγκη από τα δρώμενα, γιατί αυτά καθ’ αυτά είναι η ταυτότητά μας. Και σ’ αυτή την ταυτότητα πρέπει να πατήσουμε όλοι για να έχουμε ένα μέλλον όπως μας αξίζει».

Εκ μέρους του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Παπουτσής, τόνισε: «Εμείς σεμνινόμεθα ότι διασώζουμε αρχαιότατη παράδοση για να δώσουμε την ταυτότητα του τόπου μας». Αναφέρθηκε επίσης και στο περσινό συνέδριο με τίτλο «Ιχνηλατώντας στα μονοπάτια του Διονύσιου» στο πλαίσιο της Δραμινογνωσίας, «όπου η Γη των Ηδώνων φέρεται ως το αέναο θέατρο, ως τοπογραφία και εμείς εδώ οι υπηρετούντες τα λαϊκά δρώμενα, προϋπάρχοντα ακόμα του Διονύσου είμαστε που οι πρόγονοί μας, μπόλιασαν αυτές τις τελετουργίες ώστε να μας τις παραδώσουν και να είμαστε εμείς πλούσιοι σήμερα, ότι  υπηρετούμε τα δρώμενα αυτά».

Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι αυτά τα λαϊκά δρώμενα, πατάνε σε δύο πυλώνες: την ευγονία και την ευκαρπία και αυτά φαίνονται σε όλες τις εκδηλώσεις και τις εκφάνσεις. Ο κ. Παπουτσής κάλεσε όλο τον κόσμο στα χωριά της Δράμας «να ζήσει, όχι απλά ως επισκέπτης, αλλά ως συμμέτοχος σ’ αυτές τι λειτουργίες δια της μουσικής και του χωριού. Ανοικτά είναι τα χωριά μας, οι άνθρωποι με χαμόγελο, με κρασί και ευφημία θα υποδεχτούν όλους τους επισκέπτες που αναμένεται να είναι πάρα πολλοί».

Τα δρώμενα στα χωριά της Δράμας

6 Ιανουαρίου 2023

Σε γενικό πλαίσιο στο Μοναστηράκι στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων οι κάτοικοι του Μοναστηρακίου Δράμας, κάθε χρόνο, συνεχίζουν να τελούν ένα πανάρχαιο έθιμο, ένα δρώμενο που το ονομάζουν «Αράπηδες».

Στις 6 Ιανουαρίου, στον Βώλακα, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία, θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο της «μπάρας». Μετά τα μεσάνυχτα, θα γίνει το «κλέψιμο» των αντικειμένων.

Στην Καλή Βρύση, στις 10.00 π.μ., μεταμφιεσμένοι θα κυκλοφορούν στους δρόμους. Στο Μοναστηράκι, στις 15.00 μ.μ., στην πλατεία θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο των «Αράπηδων».

Στον Ξηροπόταμο, στις 10.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί γύρα του χωριού με τους μεταμφιεσμένους.

Στο Παγονέρι, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία, θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο των «Χαράπηδων».

Στην Πετρούσα, στις 20.30 μ.μ., θα γίνει μικρή γύρα στο χωριό με τους μεταμφιεσμένους.

Στους Πύργους, στις 20.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η «νταβανίσκα», ολονύχτιο παραδοσιακό γλέντι.

7 Ιανουαρίου 2023

Στις 7 Ιανουαρίου, στον Βώλακα, στις 10.00 π.μ., θα γίνει πλειστηριασμός των κλεμμένων αντικειμένων και στις 14.00 μ.μ., στην πλατεία θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο των «Αράπηδων».

Στην Καλή Βρύση, στις 15.00 μ.μ., θα γίνει χορευτική εκδήλωση στην πλατεία, ενώ «Μπαμπούγεροι» θα κυκλοφορούν στους δρόμους.

Στον Ξηροπόταμο, στις 10.00 π.μ., θα γίνει γύρα του χωριού στους εορτάζοντες, ενώ στις 15.00 μ.μ., στην πλατεία θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο των «Αράπηδων».

Στο Παγονέρι στις 12.00 μ.μ., θα γίνει γύρα του χωριού με τους μεταμφιεσμένους.

Στην Πετρούσα, στις 12.00 μ., θα γίνει μεγάλη γύρα στο χωριό με τους μεταμφιεσμένους και την καμήλα.

Στους Πύργους, στις 10.00 π.μ., θα γίνει γύρα του χωριού, και στις 18.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί γλέντι με τις «αρκούδες» στην πλατεία του χωριού.

8 Ιανουαρίου 2023

Στις 8 Ιανουαρίου, στον Βώλακα, στις 14.00 μ.μ., θα γίνει η τέλεση του παραδοσιακού γάμου, και στις 16.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία το δρώμενο των «Αρκούδων».

Στην Καλή Βρύση, στις 14.00 μ.μ., στην πλατεία θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο του σατυρικού γάμου.

Στην Πετρούσα, στις 16.00 μ.μ., στην αυλή του σχολείου θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο της «Μπάμπως». Στους Πύργους, στις 18.00 μ.μ., στην πλατεία θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο της «Μπάμπως».

Άφθονη γίδα και κρασί

Το χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις, είναι ότι σε όλα τα χωριά, τους επισκέπτες θα περιμένει άφθονο κρασί και γίδα βραστή. Αυτό που ζητούν οι αναβιωτές των δρωμένων, από τους επισκέπτες είναι να μην παραμείνουν απλοί θεατές, αλλά να συμμετέχουν σ’ αυτά, προκειμένου να βιώσουν όλο το δρώμενα μέσα από μια διαφορετικά εικόνα και ματιά.

Επίσης, κάτι το ιδιαίτερο θα έχει φέτος το έθιμο του διονυσιακού γάμου στην Καλή Βρύση. Κάθε χρόνο, τον κουμπάρο στον γάμο τον κάνει ένας Πολιτιστικός Σύλλογος. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι φέτος, ο τιμώμενος σύλλογος που θα παίξει το ρόλο του κουμπάρου στον γάμο, είναι ένας ελληνικός σύλλογος από τον Ολλανδία. Όπως είπε μάλιστα ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης, κ. Παλλικάρης, παρ’ όλη την ελληνικότητά του, πρόκειται για έναν σύλλογο που αποτελείται κυρίως από Ολλανδούς