Home > νέα > Ομόφωνα η πρόταση της αντιπολίτευσης για αλλαγές στον Κανονισμό της Χριστουγεννιάτικης αγοράς-Συζήτηση περί Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ομόφωνα η πρόταση της αντιπολίτευσης για αλλαγές στον Κανονισμό της Χριστουγεννιάτικης αγοράς-Συζήτηση περί Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Συζήτηση περί Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ομόφωνα η πρόταση της αντιπολίτευσης

για αλλαγές στον Κανονισμό

της Χριστουγεννιάτικης αγοράς

► Αναπροσαρμογή των τελών από φέτος και πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια από την επόμενη διοργάνωση 2020-2021

► Ομόφωνα εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης για αναμόρφωση του προϋπολογισμού στη ΔΕΚΠΟΤΑ!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΟΛΥΩΡΗ συζήτηση, αντεγκλήσεις ακόμα και φασαρία, υπήρξε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου, του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ενός εκτάκτου θέματος που έφεραν προς συζήτηση παρατάξεις της αντιπολίτευσης με θέμα: «Χορήγηση άδειας εγκατάστασης ψυχαγωγικών παιχνιδιών στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση Ονειρούπολη Δράμας 2019-2020 και αναπροσαρμογή σχετικού τέλους».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξαν δυστυχώς αρκετές εντάσεις, ενώ επί της ουσίας όλοι συμφώνησαν, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά όλοι θέλουν το καλύτερο για την μεγάλη αυτή Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Δράμας. Το ζήτημα είναι ότι, δυστυχώς για άλλη μια φορά, ακούστηκαν αντεγκλήσεις μεταξύ των παρατάξεων και κυρίως από την συμπολίτευση προς πλευρές της αντιπολίτευσης ότι θέλουν να καταργηθεί η γιορτή και άλλα παρόμοια τα οποία και αντικρούστηκαν.

 

Η πρόταση της αντιπολίτευσης

Την πρόταση της αντιπολίτευσης, την οποία κατέθεσαν οι παρατάξεις «Πόλη+Ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», εισηγήθηκε ο επικεφαλής της πρώτης κ. Χαρακίδης, εξηγώντας ότι το θέμα θεωρείται κατεπείγον, επειδή απομένει ένας μήνας μέχρι την έναρξη της εκδήλωσης και πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την επιλογή, αδειοδότηση και εγκατάσταση των ψυχαγωγικών παιχνιδιών.

Η πρόταση λοιπόν αυτή ζητάει από το σώμα να δεσμευτεί και να: [Α. αναθέσει στο δήμαρχο Δράμας την εκκίνηση της διαδικασίας για τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς του Δήμου Δράμας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και προς όφελος του δήμου με την πρόβλεψη, εκτός των άλλων, για χορήγηση άδειας εγκατάστασης ψυχαγωγικών παιχνιδιών στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση «Ονειρούπολη Δράμας 2020-2021» με τη διαδικασία του ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού μετά από έκδοση σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση προσφορών.

Β. Να αναθέσει στο δήμαρχο Δράμας την εκκίνηση της διαδικασίας για αναπροσαρμογή του τέλους χρήσης 500 ευρώ ανά παιχνίδι που προβλέπεται για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια στο άρθρο 7 «Καθορισμός τέλους» του Κανονισμού Λειτουργίας Χριστουγεννιάτικης Αγοράς του Δήμου Δράμας και συγκεκριμένα τη διαμόρφωση εισήγησης προς την Οικονομική Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.]

Επειδή, όπως είναι λογικό, χρειάζεται χρόνος για τις διαδικασίες του πλειοδοτικού διαγωνισμού και αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, το σώμα τελικά δεσμεύτηκε ομόφωνα, ώστε να ξεκινήσουν όλα αυτά με το τέλος της φετινής Ονειρούπολης, ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο και έτσι να υπάρξει ένας νέος Κανονισμός που θα προβλέπει και τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια.

Στόχος όλων αυτών των αλλαγών, είναι ο Δήμος Δράμας να έχει περισσότερα έσοδα από αυτή την γιορτή και να μπορέσει κάποια στιγμή να ισοσκελίσει τα έξοδα με τα έσοδα. Γιατί, όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα, τα έξοδα για το Δήμο Δράμας και τους δημότες μας, είναι πολλά περισσότερα από τα έσοδα.

Στο τέλος, ο δήμαρχος Δράμας μίλησε για «λογική της συναίνεσης» κάνοντας πρόταση και προς την παράταξή του, «να πάμε στην Οικονομική Επιτροπή για αναπροσαρμογή του τέλους και να συζητηθεί στη συνέχεια και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να φανεί περίτρανα σε όλους, ότι τίποτα δεν έχουμε να κρύψουμε και θέλουμε να συνεργαστούμε. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε επιτέλους όλοι μας, ότι είναι απαίτηση του νόμου και της κοινωνίας μας, η συνεργασία των αντιπολιτεύσεων».

Ο κ. Μαμσάκος έκανε πρόταση να «συζητηθεί το θέμα στις αρχές του χρόνου (σ.σ. για τον πλειοδοτικό διαγωνισμό) με όλες τις συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις και να πάμε στην Οικονομική Επιτροπή για την αναπροσαρμογή του τέλους».

Τέλος, ο εισηγητής της αντιπολίτευσης συμφώνησε και το σώμα ψήφισε ομόφωνα τις προτάσεις αυτές.

dimotiko oneiroypoli1

Αρκετοί ήταν οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας που παρακολούθησαν

τη συζήτηση για την Ονειρούπολη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου

Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού

Στη συνέχεια, συζητήθηκε εκτός σειράς το 9ο τακτικό θέμα με τίτλο: «Έγκριση της 21/2019 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής  σχετικά με την 7η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικούς έτους 2019», επειδή ήταν και σχετικό με το παραπάνω έκτακτο.

Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, αφορά διάφορα ποσά σε διάφορους κωδικούς του Δήμου Δράμας και επίσης, ένα ποσό 150.000 ευρώ  σε υφιστάμενο κωδικό με τίτλο: «Χρηματοδότηση ετήσιου προγράμματος δράσης νέας ενιαίας κοινωφελούς επιχείρησης ΔΕΚΠΟΤΑ». Ουσιαστικά, πρόκειται για ενίσχυση της ΔΕΚΠΟΤΑ για διάφορα έξοδα για την πραγματοποίηση της Ονειρούπολης.

Οι δύο παρατάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» και «Project Δράμα 2020», κατέθεσαν νέα πρόταση, στην οποία τα 150.000 ευρώ μειώνονται σε 138.000 ευρώ και επίσης αντί της πρότασης μεταφοράς ποσού 50.000 ευρώ σε κωδικό με τίτλο «Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας», προτείνεται εναλλακτικά η μεταφορά ποσού 62.000 ευρώ στον ίδιο Πολιτιστικό Οργανισμό.

Όπως τόνισε η αντιπολίτευση, «η πρόταση αφενός περιορίζει την επιχορήγηση της ΔΕΚΠΟΤΑ για την οποία θεωρούμε ότι ορισμένες δαπάνες για τη διοργάνωση της Ονειρούπολης είναι περιττές ή υπερβολικές και αφετέρου ισόποσα ενισχύει την επιχορήγηση προς τον Πολιτιστικό Οργανισμό – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ο οποίος επικαλείται ότι λόγω ταμειακών δυσκολιών έχει προβεί σε υπέρογκη αύξηση των διδάκτρων των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου».

Μετά από συζήτηση που έγινε στο σώμα, η πρόταση της αντιπολίτευσης πέρασε ομόφωνα. Ο κ. Ηλιόπουλος της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» είχε αντιρρήσεις και για τις δύο προτάσεις. Αν και ήθελε να τις καταψηφίσει όπως είπε στην αρχή, τελικά ψήφισε λευκό, προκειμένου να περάσει ομόφωνα!