Home > Πρώτο Θέμα > Όποιος κι αν βγει δήμαρχος Δράμας την Κυριακή οι έδρες πλέον δεν αλλάζουν ! Η ανάλυση των αποτελεσμάτων στο Δήμο Δράμας

Όποιος κι αν βγει δήμαρχος Δράμας την Κυριακή οι έδρες πλέον δεν αλλάζουν ! Η ανάλυση των αποτελεσμάτων στο Δήμο Δράμας

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων στο Δήμο Δράμας

Όποιος κι αν βγει δήμαρχος

Δράμας την Κυριακή οι έδρες

πλέον δεν αλλάζουν!

► Απαραίτητες οι συνεργασίες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο για να έχει προοπτική ο Δ. Δράμας

► Δύο έδρες ο Λ. Καλλινικίδης και μία έδρα ο κ. Καλαϊδόπουλος για πρώτη φορά

► Διπλασίασε τις έδρες του ο κ. Ηλιόπουλος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ, τη μεγάλη νίκη στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Δράμας, πέτυχε η παράταξη «Project Δράμα 2020» με επικεφαλής τον κ. Τσιαμπούση. Στις προηγούμενες εκλογές, η παράταξη «Project Δράμα 2020» με επικεφαλής τότε τον κ. Καλφόπουλο, είχε καταλάβει μία έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η παράταξη δημιουργήθηκε λίγο πριν από τις εκλογές του 2014.

Σήμερα, η ίδια παράταξη με επικεφαλής τον κ. Τσιαμπούση, καταλαμβάνει 8 έδρες, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η δεύτερη έκπληξη στα δημοτικά πράγματα της Δράμας, είναι η παράταξη του κ. Καλλινικίδη «Δράμα Πρωταγωνίστρια», η οποία μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την ίδρυσή της, καταλαμβάνει άμεσα δύο έδρες!

Κα η τρίτη έκπληξη στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας, είναι η παράταξη «Προοπτική για το Δήμο» με επικεφαλής τον κ. Καλαϊδόπουλο, ο οποίος με την τελικά καταμέτρηση καταλαμβάνει μία έδρα,  που «κλέβει» από την «Πόλη+Ζωή» του κ. Χαρακίδη.

Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί εδώ, ότι ο κ. Ηλιόπουλος από μία έδρα που κατείχε μέχρι σήμερα, πήρε και δεύτερη έδρα.

Τελικά, μόνη χαμένη παράταξη είναι αυτή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία στηρίζεται ξεκάθαρα από το ΚΚΕ, η οποία παραμένει στη μία έδρα, η οποία μάλιστα μείωσε και τις ψήφους της: από 852 ψήφους (2,80%) το 2014, την Κυριακή έλαβε 719 ψήφους (2,55%).

Η μεγάλη μάχη

Η μεγάλη μάχη δόθηκε το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ των κ.κ. Χαρακίδη και Τσιαμπούση. Ήταν πραγματικά ένα ολονύχτιο θρίλερ, που τελείωσε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με τον κ. Χαρακίδη να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και να έχει το προβάδισμα έναντι του κ. Τσιαμπούση για τη δεύτερη Κυριακή.

Το τέλος στο θρίλερ έδωσε το εκλογικό τμήμα του Νικοτσάρα, δίνοντας προβάδισμα 29 ψήφων στον κ. Χαρακίδη, που μέχρι τελευταία στιγμή είχε ο κ. Τσιαμπούσης. Έτσι, την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου, η τελική αναμέτρηση θα γίνει μεταξύ του νυν δημάρχου κ. Μαμσάκου και του πρώην δημάρχου κ. Χαρακίδη. Για πρώτη φορά στη Δράμα, θα είναι αντίπαλοι δύο που έχουν διατελέσει δήμαρχοι!

Μια αναμέτρηση που είχαμε δει και το 2014, με τον κ. Μαμσάκο να κερδίζει τότε το Δήμο Δράμας, με 446 ψήφους διαφορά: Μαμσάκος 13.834 ψήφοι – Χαρακίδης 13.388 ψήφοι. Η δεύτερη Κυριακή για τη Δράμα θα μοιάζει περίπου σαν μια επανάληψη του 2012, όπου ο κ. Χαρακίδης θα θελήσει να πάρει τη ρεβάνς.

Η τελική καταμέτρηση

Η τελική καταμέτρηση της πρώτης Κυριακής 26 Μαΐου δίνει τα παρακάτω αποτελέσματα σύμφωνα πάντα με τα επίσημα του Υπ. Εσωτερικών.

Μαμσάκος (Ενώνουμε τη Δράμα) 9.334 ψ. (33,07%) – 11 έδρες.

Χαρακίδης (Πόλη+Ζωή) 7.161 ψ. (25,37%) – 8 έδρες

Τσιαμπούσης (Project Δράμα 2020) 7.132 ψ. (25,27%) – 8 έδρες.

Καλλινικίδης (Δράμα Πρωταγωνίστρια) 1.818 ψ. (6,44%) – 2 έδρες.

Ηλιόπουλος (Αυτοδιοίκηση Πολιτών) 1.708 ψ. (6,05%) – 2 έδρες.

Μήτρου (Λαϊκής Συσπείρωση) 719 ψ. (2,55%) – 1 έδρα.

Καλαϊδόπουλος – (Προοπτική για τη Δράμα) 350 ψ. – 1 έδρα.

 

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Είναι απαραίτητο να σημειώσουμε εδώ, ότι ο νέος δήμαρχος και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, θα αναλάβουν καθήκοντα από 1 Σεπτεμβρίου 2019 και θα διοικήσουν για τα επόμενα 4 χρόνια μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2023. Η επόμενη διοίκηση θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου 2024. (Νόμος 4604/2019) [Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες.]

Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας λοιπόν από 1η Σεπτεμβρίου, οι έδρες κατανέμονται ως εξής και αυτό είναι τελειωτικό:

Μαμσάκος – 11 έδρες.

Χαρακίδης – 8 έδρες.

Τσιαμπούσης – 8 έδρες.

Καλλινικίδης – 2 έδρες.

Ηλιόπουλος – 2 έδρες.

Μήτρου – 1 έδρα.

Καλαϊδόπουλος – 1 έδρα.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι πλέον οριστικό, που σημαίνει ότι οι έδρες δεν αλλάζουν, ασχέτως από το ποιος από τους δύο πρώτους εκλεγεί δήμαρχος στις 2 Ιουνίου. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν ο κ. Χαρακίδης εκλεγεί δήμαρχος, ο κ. Μαμσάκος δεν θα χάσει τις 11 έδρες που ήδη έχει πάρει.

Αυτό προφανώς σημαίνει ότι, για να υπάρξει η απόλυτη έστω πλειοψηφία στο σώμα κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας διαφόρων θεμάτων, χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των 17 εδρών και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν συνεργασίες, προφανώς μέσω αντιδημαρχιών ίσως μεταξύ παρατάξεων και συνεργασιών για να περάσουν κάποια θέματα. Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, σε κάποια άλλα θέματα χρειάζεται και η πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος, ήτοι 22 έδρες – δημοτικοί σύμβουλοι για να περάσει ένα θέμα που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία.

Ο Δήμος Δράμας, εκ του νόμου έχει 6 αντιδημαρχίες (έξι αντιδήμαρχοι), 4 Νομικά Πρόσωπα (4 πρόεδροι) και ένας πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, επειδή έχουν ακουστεί διάφορα προεκλογικά για το ότι πολύς κόσμος κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές, γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι πληρώνονται. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πληρώνονται, δεν παίρνουν καμιά αποζημίωση για τις συνεδριάσεις στις οποίες μετέχουν. Αντιμισθία παίρνουν μόνο οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων. Αν αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι, θα πρέπει να επιλέξουν τον ένα μόνο μισθό εκ των δύο και όχι και τους δύο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να γίνει αντιδήμαρχος κάποιος από παράταξη της αντιπολίτευσης (π.χ. από τη δεύτερη ή την τρίτη σε έδρες παράταξη, θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των 2/3 της παράταξής του).

Ο επόμενος δήμαρχος λοιπόν, θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να συνεργαστεί με τις επόμενες από τη δική του παρατάξεις, καθώς δεν θα μπορεί να «κλειδώσει» τα άτομα που θέλει στις αντιδημαρχίες, τα Νομικά Πρόσωπα και σε άλλα ζητήματα.

 

Σταυροί δημοτικών συμβούλων

Προς το παρόν, ακόμα και χθες το βράδυ, το Πρωτοδικείο Δράμας δεν είχε κάνει καμιά καταμέτρηση σταυρών από τους δημοτικούς συμβούλους σε κανένα Δήμο της Π.Ε. Δράμας. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά στην εφημερίδα μας, η καταμέτρηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη 29 Μαΐου.

 

Συγκρίσεις με το 2014

Καλό θα είναι να θυμηθούμε και ορισμένα στοιχεία από τις εκλογές του 2014 στο Δήμο Δράμας και το πώς είχαν κατανεμηθεί οι έδρες τότε.

Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής 15 Μαΐου είχαν ως εξής:

Χαρακίδης (Πόλη+Ζωή) 12.414 ψ. (40,75%).

Μαμσάκος (Ενώνουμε τη Δράμα) 8.170 ψ. (26,82%).

Παπαμμενουήλ (Νέα Εποχή – Νέα Δράμα) 4.423 ψ. (14,52%)

Ηλιόπουλος (Αυτοδιοίκηση Πολιτών) 2.406 ψ. (7,90%).

Καλφόπουλος (Project Δράμα 2020) 1.856 (6,09%).

Στεφανίδης (Λαϊκή Συσπείρωση) 852 ψ. (2,80%)

Καλαϊδόπουλος (Προοπτική για τη Δράμα 341 ψ. (1,12%)

Τα αποτελέσματα μεταξύ Μαμσάκου – Χαρακίδη τη δεύτερη Κυριακή 25 Μαΐου:

Μαμσάκος (Ενώνουμε τη Δράμα) 13.834 ψ. (50,82%).

Χαρακίδης (Πόλη+Ζωή) 13.388 (49,18%).

Η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν 446 ψήφοι στην τελική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο τότε, ο κ. Μαμσάκος έβγαλε 20 έδρες, ο κ. Χαρακίδης έβγαλε 8 έδρες, ο κ. Παπαεμμανουήλ έβγαλε 2 έδρες, ο κ. Ηλιόπουλος 1 έδρα, ο κ. Καλφόπουλος 1 έδρα και ο κ. Στεφανίδης 1 έδρα.

KALAIDOPOULOS1

Δήλωση Καλαϊδόπουλου

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του σημερινού σημειώματος, η μια έκπληξη ανήκει στον κ. Καλαϊδόπουλο (Προοπτική για τη Δράμα), ο οποίος με την καταμέτρηση των τελευταίων ψηφοδελτίων, καταλαμβάνει τελικά για πρώτη φορά 1 έδρα.

Σε δήλωσή του χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Καλαϊδόπουλος ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που τους τίμησαν με την ψήφο τους, ενώ τόνισε ότι, «από εδώ και πέρα θα δώσουμε τον αγώνα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ως παράταξη, μ’ αυτά τα οποία υποσχεθήκαμε με το πρόγραμμά μας για τη Δράμα, τι μπορούμε να κάνουμε την επομένη μέρα, όποιος από τους δύο κι αν είναι δήμαρχος».

Σε ερώτηση πως είδε την εκλογική μάχη, ο κ. Καλαϊδόπουλος σημείωσε: «Όπως και την προηγούμενη φορά, η αποχή ήταν λίγο μεγαλύτερη και αυτό είναι λυπηρό. Διότι, είτε πάνε είτε δεν πάνε οι πολίτες της Δράμας, εμείς αυτή τη στιγμή θα είμαστε στο Δήμο. Δεν θα κάνουμε εξαίρεση για κανέναν. Η αποχή δεν ευνοεί κανέναν. Θα πρέπει να έχουμε συνειδητούς πολίτες και όχι πολίτες του καναπέ και της βλασφημίας ή του ωχαδερφισμού».

Η παράταξη του κ. Καλαϊδόπουλου «Προοπτική για τη Δράμα» ιδρύθηκε και κατέβηκε στις εκλογές για πρώτη φορά το 2014, ενώ ο ίδιος πολιτεύει από το 1982 ως υποψήφιος βουλευτής και όχι μόνο, «σε όλα τα μέτωπα» όπως λέει. Το 1998 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στο Νευροκόπι.

Επίσης, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε και με τον κ. Καλλινικίδη προκειμένου να έχει μια δήλωσή του, απάντησε όμως ότι σήμερα θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.