Home > νέα > Οριστικά εκτός σιδηροδρομικής Εγνατίας τελικά ο Νομός Δράμας-Κατατέθηκαν χθες οι φάκελο για τα έξι έργα 

Οριστικά εκτός σιδηροδρομικής Εγνατίας τελικά ο Νομός Δράμας-Κατατέθηκαν χθες οι φάκελο για τα έξι έργα 

Έξι έργα 4 δισ. ευρώ που αναβαθμίζουν το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο

Οριστικά εκτός σιδηροδρομικής

Εγνατίας τελικά ο Νομός Δράμας

Ανάμεσα στα έργα  η κατασκευή Σιδηροδρομικής Εγνατίας Θεσσαλονίκη – Τοξότες και η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ χθες Παρασκευή 21 Ιανουαρίου οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα έξι έργα, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, που προκήρυξε η ΕΡΓΟΣΕ.

Ως εκ τούτου προχωρά ο σχεδιασμός της εταιρείας για την ολοκλήρωση κομβικών υποδομών που θα αναβαθμίσουν το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με απώτερο στόχο να καταστεί η χώρα περιφερειακό «hub» στον τομέα των logistics στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα εν λόγω έξι έργα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων στην ιστορία της χώρας, διασυνδέουν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο και ενισχύουν τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, φακέλους υπέβαλαν τρία σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ- ALSTOM και ΑΚΤΩΡ- MYTΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Ανάμεσα στα έργα, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση υφιστάμενης με διπλασιασμό και εγκατάσταση σηματοδότησης- ETCS και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, καθώς και η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Τοξότες.

Πράγμα που σημαίνει ότι το έργο της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας προχωράει κανονικά, αφήνοντας οριστικά πλέον τη Δράμα εκτός κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που φαίνεται να έκανε η Δράμα κατά τη διάρκεια του 2021, με την αποτυχημένη επίσκεψη στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών όπου δεν συναντήθηκαν με τον υπουργό κ. Καραμανλή, αλλά με τον τότε γεν. γραμματέα του Υπουργείου κ. Καραγιάννη  και νυν υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Τελικά, με την επίσημη πλέον ανακοίνωση των έργων, αλλά και με την κατάθεση των φακέλων από τα 3 εταιρικά σχήματα που προτίθενται να αναλάβουν την υλοποίηση των έργων, γίνεται ξεκάθαρο πλέον, ότι η Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία προχωράει και το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί, όσο χρονικό διάστημα και αν απαιτηθεί από εδώ και πέρα. Και φυσικά, όσον αφορά τις διαδικασίες, ο χρόνος είναι μακρύς, παρ’ όλα αυτά η Δράμα τίθεται, ιστορικά και οριστικά εκτός κεντρικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Ό,τι και να πούμε από εδώ και πέρα, ουσιαστικά δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα. Κάθε προσπάθεια για να αλλάξει κάτι μέχρι σήμερα έχει πέσει στο κενό και η Δράμα το μόνο που έχει να περιμένει, είναι οι δύο κάθετοι δρόμοι προς την οδική Εγνατία: τόσο προς την Αμφίπολη όσο και προς την Καβάλα.

Διαφορετικά, αν δεν προχωρήσουν και αυτά με γρήγορες διαδικασίες, η ανάπτυξη της Δράμας θα βλέπει όλο και περισσότερο την ταφόπλακα να πλησιάζει.

Οι διαδικασίες

Σε κάθε έναν από τους έξι διαγωνισμούς, η ΕΡΓΟΣΕ θα εξετάσει τους Φακέλους Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, που υποβλήθηκαν στην παρούσα Α΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και θα προσκαλέσει τους υποψηφίους, που πληρούν τα Κριτήρια Ποιοτικής Επιλογής, να συμμετάσχουν στη επόμενη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας περιλαμβάνει δύο στάδια, τη διενέργεια διαλόγου και την υποβολή προσφορών.

Κατά το στάδιο διενέργειας διαλόγου μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και των υποψηφίων αναδόχων, θα καθοριστεί η βέλτιστη τεχνική λύση και θα αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες μελέτες. Η εκπόνηση των απαιτούμενων οριστικών μελετών θα ολοκληρωθεί από τον Ανάδοχο εκάστου έργου, που θα προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στο διάλογο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την συμμετοχή των προεπιλεγέντων στο επόμενο στάδιο (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

Η ΕΡΓΟΣΕ αφού επιλέξει τις λύσεις που ανταποκρίνονται κατά τον βέλτιστο τρόπο στις ανάγκες του κάθε έργου, θα εκκινήσει το επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.