Home > νέα > Πάνω από 30 οι καταγγελίες για καθαρισμό οικοπέδων στο Δήμο Δράμας

Πάνω από 30 οι καταγγελίες για καθαρισμό οικοπέδων στο Δήμο Δράμας

Ενημέρωση για υποχρέωση καθαρισμού ιδιόκτητων οικοπέδων

Πάνω από 30 οι καταγγελίες

για καθαρισμό οικοπέδων

στο Δήμο Δράμας

Στ. Ρεμόντης: Για να μπούμε σε ένα οικόπεδο πρέπει πρώτα να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ με τον καθαρισμό των ιδιόκτητων οικοπέδων εξαιτίας της αυτοφυούς βλάστησης, αλλά και των σκουπιδιών που υπάρχουν σ’ αυτά, είναι θέμα που έχει συζητηθεί τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο φέτος, όσο και σε τοπικό.

Το κύριο θέμα αφορά συνήθως το καλοκαίρι, καθώς σε εγκαταλειμμένα ιδιόκτητα οικόπεδα, τα οποία μπορεί να περιέχουν οικήματα ή όχι, υπάρχει έντονη βλάστηση και σκουπίδια, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και πυρκαγιές, πέρα από το ζήτημα της καθαριότητας και της πιθανής μόλυνσης γύρω από αυτό.

Το ζήτημα εστιάζεται κυρίως στις πυρκαγιές, γι’ αυτό και υπάρχει μια σχετική Πυροσβεστική Διάταξη, η υπ’ αριθμ. 4/2012 του Ν. 3852/2010, μέσω της οποίας καθορίζεται ότι: «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεως, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς».

Μάλιστα, σχετικά ενημερώνει και ο Δήμος Δράμας με δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε χθες προς ενημέρωση των συνδημοτών μας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει προκληθεί παλαιότερα συζήτηση στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, από την πλευρά της αντιπολίτευσης και από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούση. Οι απαντήσεις που πήρε, είναι ότι για το θέμα δεν είναι άμεσα υπεύθυνος ο Δήμος Δράμας, καθώς πρόκειται για ιδιοκτησίες και είναι δύσκολο να εισέλθουν σ’ αυτές υπηρεσίες του Δήμου.

Το ζήτημα του καθαρισμού ιδιόκτητων οικοπέδων, εστιάζεται κυρίως την εποχή από 1ης Μαΐου έως 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους. Όπως επισημαίνεται, οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα την αυξημένη ανάπτυξη των χόρτων. Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμος Δράμας απευθύνει παράκληση προς τους πολίτες να προβούν άμεσα στον καθαρισμό των χώρων ιδιοκτησίας τους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

oikopeda 01

Ρεμόντης: Πολλές οι καταγγελίες

Ο «Πρωινός Τύπος», προκειμένου να διερευνήσει το ζήτημα και τι ακριβώς γίνεται στο Δήμο Δράμας με την κατάσταση αυτή, επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Σταμάτη Ρεμόντη.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα αφορά αρκετούς συμπολίτες μας, οι οποίοι για πολλούς και διαφόρους λόγους αδυνατούν να συντηρήσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, ή σε άλλες περιπτώσεις αδιαφορούν.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρεμόντης στον «Πρωινό Τύπο», «αναφερόμαστε μόνο για τις ιδιοκτησίες. Η διαδικασία είναι να αναζητηθεί αρχικά ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Όταν κάποιος κάνει μια καταγγελία για ένα τέτοιο οικόπεδο, τότε η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, αναζητεί τον ιδιοκτήτη. Σ’ αυτή τη φάση ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει αυτό».

Όπως σημειώνει ο κ. Ρεμόντης, «εφόσον βρεθεί ο ιδιοκτήτης, ενημερώνεται με ένα σχετικό έγγραφο για λόγους υγείας, πυρκαγιάς κτλ., να καθαρίσει το οικόπεδό του. Αν συμμορφωθεί λήγει το θέμα. Αν δεν συμμορφωθεί, τότε η υπηρεσία πρέπει να κάνει ένα έγγραφο προς το Δήμο και να ενημερώσει ότι είτε δεν βρέθηκε ο ιδιοκτήτης, είτε ότι δεν προέβη στον καθαρισμό του οικοπέδου».

Από εκεί και πέρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Δράμας προβαίνουν σε επιτόπιο έλεγχο, γίνεται εκ νέου αναζήτηση του ιδιοκτήτη και στη συνέχεια, αν όντως η κατάσταση στο οικόπεδο είναι πολύ άσχημη, «τότε ο Δήμος μπορεί να μπει μόνο στον εξωτερικό χώρο του οικοπέδου. Αν υπάρχει οίκημα, εκεί χρειάζεται απαραίτητα άδεια από την Εισαγγελία».

Όπως τονίζει ο κ. Ρεμόντης, «μπορούμε να μπούμε μόνο σε ανοικτά οικόπεδα, αλλά κυρίως όχι αν υπάρχει μόνο χορταράκι. Μπαίνουμε μόνο αν υπάρχουν σκουπίδια, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και άλλα».

Σύμφωνα με τον κ. Ρεμόντη, αυτή τη στιγμή ο Δήμος Δράμας έχει να αντιμετωπίσει μια λίστα με περίπου 30-35 καταγγελίες για τέτοια ζητήματα, και η υπηρεσία δεν προλαβαίνει να τις εξετάσει όλες διεξοδικά, κυρίως λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού.