Home > νέα > Παραμένουν τα προβλήματα με τις επιθέσεις λύκων στην περιοχή της Δράμας Νεκρός λύκος από όχημα σε περιοχή του Δοξάτου

Παραμένουν τα προβλήματα με τις επιθέσεις λύκων στην περιοχή της Δράμας Νεκρός λύκος από όχημα σε περιοχή του Δοξάτου

Παραμένουν τα προβλήματα

με τις επιθέσεις λύκων

στην περιοχή της Δράμας

Νεκρός λύκος από όχημα σε περιοχή του Δοξάτου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τις επιθέσεις λύκων στη Δράμα, δεν είναι καινούριο. Τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις τους έχουν ενταθεί σε όλο το εύρος του Νομού Δράμας, τόσο σε ορεινά, όσο και σε πεδινά σημεία.

Το πρόβλημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι ουσιώδες για να μειωθεί και το αντιμετωπίζουν κυρίως οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι. Όπως είναι γνωστό, δεν είναι λίγα τα ζώα κτηνοτρόφων που έχουν κατασπαραχθεί από λύκους, είτε μιλάμε για οικόσιτα ζώα, είτε για ζώα που αποτελούν ζωικό κεφάλαιο όπως αγελάδες, άλογα, πρόβατα, αλλά και ακόμα και κυνηγετικά σκυλιά έχουν κυριολεκτικά φαγωθεί από λύκους.

Όπως μάλιστα επισημαίνει πρόσφατα το ihunt.gr, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο στη Δράμα, είχαμε εννέα νεκρά γουρουνόσκυλα, τα οποία κατασπαράχθηκαν από λύκους στην περιοχή των Κυργίων καθώς και σε άλλες περιοχές.

Μάλιστα, από τα τελευταία θύματα, ήταν ένα γουρουνόσκυλο το οποίο βρισκόταν σε κυνήγι αγριογούρουνου στην περιοχή των Κυργίων. Ο κυνηγός, ενώ άκουγε τον σκύλο του να γαβγίζει, ξαφνικά σταμάτησε και το GPS με το οποίο τον παρακολουθούσε, τον έδειχνε ακίνητο στα 578 μέτρα. Όταν μετά από μισή ώρα περίπου μπόρεσε να πλησιάσει, ο κυνηγός βρήκε τον σκύλο κυριολεκτικά κομματιασμένο.

Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και αρκετοί συμπολίτες μας Δραμινοί, κυνηγοί και κτηνοτρόφοι έχουν σίγουρα να διηγηθούν και από μια ιστορία με λύκους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέσα σε χωράφια στα πεδινά της Δράμας, σε δρόμους έξω από χωριά και σε πολλά άλλα σημεία.

Πρόσφατα και την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Κυνηγετικός Σύλλογος αναφέρει το περιστατικό ενός ακόμα νεκρού λύκου. Μάλιστα, πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά νεκρό λύκο στη Δράμα, χτυπημένο από διερχόμενο όχημα σε διάστημα τριών μηνών, στο Δοξάτο. Ο λύκος μάλιστα περισυλλέχθηκε από την Κοσμήτορα του Κυνηγετικού Συλλόγου κα. Βάργια και το θυροφύλακα κ. Παπαδόπουλο.

Όπως αναφέρεται από τον Κυνηγετικό Σύλλογο, η σωρός του λύκου βρέθηκε εντός κατοικημένης περιοχής, σε δρόμο έντονης κυκλοφορίας οχημάτων καθώς και συχνής διάβασης πεζών, ανάμεσα σε μάντρα αυτοκινήτου και κατοικίας στο Δοξάτο. Το συγκεκριμένο περιστατικό σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, αποδεικνύει ότι πλέον μόνο σπάνιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο το γεγονός, όσο και το είδος.

Καταγραφή του περιστατικού

Σε περίπτωση πάντως που οποιοσδήποτε κυνηγός γίνει μάρτυρας παρόμοιου περιστατικού (γεγονός που απευχόμαστε) παρακαλείται να ενημερώσει άμεσα τον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής του ή το αρμόδιο Δασαρχείο. Αυτή είναι η μοναδική νόμιμη διαδικασία, ώστε να ολοκληρώνεται το Μητρώο Επιθέσεων Λύκων που είχε δημιουργήσει η Κ.Ο.Μ.Α.Θ και υποστηρίζει με ομόφωνη απόφασή της, η Γενική Συνέλευση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, με ψήφισμα που απέστειλε στον αρμόδιο για το κυνήγι υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά, σχετικά με την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των λύκων. Τα στοιχεία που βοηθάνε στην περιγραφή του συμβάντος προς τις αρμόδιες αρχές είναι: Ημερομηνία/ώρα  – Περιοχή που συνέβη το περιστατικό – Πόσοι λύκοι ενεπλάκησαν – Πόσα σκυλιά ενεπλάκησαν – Πόσα σκυλιά θανατώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά