Home > νέα > «Παράθυρο αποϊδρυματοποίησης των ανθρώπων με αναπηρία που μπορούν να κινηθούν στην κοινωνία…»

«Παράθυρο αποϊδρυματοποίησης των ανθρώπων με αναπηρία που μπορούν να κινηθούν στην κοινωνία…»

Η σημαντική προσφορά της Δομής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΑμεΑ

«Παράθυρο αποϊδρυματοποίησης

των ανθρώπων με αναπηρία που

μπορούν να κινηθούν στην κοινωνία…»

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η αντιπρόεδρος Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ και υπεύθυνη των

δομών της Δράμας κα. Χατζηδημητρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΓΙΑΣΜΟΣ για την έναρξη της νέας περιόδου στη δομή Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Φυσικής Αποκατάσταση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ στη Δράμα, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην περιοχή του οικισμού Αγίου Σάββα.

Πρόκειται για μια δομή που εντάσσεται στο δυναμικό του Θεραπευτηρίου Δράμας, που προσφέρει τις ιδιαίτερες υπηρεσίες της στα παιδιά της Δράμας, βοηθώντας τα σημαντικά στη ζωή τους.

Κατά τη διάρκεια της τελετής και μετά από τον αγιασμό, βραβεύτηκαν τα παιδιά που συμμετείχαν σε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού την περίοδο του καλοκαιριού στην Καρδίτσα και είχαν φέρει σημαντικές πρωτιές.

Για τη δομή και το σημαντικό έργο που επιτελεί, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπρόεδρος της Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και υπεύθυνη των δομών της Δράμας, κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου.

Αρχικά, η κα. Χατζηδημητρίου, σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να επιβραβεύονται για όλα αυτά που κάνουν και ακόμα, για να νιώθουν ικανά να παίρνουν πρωτιές και να μην τα παρατάνε. Θεωρώ ότι, το μήνυμα που περνάει μέσα από τα δικά μας παιδιά αλλά και για όλα τα παιδιά, είναι ότι δεν υπάρχουν αποτυχίες, αλλά προσπάθειες που δεν ευόδωσαν και προχωράμε διαχειριζόμενοι τις πληροφορίες που παίρνουμε από τις εμπειρίες που έχουμε».

Μοναδικές δομές στη Δράμα

Ερωτώμενη για το πόσο σημαντική είναι μια τέτοια δομή για τη Δράμα, η ίδια εξήγησε: «Είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για τη Δράμα αλλά και για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, αν σκεφτεί κανείς ότι, τόσο το Θεραπευτήριο που περιλαμβάνει την Τρίτη Ηλικία (όπου όμως έχουμε και νεότερα άτομα με χρόνιες παθήσεις), όσο και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν πουθενά αλλού. Τώρα άρχισαν πιλοτικά να λειτουργούν στην Κρήτη. Μιλάμε πάντα  για δημόσιες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που  υπάρχουν μόνο στη Δράμα. Τελευταία έχει αρχίσει μια προσπάθεια στην Κρήτη και  μάλιστα χρησιμοποιώντας τη δική μας τεχνογνωσία».

Όπως σημείωσε μάλιστα, «στόχος είναι να αιτηθούμε να γίνουν και άλλες στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, παρ’ όλα αυτά σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα βγει, προτεραιότητα έχουν οι περιοχές που δεν έχουν και αν μείνουν χρήματα, χρηματοδοτούνται αυτοί που έχουν για να προχωρήσουν.

Όμως, είναι πολύ μεγάλο στοίχημα, να μείνουν οι στέγες αυτές και πέρα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ενταγμένες στον κρατικό προϋπολογισμό. Γιατί, αλήθεια, είναι ένα παράθυρο αποϊδρυματοποίησης των ανθρώπων με αναπηρία που μπορούν να κινηθούν στην κοινωνία, μπορούν να ενταχθούν, μπορούν να αλληλεπιδράσουν».

Ερωτώμενη για το τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά που απασχολούνται στη δομή κατάρτισης, εξηγεί ότι «πέρα από τα παιδιά που διαβιούν στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους και όλα τα άλλα που διαμένουν στις Στέγες Διαβίωσης, ασχολούνται με το θερμοκήπιο, με τις καλλιέργειες, την ξυλουργική, υπολογιστές, ενώ προστίθενται και νέα αντικείμενα».

Στην ερώτηση για το πόσα παιδιά ωφελούνται από το σχολείο εκπαίδευσης και κατάρτισης, μας πληροφορεί ότι «αυτή τη στιγμή ωφελούνται περίπου 60 άτομα. Παλαιότερα υπήρξαν και 80 άτομα. Απλά, πολλές φορές, έχει να κάνει και με την επιλογή του γονιού, κάποια παιδιά μας εξυπηρετούνται καλύτερα να πηγαίνουν σε ιδιωτικά ΚΔΑΠ λόγω ωραρίου, όμως θεωρώ ότι η παροχή ποιότητας σ’ αυτό που δίνεται από τους εκπαιδευτές είναι πολύ υψηλή και θέλουμε να κρατήσουμε τον πήχη ψηλά και είμαστε μέτρο σύγκρισης και με ότι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα».

Ανάγκη για περισσότερες δομές

Ρωτήσαμε την κα. Χατζημητρίου, αν η Δράμα έχει ανάγκη από περισσότερες δομές του είδους, με την έννοια, αν ο αριθμός αυτών του ατόμων αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Στην απάντησή της, τόνισε ότι όντως, «ο αριθμός των παιδιών αυτών αυξάνεται, όμως υπάρχει και το θέμα ότι υπάρχουν παιδιά σε οικογένειες που ακόμα μπορεί να μην έχουν αποδεχθεί την ιδιαιτερότητα του παιδιού, γιατί νιώθουν ότι θα βάλουν ταμπέλα στο παιδί τους και στην οικογένεια, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα καθαρά εγωιστικό. Γιατί αν πραγματικά αγαπάμε τα παιδιά μας και αντιληφθούμε ότι έχουν κάποια αναπηρία, πρέπει να τα υποστηρίξουμε με όλους τους τρόπους. Αυτή την ανάγκη έρχεται να υποστηρίξει η δική μας δομή».

Χρηματοδότηση και προσωπικό

Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης των δομών και της επάρκειας προσωπικού, η ίδια σημείωσε: «Όσον αφορά αυτή τη στιγμή το υπάρχον προσωπικό μας, έρχεται προσωπικό από προκηρύξεις και άλλα προγράμματα. Ακόμα, ενεργοποιούμε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 55-67 για να πάρουμε προσωπικό, όπως και το πρόγραμμα των οκταμήνων. Ακόμη, έχουμε αιτηθεί στον Ελληνικό Στρατό και μας στέλνει αντιρρησίες συνείδησης που μας βοηθούν σε διάφορα αντικείμενα».