Home > νέα > Παρουσιάστηκαν ως υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ και έκλεψαν ηλικιωμένο στην περιοχή του Δοξάτου

Παρουσιάστηκαν ως υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ και έκλεψαν ηλικιωμένο στην περιοχή του Δοξάτου

Δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών για απάτη από το Αστυνομικό Τμήμα Δοξάτου

Παρουσιάστηκαν ως υπάλληλοι

της ΔΕΔΔΗΕ και έκλεψαν ηλικιωμένο

στην περιοχή του Δοξάτου

► Παλιός γνώριμος της Αστυνομίας ο ένας  και αναζητείται ο συνεργός του

 

ΠΑΛΙΟΣ γνώριμος της Αστυνομίας για παρόμοιες πράξεις, είναι ένας 31χρονος εκ των δύο συλληφθέντων ημεδαπών, που κατηγορούνται για απάτη σε δικογραφία που σχηματίστηκε από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δοξάτου Δράμας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δοξάτου Δράμας, συνελήφθη ένας ημεδαπός 31 ετών, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση εξαπάτησης ηλικιωμένου ατόμου, που διαπράχθηκε στις 24 Ιουνίου το πρωί σε χωριό της Δράμας, ενώ αναζητείται ένα ακόμα δράστης.

Η σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Δοξάτου, περιλαμβάνει ακόμη ένα συνεργό του, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου διερευνώνται.

Συγκεκριμένα, οι δύο δράστες, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΔΔΗΕ, μετέβησαν στην οικία του ηλικιωμένου, όπου προφασιζόμενοι την ύπαρξη βραχυκυκλώματος και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, του ζήτησαν να απομακρύνει τα χρήματα από το εσωτερικό του σπιτιού.

Στη συνέχεια οι δράστες, εκμεταλλευόμενοι την ολιγόλεπτη απασχόληση του ηλικιωμένου, αφαίρεσαν τα χρήματα και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι ο 31χρονος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοιες πράξεις.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ τις έρευνες ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δοξάτου Δράμας.

Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ.

– Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών .

-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

– Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

– Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

– Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

– Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

– Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

– Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

– Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

– Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

– Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.