Home > Πρώτο Θέμα > Παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη μελέτη για το νέο ΒΑΑ στην περιοχή της πλατείας Ελευθερίας, δημοτικού κήπου & Εθνικής Αμύνης

Παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη μελέτη για το νέο ΒΑΑ στην περιοχή της πλατείας Ελευθερίας, δημοτικού κήπου & Εθνικής Αμύνης

Κατατίθεται τον Ιούνιο στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ

Παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη μελέτη

για το νέο ΒΑΑ στην περιοχή της πλατείας

Ελευθερίας, δημοτικού κήπου & Εθνικής Αμύνης

Προβλέπεται η ενοποίηση της πλατείας με το δημοτικό κήπο, μείωση του οδοστρώματος στην Εθν. Αμύνης και ενίσχυση φυτεύσεων σε όλη την περιοχή

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Τετάρτης 17 Μαΐου, παρουσιάστηκε στους φορείς της Δράμας, η μελέτη του νέου ολοκληρωμένου προγράμματος κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης της Δράμας.

Πρόκειται για το λεγόμενο δεύτερο σχέδιο Βιοκλιματικής Αναβάθμισης (το λεγόμενο ΒΑΑ) το οποίο αφορά στην πλήρη αλλαγή της πλατείας Ελευθερίας, της οδού Εθνικής Αμύνης μέχρι και τη διασταύρωσή της με την οδό Πατριάρχου Διονυσίου και το δημοτικό κήπο.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη παρέμβασης στο κέντρο του πυρήνα της πόλης. Το σύνολο της μελέτης αφορά την βιοκλιματική αναβάθμιση της πόλης, την μείωση των θερμοκρασιών γενικότερα, καθώς και τη μείωση του οδοστρώματος και των οχημάτων σ’ αυτή την έκταση.

Στόχος είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής στις περιοχές αυτές, η καλύτερη μετακίνηση των πολιτών και των επισκεπτών στο κέντρο, σε συνδυασμό με τις διάφορες υπηρεσίες που εφάπτονται του σχεδιασμού.

Στόχος της μελέτης αυτής είναι επίσης, η πόλη της Δράμας να γίνει μια πόλη πρότυπο, να πρωτοπορήσει στην Ελλάδα και ακόμα να θέσει τις βάσεις για μεγάλες αλλαγές στον αστικό ιστό γενικότερα.

Βασικός εισηγητής της κεντρικής μελέτης, ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Άγγελος Κότιος, ενώ στη συνέχεια τμηματικές παρουσιάσεις έκαναν οι κυρίες Παγκάλου, Πιλαδάκη και Ξύστρα για το τι προβλέπει η μελέτη για την πλατεία Ελευθερίας, για το δημοτικό κήπο και την οδό Εθνικής Αμύνης.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της Raycap, ο Δραμινός επιχειρηματίας κ. Αποστολίδης, του οποίου η εταιρεία κάνει δωρεά τις μελέτες αυτές. Όπως ειπώθηκε μάλιστα αρκετές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Αποστολίδης και η Raycap απευθύνθηκαν στο γραφείο ενός από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες μελετητές με έδρα το Λονδίνο Νόρμαν Φόστερ  (Design Team Foster+Partners H. Pangaloy & Associates).
Το γραφείο του Νόρμαν Φόστερ στο Λονδίνο, συνεργάζεται με πολλές χώρες σε διάφορες πόλεις στον κόσμο και έχει κάνει μεγάλες μελέτες για πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, το Ρότερνταμ, το Άμστερνταμ και αλλού.

Στην παρουσίαση της μελέτης παραβρέθηκαν εκτός από την ομάδα των μελετητών, ο κ. Αποστολίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Χαρακίδης, Τσιαμπούσης, Ηλιόπουλος, Καλαϊδόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων όπως από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας στη Δράμα, από την Ένωση Κυριών Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, εκπρόσωπος της Δ/νσης Αστυνομίας Δράμας, από το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, από την Οικολογική Κίνηση Δράμας, από την Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε., από τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας, στέλεχος της αναδόχου εταιρείας για τη μελέτη του ΣΒΑΚ Δήμου Δράμας και άλλοι.

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, όπου στο κέντρο της είχαν τοποθετηθεί και οι μακέτες ανά τμήμα, παρουσιάζοντας το πώς θα μπορούσε να αλλάξει το κέντρο της πόλης, μετά από την εφαρμογή των μελετών αυτών.

Μαμσάκος – Κότιος

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι πρόκειται για «μια μοναδική μελέτη που θα αλλάξει όλη τη Δράμα και θα δώσει ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλη την πόλη».

Όπως είπε, «η δουλειά που έχουν κάνει (σ.σ. οι μελετητές της Raycap) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας είναι καταπληκτική», ενώ τόνισε ότι, «ήδη σε συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή αλλά και τον ίδιο τον περιφερειάρχη ΑΜΘ έχουμε αρχικά μια χρηματοδότηση της τάξης των 14,5 εκατ. ευρώ και ανάλογα με την εξέλιξη του έργου μπορεί να αυξηθεί αυτό το ποσό. Θεωρώ ότι δίνουμε μια καινούρια πνοή στην πόλη, στο Δήμο μας και κυριολεκτικά αλλάζουμε το κέντρο της Δράμας».

Σε δηλώσεις στον «Π.Τ.», ο Δραμινός καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Άγγελος Κότιος, με την ιδιότητα του επιστημονικού υπεύθυνου για την εκπόνηση της νέας μελέτης για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη στη Δράμα τονίζει ότι τίθεται πλέον σε διαβούλευση το νέο σχέδιο της μελέτης αυτής.

Όπως είπε, «θέλουμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την πόλη της Δράμας, δηλαδή να υλοποιήσουμε δράσεις αστικής ανάδειξης, αναζωογόνησης, ανάπλασης, δράσεις στο χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, δράσεις στο χώρο της απασχόλησης, στο χώρο της κοινωνίας και αλλού. Ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα έχουμε ένα καλό σχέδιο και ένα καλό αποτέλεσμα, για να μπορέσουμε να επιλύσουν προβλήματα στον κεντρικό πυρήνα της πόλης μας και όχι μόνο».

Όπως σημείωσε ο κ. Κότιος, «μην ξεχνάμε ότι ο πυρήνας στο Νομό Δράμας, είναι το κέντρο της πόλης, αυτή είναι η εικόνα που αποκομίζουν οι επισκέπτες, αυτή είναι η ποιότητα ζωής και αναψυχής που απολαμβάνουν οι άνθρωποι, αυτό είναι το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο και θα πρέπει να το αναδείξουμε, να γίνει πιο λαμπρό, πιο φιλικό στο περιβάλλον και στους πολίτες. Με τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα να περιορίσουμε τους ρύπους, τους θορύβους, να αποκτήσει η πόλη ένα αστικό τοπίο γιατί έχει όλα τα προσόντα, να ενοποιηθεί μια πράσινη διαδρομή».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Κότιος, ότι, «το όραμα που υπάρχει πίσω από το ΒΑΑ και που έχει επινοήσει η αστική αρχή που είναι ο Δήμος και οι εταίροι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και επειδή μελέτησα και την πρόταση που θα κατατεθεί και αποτελεί τον πυρήνα της παρέμβασης, θεωρώ ότι θα πετύχουμε όλοι μαζί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τους πολίτες και τις επόμενες γενιές αυτής της πόλης».

Τι προβλέπεται στη μελέτη

Παρουσιάζουμε σήμερα εδώ τι προβλέπεται σε γενικές γραμμές στην εν λόγω μελέτη. Ιδιαίτερη σημασία έχει να αναφερθεί ότι, οι μελετητές εργάστηκαν τα προηγούμενα 2-3 χρόνια, ερχόμενοι στη Δράμα αρκετές φορές, προκειμένου να δουν από κοντά και να πάρουν στοιχεία για την πόλη, το περιβάλλον και την ιστορία της.

Για την πλατεία Ελευθερίας, αναφέρεται κατ’ αρχάς η σύνδεσή της με το δημοτικό κήπο και τον ευρύτερο αστικό ιστό. Επέκταση του αξιοποιήσιμου χώρου της πλατείας Ελευθερίας. Εξασφάλιση προσβασιμότητας για όλους. Δημιουργία αμφιθεατρικής διαμόρφωσης για επαναφορά εκδηλώσεων, ενίσχυση φυτεύσεων και διασφάλιση υποδομών υδροσυλλογής υδάτων.

Να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή οι μελετητές ανέφεραν ότι ο οδός Θεοφίλου Αθανασιάδη πίσω από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου μέχρι και μπροστά από το δημοτικό κήπο θα πεζοδρομηθεί, προκειμένου να γίνει η σύνδεση πλατείας και δημοτικού κήπου.

Για την οδό Εθνικής Αμύνης προβλέπεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, η εξασφάλιση προσβασιμότητας για όλους, η μεταφορά του χώρου στάθμευσης ταξί, η ενίσχυση υφιστάμενων φυτεύσεων, χρήση τοπικών υλικών και δημιουργία υποδομών υδροσυλλογής υδάτων.

Αναφορικά με το δημοτικό κήπο, προβλέπεται η σύνδεσή του με την πλατεία Ελευθερίας και γενικότερα την πόλη, η δημιουργία διαμπερών κινήσεων, εξασφάλιση προσβασιμότητας για όλους και επέκταση ορίου του δημοτικού κήπου. Επίσης, ανάδειξη στοιχείων του νερού, ενίσχυση υφιστάμενων φυτεύσεων και παντού χρήση τοπικών υλικών στα μονοπάτια και στους χώρους συγκέντρωσης του πάρκου.

Ένα χαρακτηριστικό της όλης μελέτης και του σχεδιασμού, είναι και ο φωτισμός. Για κάθε χώρο ο φωτισμός θα είναι διαφορετικός, τόσο στο δημοτικό κήπο, όσο και στην Εθνικής Αμύνης αλλά και στην πλατεία Ελευθερίας. Η πλατεία θα έχει άλλη ένταση φωτισμού, με θερμές αποχρώσεις και όχι με το ψυχρό λευκό φως και με διαφορετικές εντάσεις φωτεινότητας. Στην πλατεία θα υπάρχει πιο έντονος φωτισμός, θα παίζει με τις φυλλωσιές φωτίζοντας τα δέντρα από κάτω προς τα πάνω και δεν θα υπάρχει γενικά φωτορύπανση. Επίσης, σεβόμενοι την πανίδα του κήπου, εκεί θα υπάρχει πιο ήπιος φωτισμός ασφαλείας, επιτρέποντας μεν την ασφαλή διέλευση από τον κήπο, αλλά θα έχει άλλη ένταση από την Εθνικής Αμύνης και την πλατεία Ελευθερίας.

Ο Δραμινός επιχειρηματίας κ. Αποστολίδης

Μετά από την παρουσίαση της μελέτης, ο πρόεδρος της εταιρείας Raycap κ. Αποστολίδης, εξήγησε αρχικά ότι ερχόμενος στη Δράμα συχνά, «βλέπαμε τη Δράμα να χάνει έδαφος κάθε φορά. Δηλαδή εμείς είμαστε άνθρωποι που θέλουμε να περπατάμε και σήμερα στη Δράμα δεν μπορούμε να περπατήσουμε. Είναι απίστευτο το γεγονός αυτό».

Όπως τόνισε μάλιστα, «ο νομός Δράμας τα τελευταία 10 χρόνια έχασε τον περισσότερο πληθυσμό από άλλο Νομό. Αυτό γίνεται σταδιακά και δεν το καταλαβαίνει κανείς. Αυτό σημαίνει ότι φεύγει η νεολαία, φεύγουν όλοι απ’ αυτή την πόλη. Δεν είναι τόσο ωραία η ζωή στη Δράμα. Επίσης, ο Νομός Δράμας θεωρείται ο πιο φτωχός Νομός της Ελλάδας. Εμείς νομίζουμε ότι θα έπρεπε να είναι ο πιο πλούσιος Νομός. Και αυτό γιατί έχουμε καταπληκτικά βουνά, έχουμε καταπληκτική πεδιάδα, έχουμε αρχαιότητες, είμαστε επίπεδοι και γενικά τα έχουμε όλα. Άρα κάτι δεν κάνουμε. Και γιατί δεν κάνουμε κάτι καλά; Γιατί δεν έχουμε κανένα όραμα».

Οι αντιπολιτεύσεις

Με τη σειρά τους, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, σημείωσαν ότι η μελέτη είναι πολύ σημαντική και θα μπορούσε να αλλάξει την πόλη της Δράμας. Σε γενικές γραμμές, σημείωσαν ότι πρόκειται για μια σημαντική μελέτη και τόνισαν ότι τόσο στη συνέχεια, αλλά ακόμα και αν είναι δημοτική αρχή μετά τις εκλογές, θα τηρήσουν τη μελέτη αυτή στην υλοποίησή της.

Αναφέρθηκαν όμως, τόσο ο κ. Χαρακίδης, όσο και ο κ. Ηλιόπουλος, ότι ναι μεν γίνονται μεγάλες αλλαγές, όμως δεν υπάρχει καμιά αναφορά για το νότιο και δυτικό τμήμα της πόλης από την πλευρά του Διοικητηρίου, ούτε για την πλατεία Ταξιαρχίας, αλλά κυρίως καμιά αναφορά για το σπουδαιότερο τοπόσημο της πόλης, την Αγία Βαρβάρα.

Ερωτήματα έθεσε ο κ. Χαρακίδης, ότι από τη μελέτη αυτή δεν προβλέπεται καμιά αναφορά για το τι θα γίνει με την Ονειρούπολη μετά από την υλοποίηση της μελέτης, αν μπορεί να γίνεται στον κήπο ή αν θα αλλάξει χώρο, και τι θα γίνει ακόμα και με τη νέα παιδική χαρά που θα κατασκευαστεί στο δημοτικό κήπο στο επόμενο διάστημα.

Τέθηκε ακόμα και το ερώτημα, ότι, ναι μεν μειώνονται τα οχήματα από το κέντρο της πόλης, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης σε άλλα σημεία περιφερειακά του κέντρου. Για το θέμα αυτό, ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε να υπάρξει κάποια μελέτη στην περιοχή του ΚΤΕΛ για τη δημιουργία κάποιου πολυώροφου κτιρίου που να λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης.

Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι, όπως είπε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, η μελέτη αναμένεται να κατατεθεί στη Διαχειριστική Αρχή τον Ιούνιο, ώστε να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.