Home > Πρώτο Θέμα > Παρουσιάστηκε το καινοτόμο πρόγραμμα INSPIRER για τον έλεγχο των λατομείων μαρμάρου στη Δράμα-Από την Εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Παρουσιάστηκε το καινοτόμο πρόγραμμα INSPIRER για τον έλεγχο των λατομείων μαρμάρου στη Δράμα-Από την Εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Από την Εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Παρουσιάστηκε το καινοτόμο

πρόγραμμα INSPIRER για τον έλεγχο

των λατομείων μαρμάρου στη Δράμα

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΙΚΤΙΝΟΣ κα. Χαϊδά, ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. στο Εργαστήριο Γεωδαισίας κ. Γκίκας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ πρόγραμμα με τον τίτλο INSPIRER, παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης από την εταιρεία εξόρυξης μαρμάρων ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στο Βώλακα Δράμας.

Το INSPIRER, είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάζει, αναπτύσσει και ελέγχει ένα καινοτόμο σύστημα ολοκληρωμένης επίβλεψης λατομείων μαρμάρου με στόχο την βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους.

Το έργο υλοποιείται στο λατομείο της εταιρείας ΙΚΤΙΝΟΣ στο Βώλακα Δράμας, χρησιμοποιώντας μεθόδους Geo-location, LoT (internet of Things) & B. (Business Intelligence) με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αν. Μακεδονία – Θράκη 2014-2020).

Η κεντρική παρουσίαση έγινε από την αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. κα. Ιουλία Χαϊδά και τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Εργαστήριο Γεωδαισίας κ. Βασίλειο Γκίκα.

Χαϊδά: Μεγάλο επίτευγμα η υλοποίηση του INSPIRER

Για το έργο μίλησε αρχικά στον «Π.Τ.» η κα. Ιουλία Χαϊδά, η οποία σημείωσε ότι «πρόκειται για το καινοτόμο σύστημα INSPIRER, το οποίο είναι ένα σύστημα επίβλεψης λειτουργίας των λατομείων» και τόνισε: «Η εξόρυξη των λατομείων είναι μια πολύ δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Μέχρι τώρα γίνεται με χειροκίνητο τρόπο, με διάφορα ανεξάρτητα συστήματα επίσης χειροκίνητα. Στα πλαίσια της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, αποφασίσαμε να φτιάξουμε σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π.  και την ερευνητική ομάδα του καθηγητή κ. Γκίκα, ένα σύστημα με αυτοματισμούς, που θα μπορεί να παρακολουθεί το λατομείο».

Όπως εξηγεί η κα. Χαϊδά, «το σύστημα αυτό θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο πού βρίσκονται τα μηχανήματα και τι εργασία κάνουν στο λατομείο. Ως εταιρεία, θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα αυτό που έχουμε κάνει και έγινε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης για την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων˙ μια πρόταση που την υποβάλαμε το 2020, πήρε την υψηλότερη βαθμολογία και σήμερα έχουμε την υλοποίησή της».

Ιδιαίτερα τόνισε η κα. Χαϊδά, ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά, στην εξέλιξη της παρακολούθησης των λατομείων, με μέσα ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης».

Επεσήμανε πάντως η ίδια ότι, «στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο τέτοιο σύστημα και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται στη χώρα μας».

Γκίκας: Καινοτομία στον παραγωγικό κλάδο

Με τη σειρά του ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωδαισίας του Ε.Μ.Π. κ. Γκίκας εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.»: «Είναι πολύ σημαντικό, τέτοιου είδους δράσεις όπως αυτή της Περιφέρειας ΑΜΘ, που φέρνουν σε επικοινωνία τον παραγωγικό κλάδο με τα Πανεπιστήμια. Στα Πανεπιστήμια γίνεται δουλειά, υπάρχουν αρκετές σοβαρές ομάδες που φέρνουν αποτέλεσμα, αυτό όμως μένει εκεί αν δεν υπάρχουν άνθρωποι από την παραγωγή, οι οποίοι να μας δίνουν τις απαιτήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε και το  πρόβλημα. Άρα, αυτό ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, ένα από τα έργα που πραγματικά πήγαν πάρα πολύ καλά».

Όπως σημείωσε επίσης ο ίδιος, «έχουμε θέσει τις βάσεις σ’ αυτή τη διαδικασία και έχοντας καταστήσει την πλατφόρμα πλέον λειτουργική, μπορούμε πάνω σ’ αυτό να χτίσουμε πράγματα από τα οποία θα φανεί και το αποτέλεσμα, είτε από την παραγωγή και την απόδοση που ενδιαφέρει κάθε επιχείρηση, είτε αφορά την ασφάλεια που είναι πολύ σημαντική για τον κλάδο, είτε αφορά το περιβάλλον και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ότι έχει να κάνει με το θεσμικό πλαίσιο».

Τόνισε ακόμα ο κ. Γκίκας, ότι «η βάση ενός τέτοιου συστήματος, στηρίζεται σε δύο – τρεις βασικές συνιστώσες που αφορούν στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Διαδίκτυο των πραγμάτων, που σημαίνει αισθητήρες και πώς αυτοί επικοινωνούν μεταξύ τους αυτομάτως σε πραγματικό χρόνο, συστήματα γεωεντοπισμού καθώς είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε που βρίσκεται, είτε το προσωπικό, είτε τα μηχανήματα και οτιδήποτε άλλο».

Όπως σημείωσε, «στην ουσία, σ’ αυτό το πλαίσιο της επιχειρηματικής νοημοσύνης, πώς δηλαδή φέρνουμε από έναν άλλο κλάδο την τεχνολογία μηχανικής μάθησης, να παραμετροποιηθούν για τις ανάγκες ενός άλλου χώρου. Και εκεί είναι η καινοτομία αν θέλετε, μαζί με το γεγονός ότι όλα αυτά έρχονται και δένουν σε ένα αποτέλεσμα».

Σημείωσε τέλος ο ίδιος, ότι, «ήδη έχουμε πάρα πολλές θετικές αναφορές, οι οποίες καταλήγουν σε δείκτες με ποσοτικό χαρακτήρα και αυτό έχει μεγάλη σημασία».

Γεωργιάδης: Στηρίζει το Επιμελητήριο Δράμας

Σχετικά με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται από άλλη εποχή και ουσιαστικά μας βάζει στην εποχή διαχείρισης των εξορύξεων».

Τόνισε επίσης ότι «όσον αφορά τα ζητήματα αδειοδότησης των λατομείων, ως Επιμελητήριο και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μαρμάρων και τις εταιρείες, είμαστε στη φάση ουσιαστικά να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται, τον χρόνο έκδοσης των αδειών. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι – να πούμε την αλήθεια- στο βαθμό που θα θέλαμε, στους χρόνους ανταπόκρισης στα αιτήματα και τις διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι, για να υπάρξει μέλλον για την περιοχή μας, θα πρέπει να βελτιώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα στο περιβάλλον».

Σημείωσε ακόμα ο ίδιος, ότι «υπάρχει και ένα τεράστιο ζήτημα, όσον αφορά τη Δράμα. Η Δράμα στηρίζεται στις επιχειρήσεις μαρμάρου. Κακά τα ψέματα, ό,τι κι αν πούμε, το ΑΕΠ της Δράμας είναι κυρίως το μάρμαρο. Είναι η εξαγωγή μαρμάρου, οι θέσεις εργασίες οι  οποίες απασχολούν οι επιχειρήσεις και τα παράλληλα επαγγέλματα γύρω απ’ αυτό το χώρο. Θέλω να πω ότι, είναι ισχυρός πόλος του ΑΕΠ, ο οποίος θα πρέπει να στηριχθεί. Αν συμβεί κάτι, τότε θα έχουμε κλυδωνισμούς στο σύνολο της οικονομίας της Δράμας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό ως Επιμελητήριο, κάνουμε τα πάντα ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εξόρυξης και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να περάσουμε και στο θέμα της κυκλικής οικονομίας των υποπροϊόντων ως επιπρόσθετη ενέργεια, αλλά και ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μαρμάρου στη λατομική και την εξαγωγική τους δραστηριότητα».

Επεσήμανε τέλος ότι, «η επόμενη μέρα για τον τόπο, είναι ακριβώς αυτά τα εργαλεία. Όλοι οι άξονες χρηματοδότησης, περιστρέφονται γύρω από συγκεκριμένα πράγματα. Είναι τα ψηφιακά εργαλεία, τα περιβαλλοντικά θέματα, τα ζητήματα καινοτομίας. Επομένως, έχουμε τουλάχιστον τρεις άξονες όπου ακουμπάνε όλες αυτές οι δραστηριότητες. Που σημαίνει ότι η αξιοποίηση αυτών των εργαλείων από τις επιχειρήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντική».