Home > νέα > ΠΟΙΕΙΣ-ΣΥ Έκθεση σκηνοθετημένης φωτογραφίας Η εκπρόσωπος της ομάδας Ευανθία Λαζαρίδου, μιλάει για τους Dramateyes και την έκθεση

ΠΟΙΕΙΣ-ΣΥ Έκθεση σκηνοθετημένης φωτογραφίας Η εκπρόσωπος της ομάδας Ευανθία Λαζαρίδου, μιλάει για τους Dramateyes και την έκθεση

14 – 21 Σεπτεμβρίου στο παλαιό δημαρχείο

στην πλατεία Ελευθερίας

ΠΟΙΕΙΣ-ΣΥ  Έκθεση σκηνοθετημένης φωτογραφίας

 

 

ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ενδιαφέρουσα έκθεση, παρουσιάζει για δεύτερη φορά, η καλλιτεχνική ομάδα Dramateyes, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Η έκθεση λειτουργεί 14-21 Σεπτεμβρίου και ώρες 11.00-14.00 και 18.00-22.00 στην αίθουσα του 2ου ορόφου του παλαιού δημαρχείου της πόλης, στην πλατεία Ελευθερίας.

Η εκπρόσωπος της ομάδας Ευανθία Λαζαρίδου, μιλάει για τους Dramateyes και την έκθεση.

-Αρχικά, να μας πείτε μερικά λόγια για την ομάδα. Ποιοι είστε;
-Οι “Dramateyes” δημιουργήθηκαν πριν από 3 χρόνια, έχοντας συστατικό στην επωνυμία τους τη λέξη  Drama, που μπορεί να παραπέμπει είτε στην πόλη της Δράμας, όπου εδράζεται η ομάδα, είτε και στο δράμα, το θεατρικό αυτό είδος που εμπεριέχει σαν όρος τόσο τις τραγωδίες, όσο και τις κωμωδίες. Το δεύτερο συνθετικό “eyes” τα μάτια, αναφέρεται στον τρόπο που επιλέγουμε να δούμε τα πράγματα, τις καταστάσεις και την κοινωνική πραγματικότητα. Στη δική μας περίπτωση επιλέγουμε να το κάνουμε με τα μάτια της ψυχής, του νου και της φαντασίας.
Εκφραστές και δημιουργοί η Μαριάνθη και η Ευθυμία Λαζαρίδου.
Στην ομάδα προστίθενται μέλη, που εθελοντικά φέρνουμε εις πέρας κάθε project.

-Ποια ήταν η πρώτη σας έκθεση;

Η πρώτη έκθεση με τίτλο “Faireal- Τα παραμύθια στ’ αλήθεια”, παρουσιάστηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι σε θέματα του κοινωνικού γίγνεσθαι, όπως ο αναλφαβητισμός, η βία, ο ρατσισμός, τα ναρκωτικά, η ανισότητα… Ταυτίσαμε τα νοήματα των κλασικών παραμυθιών με προβλήματα της εποχής μας και τους ήρωες με καθημερινούς ανθρώπους της σύγχρονης κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο προτρέψαμε τους θεατές να προβληματιστούν πάνω στα ζητήματα που αφορούν όλους μας και να κατανοήσουν ότι μπορούμε να ξαναγράψουμε παραμύθια και να κάνουμε τη ζωή πιο παραμυθένια, αρκεί απλώς να το πιστέψουμε.

LAZARIDOY AFISA

-Τώρα τι ετοιμάζεται;

Το νέο project με τίτλο “ΠΟΙΕΙΣ-ΣΥ”, διεκπαιρεώθηκε σε μόλις δύο μήνες, ενώ το προηγούμενο είχε λάβει χώρα σε διάστημα δύο ετών. Η έρευνα όμως που χρειάστηκε ήταν μεγαλύτερη.
Αυτή τη φορά, παρουσιάζουμε ποιήματα γνωστών κλασικών Ελλήνων ποιητών. Ένα φωτογραφικό ανθολόγιο, αν θέλετε, ποιημάτων. Στην πορεία διαβάσαμε έργα θησαυρούς, συγκινηθήκαμε, νιώσαμε το μεγαλείο ψυχής και γνώσης των ανθρώπων εκείνων που αποτύπωσαν σε χαρτί σκέψεις και συναισθήματα. Με την πένα τους -ειδικά στα χρόνια της αντίστασης- πολέμησαν. Με την πένα τους εξυψώθηκαν, παρηγόρησαν, ξέσπασαν, καυτηρίασαν. Και με την πένα τους φυσικά ερωτεύθηκαν.

-Ποια διαδικασία ακολουθήσατε και πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Η ιδέα ξεκίνησε φυσικά ένα βροχερό απόγευμα, που θα το λάτρευε ο Καρυωτάκης, ενώ ατενίζαμε την θάλασσα που τόσο ύμνησε ο Ελύτης. Εντελώς συνειρμικά, διαπιστώσαμε ότι η ποίηση είναι άξονας στη ζωή μας. Εξάλλου κι αυτήν τη διαδικασία ακολουθήσαμε, με συνειρμούς. Διαλέξαμε αγαπημένους μας ποιητές, μελετήσαμε τα έργα τους, συζητήσαμε πάνω σε αυτά και διαλέγαμε κάποιον συγκεκριμένο στίχο που μας δημιουργούσε μια εικόνα στο μυαλό. Σε κάποιες περιπτώσεις το να δημιουργηθεί εικόνα ήταν εύκολο, αλλού όμως έπρεπε να αποδοθούν βαθύτερα νοήματα.
Σε γενικές γραμμές προσπαθήσαμε να είναι εύκολο στον θεατή να βρει ένα νόημα ακόμα κι όταν δεν έχει διαβάσει το ποιήμα.

Τι θέματα παρουσιάζετε;

Η επιλογή των τελικών θεμάτων ήταν ίσως η πιο χρονοβόρα διαδικασία. Τα περισσότερα ποιήματα μιλούν για τον έρωτα, φυσικά, είναι η δύναμη που κινεί την πένα, την καρδιά, το μυαλό… Θέλαμε όμως, να υπάρξει και περισσότερη ποικιλία και για αυτό το λόγο επιλέξαμε και ποιήματα που μιλούν για την αντίσταση, για την κοινωνική πραγματικότητα, τη φτώχια, την απώλεια…

-Τι ελπίζετε να αποκομίσει ο θεατής μετά την επίσκεψή του στην έκθεση;

Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση κι ο προβληματισμός. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απλώς κι η επαφή ξανά με την ποίηση, με την ευαίσθητη μορφή αυτή τέχνης. Είναι τεράστια η θλίψη να βλέπουμε υπέροχα ποιήματα να αφαιρούνται από την ύλη των λογοτεχνικών κειμένων στα σχολεία και τα παιδιά να μην τα διδάσκονται.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων της ομάδας μας δε ξεπερνάει τα 30 χρόνια. Έχουμε μοντέρνες ιδέες κι αντιλήψεις, αλλά “πατάμε” πάνω στο παλιό, το κλασικό, το αγαπημένο.
Μεγαλώσαμε με Ελύτη και Ρίτσο, τα βράδια ακούμε Καββαδία και Γκάτσο κι είναι κρίμα να σβήνονται από την μνήμη οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν σημαντικά ρεύματα της τέχνης.
Θέλουμε λοιπόν, να φέρουμε ξανά την ποίηση στην καθημερινή ζωή, ενώ με το λογοπαίγνιο του τίτλου μας, να σπρώξουμε τον κάθε άνθρωπο σε μια πιο παραγωγική πραγματικότητα, να γίνει ένας σύγχρονος ποιητής. Κι ας μη γράψει ούτε γραμμή. Γιατί η ποίηση βρίσκεται ακόμα και στον τρόπο που λες “καληνύχτα”. Ρομαντικό ίσως, αλλά πέρα για πέρα αληθινό.

Project ΠΟΙΕΙΣ-ΣΥ
Σκηνοθεσία: Μαριάνθη & Ευθυμία Λαζαρίδου
Φωτογράφοι: Ιωάννης Χατζάτογλου, Πασχάλης Μαυρωδής, Γιώργος Μιχαηλίδης.