Home > νέα > Πλήθος Δραμινών στην έκθεση «Κόσμοι Τέχνης Επάλληλοι» του ζωγράφου Γιάννη Νίκου

Πλήθος Δραμινών στην έκθεση «Κόσμοι Τέχνης Επάλληλοι» του ζωγράφου Γιάννη Νίκου

Πλήθος Δραμινών στην έκθεση

«Κόσμοι Τέχνης Επάλληλοι»

του ζωγράφου Γιάννη Νίκου

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Η έκθεση «Κόσμοι Τέχνης Επάλληλοι» του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Νίκου, άνοιξε τις πόρτες της και υποδέχθηκε το δραμινό φιλότεχνο κοινό, στα εγκαίνια της έκθεσης του, στον εκθεσιακό χώρο «Ελευθερία», το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Στα εγκαίνια, παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι του ζωγράφου και θαυμαστές του έργου του, ενώ τα έργα της έκθεσης απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές από τους παρευρισκόμενους.

Πλήθος έργων, κοσμεί από το απόγευμα του Σαββάτου τον εκθεσιακό χώρο «Ελευθερία», ταξιδεύοντας τους επισκέπτες στον χώρο του μαγικού ρεαλισμού.

IMG_8539

Ο ζωγράφος Γιάννης Νίκου, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων.

Κατά την διάρκεια της τελετής εγκαινίων, ο γραμματέας του Κέντρο Ζωγραφικής «Γιάννης Νίκου» κ. Κώστας Κόντος, αναφέρθηκε στην ίδρυση και του σκοπούς του Κέντρου. Ο κ. Κόντος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρωταρχικός σκοπός ίδρυσης του Κέντρου είναι η δημιουργία εκδόσεων γύρω από τους κύκλους δημιουργίας του Γιάννη Νίκου. Ένας ακόμη σκοπός, όπως ανέφερε ο κ. Κόντος, είναι η δημιουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έρθουν ακόμη πιο κοντά και βιωματικά να γνωρίσουν το έργο του Γιάννη Νίκου. Παράλληλα, έναν ακόμη σκοπό αποτελεί η ψηφιοποίηση του έργου του Γιάννη Νίκου, ακριβώς για να μπορέσει να διασωθεί το πρώτο έργο, το πρωτόλειό του.

«Οφείλουμε ένα ιδιαίτερο θερμό ευχαριστώ στον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργο Ψαρρά, για την στήριξη όλης αυτής της προσπάθειας για να κάνουμε μία μικρή μόνο παρουσίαση του μεγαλειώδους έργου. Τα έργα που θα δείτε σήμερα είναι ένα μόνο δείγμα. Δεσμευόμαστε, όμως, ότι θα γίνουν πολλές ακόμη εκθέσεις και δεσμευόμαστε ότι όλοι μαζί θα γνωρίσουμε το έργο του καλλιτέχνη στο σύνολό του και στο χώρο της δημιουργίας του».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς, ο οποίος υποστήριξε ότι ως Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού κατά πρώτο και κύριο λόγο θεωρεί καθήκον και υποχρέωσή  του να σταθεί δίπλα σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. «Σε αυτό το διάστημα της θητείας μου αισθάνομαι τυχερός για κάποια πράγματα που έτυχε να γνωρίσω από κοντά. Ένα από αυτά είναι και ο Γιάννης Νίκου. Βέβαια όχι μόνο ο Γιάννης Νίκου, γιατί εδώ γίνεται πραγματικότητα η φράση που λένε ότι πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα κρύβεται και μια δυναμική γυναίκα και αυτή είναι η Χριστιάνα Νίκου. Θέλω να τους ευχαριστήσω σαν οικογένεια πρώτα από όλα που άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους και το εργαστήρι μέσα στο οποίο ο Γιάννης Νίκου δημιουργεί όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που βλέπετε και είδα από κοντά αυτό που βιώνει. Εμείς ως Δημοτική Επιχείρηση και ως Δήμος Δράμας εγγυόμαστε και σας λέμε ότι θα είμαστε δίπλα στο μέτρο που μπορούμε, διότι δυστυχώς με τις μέρες που περνάμε και την οικονομική συγκυρία που έχουμε τέτοιου είδους εγχειρήματα έχουν πέσει πίσω. Αυτή η οικονομική κρίση δυστυχώς τον πολιτισμό τον χτύπησε, αλλά στη Δράμα είμαστε τυχεροί πραγματικά που έχουμε έναν άνθρωπο σαν τον Γιάννη Νίκου και ο πολιτισμός είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Θα είμαστε κοντά σας όπου μπορούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας», υποστήριξε ο κ. Ψαρράς.

IMG_8506

Από την πλευρά της η Ιστορικός Τέχνης κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου, μίλησε για το έργο του Γιάννη Νίκου, καθώς και για την επιτυχημένη πορεία του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η κα. Κωνσταντινίδου, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν εικαστικό ο οποίος δεν χρήζει ιδιαίτερων συστάσεων στο δραμινό φιλότεχνο κοινό, καθώς με μια συναπτή 30ετή παρουσία τόσο στην εγχώρια πολιτιστική σκηνή όσο και στο εξωτερικό είναι αδιαμφισβήτητο πως ο Γιάννης Νίκου έχει σημαδέψει την καλλιτεχνική εξέλιξη των νέων καλλιτεχνών της πόλης, αλλά και των κατοίκων της.

«Ο πατέρας του μαγικού ρεαλισμού, όπως είναι ευρέως γνωστός, μας έχει εισάγει σε όλους αυτούς τους διαφορετικούς κόσμους που δημιουργεί ασταμάτητα. Μαζί του έχουμε ταξιδέψει σε ένα παράλληλο κόσμο, ο οποίος μας αφήνει με μια μυστηριακή, μυθολογική, αλλά και ομηρική επίγευση. Έναν κόσμο μοιρασμένο μεταξύ φωτός και σκοταδιού, με πρωταγωνιστή τα έντονα χρώματα.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Γιάννη Νίκου ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μοντέρνου Homo Universalis, ενός καλλιτέχνη δηλαδή με έντονο πνεύμα και βαθιά γνώση σε ευρύ επιστημονικό πεδίο. Δεν θα ήταν εξάλλου δυνατό για έναν καλλιτέχνη να δημιουργεί τόσο διαφορετικά, αλλά και άρτια εκτελεσμένα, περιβάλλοντα, χωρίς να διακατέχεται από μια εις βάθος γνώση της Ιστορίας, του πολιτισμού και της επιστήμης. Τα επιβλητικά τόσο σε διαστάσεις όσο και σε περιεχόμενο έργα του φανερώνουν και μια άλλη πτυχή του καλλιτέχνη. Αυτή της ατέρμονης προσπάθειας για εξέλιξη. Στη νέα έκθεση του Γιάννη Νίκου που φέρει τον τίτλο “Κόσμοι Τέχνης επάλληλοι” παρουσιάζονται και έργα στα οποία ο καλλιτέχνης διασπά πλέον τα στεγανά του ρεαλισμού και εισέρχεται σε έναν νέο κόσμο, ρευστό και αφαιρετικό. Ακούραστος και συνεχώς παραγωγικός ο Γιάννης Νίκου προσφέρει μία εκλεπτυσμένη μορφή εμπειρίας, την οποία ο κάθε επισκέπτης της έκθεσης βιώνει με το δικό του τρόπο», υποστήριξε μεταξύ άλλων η κα. Κωνσταντινίδου.

Τέλος, ο ζωγράφος Γιάννης Νίκου, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης του, μίλησε για τα έργα που κοσμούν την έκθεση, τα οποία προέρχονται από την τελευταία διετία, ενώ ένα με δυο έργα είναι παλαιότερα, την οποία και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο.

«Θα είναι μεγάλη χαρά μου να επισκεφτείτε και τον χώρο που δουλεύω. Είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, ο οποίος έχει γίνει Κέντρο Τέχνης, διότι κάτι πρέπει να διασωθεί, κάτι πρέπει να μείνει. Έχω επιλέξει το χώρο αυτό, αυτή την υπέροχη περιοχή της Δράμας σαν μόνιμη κατοικία εδώ και αρκετά χρόνια, πάνω από 25. Αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον με βοηθάει να δημιουργώ πολύ περισσότερο από ότι αν ζούσα σε μια πόλη.

Η δουλειά που βλέπετε είναι χωρισμένη σε κύκλους. Το «ζωγραφίζω σε κύκλους», είναι πιθανώς μια ιδιαιτερότητα, διότι δεν έχω κύκλους παραγωγής, όπως είχε ο Πικάσο με τη ροζ και γαλάζια περίοδο. Συγχρόνως μπορεί να ζωγραφίζω ένα έργο του θρησκευτικού κύκλου και ένα από τον ρομαντικό, για να ξεκουράζομαι φεύγοντας από το ένα και να πηγαίνω στο άλλο, χωρίς να χάνω τη συνοχή μου και την έμπνευση σε αυτά τα σημεία. Έχετε αυτά τα δείγματα που είναι και από τον ιστορικό κύκλο και από τον μυθολογικό και από τον ρομαντικό, από τις μάσκες, από τον κόσμο των αγγέλων. Είναι όλα γύρω σας, μπορείτε να τα απολαύσετε», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο ζωγράφος Γιάννης Νίκου.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, λειτουργώντας καθημερινά (εκτός Τρίτης), από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ.