Home > νέα > Εγκρίθηκε η ονοματοδοσία παρόδου σε «Φιλελλήνων Σπήρερ» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας

Εγκρίθηκε η ονοματοδοσία παρόδου σε «Φιλελλήνων Σπήρερ» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για ονοματοδοσίες οδών

Εγκρίθηκε η ονοματοδοσία παρόδου

σε «Φιλελλήνων Σπήρερ»

στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας

Εγκρίθηκε να προωθηθεί περαιτέρω και επίσημα η ονομασία της οδού «Κοσμάς ο Αιτωλός» μετά από αίτημα επιστολή της Γ.Ο.Χ. Εκκλησίας Ελλάδος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟ θέμα συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ορισμένες προτάσεις ονοματοδοσίας οδών στην πόλη της Δράμας.  Το θέμα θεωρήθηκε κατ’ αρχάς ως έκτακτο και επείγον και το σώμα αποδέχθηκε τη συζήτησή του.

Πρόκειται για έξι συνολικά προτάσεις, οι οποίες είχαν τεθεί από πολίτες και φορείς, είτε για αλλαγή ονοματοδοσίας οδών, είτε για ονοματοδοσία ανώνυμων οδών. Οι προτάσεις αυτές αφορούσαν τις παρακάτω προτάσεις:

  1. Μετονομασία της οδού Ζάππα σε Ηγούμενου Πολυκάρπου μετά από αίτηση του κ. Γ. Χαραλαμπίδη.

Το Δημ. Συμβ., απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση αυτή, με 21 ψήφους κατά και μία υπέρ (κ. Νικολαΐδη), επισημαίνοντας ότι δεν διαπιστώνει την ανάγκη μετονομασίας της οδού. Και όπως αναφέρεται, οι μετονομασίας οδών πραγματοποιούνται μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις και για την συγκεκριμένη αίτηση δεν υπάρχει ανάγκη μετονομασίας της οδού.

  1. Ονοματοδοσία σε οδό Βασιλείου Καναρά, μετά από αίτηση του κ. Θέμη Καναρά.

Το Δημ. Συμβ., με 22 ψήφους ομόφωνα, δεν διαπίστωσε την ανάγκη ονοματοδοσίας οδού, καθώς όπως αναφέρεται «οι ονοματοδοσίες οδών να μην πραγματοποιούνται για προσωπικότητας της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας».

  1. Ονοματοδοσία σε συγκεκριμένη οδό (ανώνυμη 27) «Δραμινών Αγωνιστών Επαναστάσεως 1821» μετά από αίτηση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και Φίλων Νομού Θεσσαλονίκης «Ύδραμα».

Ομόφωνα με 22 ψήφους το σώμα δεν διαπίστωσε την ανάγκη ονοματοδοσίας της συγκεκριμένης οδού (ανώνυμη 27), «διότι στη συγκεκριμένη οδό υπάρχουν οργανισμοί και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάνουν χρήση διαφορετικής ονομασίας οδού».

  1. Επιστολή από την Εκκλησία Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών (Γ.Ο.Χ.) Ελλάδος – Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων και Μαρώνειας, που ζήτησε να επισημοποιηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανώνυμη οδό 27, η γνωστή από το 1993 ονομασία της οδού που είναι «Κοσμάς ο Αιτωλός».

Πρόκειται για την ίδια παραπάνω ανώνυμη οδό 27, η οποία από το 1993 έχει την ονομασία «Κοσμάς ο Αιτωλός». Στη διαδικασία η Γ.Ο.Χ. Εκκλησία Ελλάδος έθεσε το ζήτημα της παραμονής της σημερινής ονομασίας – προφανώς ανεπίσημα μέχρι σήμερα. Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα και με 22 ψήφους, να ικανοποιήσει το αίτημα της Γ.Ο.Χ. Εκκλησίας Ελλάδος να προχωρήσει η διαδικασία για την ονοματοδοσία της συγκεκριμένης οδού από ανώνυμη οδός με αριθμό 27, σε «Κοσμάς ο Αιτωλός».

  1. Ονοματοδοσία μετά από αίτηση του κ. Θέμη Καναρά, σε διαθέσιμη οδό προς τιμήν του κ. Αναστάσιο Νικολαΐδη, Νομάρχη Δράμας τα έτη 1974-1981.

Και στην πρόταση αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφους 22 ομόφωνα, αποφάσισε ότι δεν διαπιστώνεται η ανάγκη ονοματοδοσίας, επισημαίνοντας ότι «οι ονοματοδοσίες οδών να μην πραγματοποιούνται για προσωπικότητες της πρόσφατης ιστορίας μας».

  1. Ονοματοδοσία μετά από αίτηση του Σωματείου Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου, της παρόδου στην περιοχή της οικίας Αναστασιάδη – Πολιτιστικού χώρου «ΚΥΚΛΩΨ» ως Πάροδο «Φιλελλήνων Σπήρερ».

Για το θέμα αυτό, το σώμα διαπίστωσε ομόφωνα (22 ψήφοι) την ανάγκη ονοματοδοσίας στην υφιστάμενη πάροδο  (πεζόδρομο) που βρίσκεται ανατολικά και νότια του Ο.Τ. 78 από την συμβολή της οδού Αγίας Βαρβάρας, έως και την συμβολή της με την οδό Κέδρου σε «Φιλελλήνων Σπήρερ».

Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου θα σταλεί στην Κοινότητα Δράμας προκειμένου να εισηγηθεί την ονοματοδοσία και τάσσεται προθεσμία 10 ημερών εντός της οποίας η Κοινότητα Δράμας πρέπει να παρέχει την εισήγησή της.

Εννοείται ότι για όσες θέσεις δεν διαπιστώνεται η ανάγκη ονοματοδοσίας δεν τίθεται θέμα εισήγησης από την Κοινότητα Δράμας.