Home > Πρώτο Θέμα > Πλήθος κυνηγών και ψαράδων διαδήλωσαν με τα σκυλιά τους στην ανάπλαση στη Δράμα

Πλήθος κυνηγών και ψαράδων διαδήλωσαν με τα σκυλιά τους στην ανάπλαση στη Δράμα

Μια αθρόα διαμαρτυρία για να επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα με SMS

Πλήθος κυνηγών και ψαράδων

διαδήλωσαν με τα σκυλιά τους

στην ανάπλαση στη Δράμα

Δηλώσεις του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΛΗΘΟΣ κυνηγών και ψαράδων διαδήλωσε το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιανουαρίου στην περιοχή της ανάπλασης, έξω από τα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της απαγόρευσης του κυνηγιού αλλά και του ψαρέματος με καλάμι.

Όπως είναι γνωστό και όπως έχουμε δημοσιεύσει κι άλλη φορά κατά την περίοδο της πανδημίας, κυνηγοί και ψαράδες ζητούν επιμόνως από την πολιτεία, να επιτρέψει το κυνήγι, αλλά και το ψάρεμα με καλάμι κατά την περίοδο της καραντίνας, με σχετικό SMS που θα αποστέλλεται στο 13033.

Για το θέμα της διαμαρτυρίας μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Ελευθεριάδης, ο οποίος σημείωσε ότι «αγανακτισμένοι κυνηγοί αλλά και αρκετοί ψαράδες που βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής απ’ όλο το Νομό Δράμας, διαμαρτυρήθηκαν για το ότι δεν επιτρέπουν το κυνήγι και το ψάρεμα».

PROEDROS KYNHGETIKOY ELEYTHERIADIS GIORGOS

Όπως είπε ο κ. Ελευθεριάδης, ο κόσμος συγκεντρώθηκε μόνος του στην ανάπλαση, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας «και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση αυτή δεν έγινε επίσημα ως Σύλλογος».  Να σημειώσουμε εδώ ότι κυνηγοί και ψαράδες έκαναν μια βόλτα στην περιοχή της ανάπλασης μαζί με τα σκυλιά τους, ενώ σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει παρόμοιες συγκεντρώσεις σε περίπου 20 πόλεις.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ελευθεριάδης, «ούτως ή άλλως το κυνήγι στις 28 Φλεβάρη σταματάει. Τα περισσότερα θηράματα έχουν ήδη απαγορευτεί και έχουν μείνει δυο – τρία είδη. Επίσης έχουν σταματήσει και τα περισσότερα υδρόβια, οπότε ουσιαστικά η κυνηγετική περίοδος έχει τελειώσει. Αν μας φάνε ακόμα μια εβδομάδα, επί της ουσίας δεν έχει τίποτα».

Ερωτώμενος για το πού βρίσκεται το ζήτημα με τους αγριόχοιρους και την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, ο κ. Ελευθεριάδης επισημαίνει ότι «επίσης απαγορεύτηκε πλέον σε όλη την Ελλάδα και επιτρέπεται μόνο σε τρεις Νομούς – Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο – πάντα με τη δημιουργία συνεργείων. Και οι συνάδελφοι εκεί, και αυτοί είναι αγανακτισμένοι μ’ αυτό, καθώς αυτή την περίοδο τα ζώα κυοφορούν, έχουν πολύ μικρά τώρα. Άλλωστε πλέον δεν έχουμε κρούσματα αυτή την ώρα στην Ελλάδα με την Αφρικανική Πανώλη».

Ερώτηση στη Βουλή από κα. Κεφαλίδου

Το θέμα έχει φέρει επίσης στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου, η οποία επισυνάπτει επίσης και σχετική επιστολή του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας προς τους βουλευτές Δράμας με κοινοποίηση στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας.

Όπως επισημαίνει η κα. Κεφαλίδου, «ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαρά κοινοποιεί το αίτημα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και ζητά παρέμβασή του για τη διευθέτηση του ζητήματος μετακίνησης των κυνηγών εντός της Περιφερειακής Ενότητας της κατοικίας τους και να επιτραπεί το κυνήγι με την αποστολή του σχετικού SMS, όπως προβλέπεται για όλους τους αθλούμενους πολίτες της ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, καθότι και το κυνήγι, ως άθληση, πρέπει να επιτρέπεται, σύμφωνα και με το αυστηρό πλαίσιο των επιμέρους μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας».

KYNHGOI 03

Η επιστολή

Στην επιστολή του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας διευκρινίζει σχετικά τα παρακάτω: [

Σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 251 παρ. 1) «Η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτειαν….». Αυτό σημαίνει ότι, τώρα που όλη η χώρα έχει ενταχθεί στο επίπεδο 1 του «Συναγερμού», αλλά η δυνατότητα της ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους επιτρέπεται, συνάγεται ότι το κυνήγι ως άθληση μπορεί να επιτρέπεται με την αποστολή του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους άλλους πολίτες όλων των κατηγοριών.  Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για ενίσχυση του συγκεκριμένου αιτήματος μας, πάντα υπό το αυστηρό πλαίσιο των επιμέρους μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας (καθολική χρήση μάσκας, αποστολή SMS, διατήρηση κοινωνικής απόστασης κ.α.).