Home > Πρώτο Θέμα > Ποιες περιοχές του Νομού Δράμας θα διασχίσει ο δρομέας Στ. Αράπογλου-Δρόμος 3.000 χλμ. για τα Ελληνικά Ολοκαυτώματα από τον Στ. Αράπογλου

Ποιες περιοχές του Νομού Δράμας θα διασχίσει ο δρομέας Στ. Αράπογλου-Δρόμος 3.000 χλμ. για τα Ελληνικά Ολοκαυτώματα από τον Στ. Αράπογλου

Δρόμος 3.000 χλμ. για τα Ελληνικά Ολοκαυτώματα από τον Στ. Αράπογλου

Ποιες περιοχές του Ν. Δράμας

θα διασχίσει

ο δρομέας Στ. Αράπογλου

Η επίσκεψή του στα μνημεία Δοξάτου, Χωριστής, Προσοτσάνης, αλλά και στον τάφο του αδικοχαμένου πιλότου Στ. Τσιτλακίδη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ άθλο έχει προετοιμάσει για να ξεκινήσει ο χειρουργός του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Στέργιος Αράπογλου από την μεθεπόμενη εβδομάδα, διασχίζοντας μια πορεία 3.000 χλμ. με σκοπό να επισκεφτεί τα περισσότερα μνημεία των Ελληνικών Ολοκαυτωμάτων από τους Ναζί κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο δρομικό εγχείρημα, το οποίο θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου 2022 από τα Μαράσια Έβρου και θα καταλήξει στις 23 Μαΐου στο Χαμαίτουλο Λασιθίου μετά από 50 μέρες.

Ο κ. Αράπογλου είναι Γενικός Χειρουργός στο «Ιπποκράτειο» Γ.Ν.Θ., στην Ε΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ και έχει τέσσερα παιδιά, ενώ η σύζυγός του έχει καταγωγή από το Οχυρό Δράμας.

Στη συνολική διαδρομή του, θα επισκεφτεί μεταξύ άλλων μνημεία Ολοκαυτώματος από το Δοξάτο, τη Χωριστή, Κερδύλια – Χορτιάτη – Μεσόβουνο – Λέχοβο – Δίστομο – Καλάβρυτα – Κοντομαρί – Κάνδανος – Σάρχος και άλλα.

Όπως αρχικά σημειώνει στον «Π.Τ.» όπου δέχτηκε με ευγένεια να μας μιλήσει, όλο το εγχείρημά του, το κάνει χωρίς χορηγούς, χωρίς σπόνσορες και χωρίς καμιά βοήθεια από κανέναν και μόνο με δικά του έξοδα. Όπως λέει, όταν κάνεις κάτι για την πατρίδα, το κάνεις με ανιδιοτέλεια.

Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή της εκκίνησής του από τον Έβρο, για λόγους διασφάλισης της αξιοπιστίας του, θα καταγράφεται συνεχώς με δύο συσκευές εντοπισμού (GPS) το γεωγραφικό του στίγμα, το οποίο και θα προβάλλεται διαδικτυακά σε ζωντανό χρόνο μέσω του  ηλεκτρονικού συνδέσμου (link): https://www.livetrack24.com/2023/olokautomata.

Η σεμνότητα του μεγάλου αυτού γιατρού δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι, ούτε της κοινωνίας αλλά ούτε και των παραγόντων του Νομού μας, να αγνοήσουν την οικουμενικότητα και το πανανθρώπινο μήνυμα της πορείας του. Ο αγώνας των Γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων είναι διαρκής για τα θύματα και τις οικονομικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις δυνάμεις του άξονα κατά τη διάρκεια του Β΄Π.Π.

Η μεγάλη απόφαση

Ερωτήθηκε αρχικά από τον «Π.Τ.» ο κ. Αράπογλου, για το πώς πήρε αυτή την απόφαση για το μεγάλο εγχείρημα και μάλιστα επισκεπτόμενος τα συγκεκριμένα μνημεία.

Στην απάντησή του αυτή, αναφέρει σχετικά: «Διαβάζω τα παιδιά μου που πηγαίνουν στο σχολείο και βλέπω την εκπαιδευτική ύλη και συγχρόνως με την γενικότερη πληροφόρηση  που έχουν τα παιδιά και η νεολαία γενικότερα, και διαπίστωσα ότι σε αντίθεση με τη δική μας γενιά, υπάρχει ένα μεγάλο κενό για τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην πατρίδα μας.

Για παράδειγμα, εγώ που κατοικώ στη Θεσσαλονίκη, για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, τα παιδιά δεν ξέρουν κυριολεκτικά τίποτα. Είναι κάτι που επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του Συλλόγου Διαδασκόντων και του διευθυντή του κάθε σχολείου, να πάνε μια εκδρομή στο μνημείο του Νομού που κατοικούν τα παιδιά».

«Δυστυχώς δεν φταίνε τα παιδιά», τονίζει και συνεχίζει: «Θα πρέπει να μάθουν συστηματικά όμως, με οργανόγραμμα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που καθορίζει την διδακτέα ύλη και να διδαχθούν και την ιστορία των Ολοκαυτωμάτων, τα εγκλήματα που έκαναν οι Γερμανοί Ναζί του Γ΄ Ράιχ στην πατρίδα μας, μαζί με τις δυνάμεις του Άξονα την φασιστική Ιταλία και τους Βουλγάρους, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις που είχαν αυτά τα Ολοκαυτώματα».

Όπως μας εξηγεί, «θα ήταν καλό να δείξουμε ότι, όχι μόνο, αλλά ούτε δύο από τα περισσότερα γνωστά Ολοκαυτώματα, αλλά ότι ολόκληρη η Ελλάδα – όπως έλεγε ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος που το 1996 ίδρυσε και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Έλεγε ότι ολόκληρη η Ελλάδα είχε γίνει ένα Ολοκαύτωμα. Είναι 1.170 στο σύνολό τους τα Ολοκαυτώματα. Δυστυχώς, παρ’ όλο που προσπαθήσαμε η διαδρομή να είναι όσο πιο εκτεταμένη γίνεται, θα περάσουμε συνολικά από 62 μνημεία, 23 στην ηπειρωτική Ελλάδα και 39 στην Κρήτη».

Το πέρασμα από τη Δράμα

Ο κ. Αράπογλου θα βρίσκεται στη Δράμα την 5η μέρα της διαδρομής του στις 7 Απριλίου, εισερχόμενος από την Ξάνθη. Η διαδρομή από την Ξάνθη μέχρι την διανυκτέρευσή του στην Πλατανιά είναι 66 χλμ. Θα εισέλθει στο Νομό Δράμας από τον Κάτω Θόλο – Παρανέστι – Αηδονόκαστρο – Πλατανιά και μέχρι εκεί θα έχει διασχίσει 327 χλμ.

Την 6η μέρα, στις 8 Απριλίου θα ξεκινήσει από την Πλατανιά και θα προχωρήσει προς Χαμοκέρασα – Νικηφόρο – Αδριανή – Δοξάτο – Χωριστή – Δράμα – Προσοτσάνη – Διασταύρωση Βώλακα, 66 χλμ. και μέχρι εδώ 327 χιλ. Διανυκτέρευση και το πρωί της 8ης μέρας 10 Απριλίου θα ξεκινήσει από Διασταύρωση Βώλακα προς Γρανίτη – Οχυρό – Περιθώρι – Κάτω Βροντού και Σέρρες.

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά,  καθημερινά θα διανύει περίπου 65 χλμ. σε 10 με 12 ώρες διαδρομή.

Ευρισκόμενος στη Δράμα, θα καταθέσει στεφάνια στα Μνημεία το Δοξάτου, της Χωριστής, της Προσοτσάνης, ενώ στο Γρανίτη θα επισκεφτεί τον τάφο του αδικοχαμένου πιλότου Στάθη Τσιτλακίδη.

Η προετοιμασία

Ερωτώμενος για την προετοιμασία ενός τόσο μεγάλου και δύσκολου εγχειρήματος, μας λέει ότι, «το αθλητικό σκέλος και η προετοιμασία του σώματος, είναι το ένα κομμάτι της προετοιμασίας. Είναι κάτι που το ετοιμάζω τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά πέρα από το προπονητικό μέρος, κυρίως είναι κάτι που έχει σχέση με την εμπειρία και με τα βιώματα που έχει ένας δρομέας υπεραποστάσεων με μια βαθιά εσωτερική καλλιέργεια και πίστη στο σκοπό για τον οποίο τρέχει. Το σώμα είναι αδύνατον για 3.000 και πλέον χιλιόμετρα να ανταποκρίνεται μόνο με την αθλητική προετοιμασία. Είναι κάτι βιωματικό και πρέπει να έχει εμπειρία ένας δρομέας πάνω σε τέτοια γεγονότα διασχίσεων. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ πειθαρχημένος, σοβαρός, μετρημένος και να προσέχει όλες τις λεπτομέρειες για τις οποίες πρέπει να ετοιμαστεί με χειρουργική ακρίβεια κυριολεκτικά».

Ο ίδιος έχει μια μακρά διαδρομή σε παρόμοιους δρόμους, καθώς το 2011 είχε τερματίσει στο Σπάρταθλο και στη συνέχεια αποφάσισε να χαράζει διαδρομές «οι οποίες θα περνάνε ένα κοινωνικό μήνυμα, πάντα όμως με ανιδιοτέλεια και για κάποιο θέμα το οποίο απασχολεί την κοινωνία μας και θα έχει κάποιο νόημα ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το 2012 με ένα συναθλητή μου από την Αθήνα είχαμε κάνει όλη τη διάσχιση της ορεινής Κρήτης μέσα από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 για την οικονομική ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού. Το 2016 είχα τρέξει από την Ανατολική Θράκη από την Τουρκία, το χωριό του παππού μου μέχρι το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης 573 χλμ. για να φυτέψουμε δύο ελιές στη μνήμη των αδερφών του παππού μου και το 2018 διέσχισα ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα, από το Ορμένιο, το βορειότερο στίγμα της πατρίδας μας μέχρι το Ακρωτήριο Τέναρο στη Λακωνία, το νοτιότερο στίγμα της ηπειρωτικής Ελλάδας.  Ήταν 1.519 χλμ. για ένα τριπλό κοινωνικό μήνυμα, το σεβασμό στο δάσκαλο, το τρέξιμο χωρίς αναβολικά και την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Γιατί εδώ στην 5η Πανεπιστημιακή Χειρουργική στο Ιπποκράτειο, ασχολούμαστε πολύ με τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα».

Σε όλη τη διαδρομή που θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου, θα έχει μαζί του συνοδό τον φίλο του Γιάννη Κουφό, ο οποίος θα οδηγεί το αυτοκίνητο με λίγα τρόφιμα, ρουχισμό και ελάχιστα αναγκαία φάρμακα, ενώ η διαδρομή θα καταγράφεται τόσο φωτογραφικά όσο και με video και θα ανεβαίνει άμεσα στο διαδίκτυο, για λόγους αξιοπιστίας.