Home > νέα > Ποιοι είναι οι υποψήφιοι των κομμάτων στο Νομό Δράμας

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι των κομμάτων στο Νομό Δράμας

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι των κομμάτων στο Νομό Δράμας

Την Κυριακή 21 Μαΐου

η πρώτη εκλογική διαδικασία

Για την Κυριακή 2 Ιουλίου φέρεται να «κλείδωσαν» οι δεύτερες εκλογές

 

 

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ είναι πλέον οι εξελίξεις, καθώς χθες Τρίτη 28 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την 21η Μαΐου. Ενώ όπως φαίνεται, η δεύτερη εκλογική διαδικασία, αναμένεται να «κλειδώσει» για την Κυριακή 2 Ιουλίου.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο  Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την «παγίδα ακυβερνησίας» από την απλή αναλογική, τονίζοντας ότι «η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει». Και όπως τόνισε, «γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό».

Ήδη όπως είναι γνωστό, έχουν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση δύο και τρία κόμματα μαζί, ενώ υπάρχει και μια γενικότερη κουβέντα στο παρασκήνιο, για πρωθυπουργό ένα διαφορετικό πρόσωπο – κοινής αποδοχής – εκτός δηλαδή των κ.κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη.

Η διαδικασία

Αν και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες, το πιθανότερο είναι ότι η Βουλή θα κλείσει τις εργασίες της για το Πάσχα την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, ενώ στο διάστημα 24-28 Απριλίου η Βουλή θα διαλυθεί με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα.

Από την στιγμή που η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν θα βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Αυτό θα γίνει από το πρωί της επομένης των εκλογών, δηλαδή στις 22 Μαΐου. Όλη αυτή η διαδικασία, μέχρι και τη στιγμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαρκέσει 10 ημέρες, έως τις 31 Μαΐου.

Βεβαίως θα ορκιστούν οι βουλευτές που θα εκλεγούν στην πρώτη κάλπη και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου.

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι θα υπάρξει και μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να συμφωνηθεί να παραμείνει στη θέση της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ώστε να μην διαταραχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «συμπληρώνεται ένας κύκλος 50 τακτικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου από το καλοκαίρι του 2019 με ένα έργο που αποτυπώνεται σε 432 νόμους που ψηφίστηκαν και καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής από τη θωράκιση της εθνικής άμυνας και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μέχρι την μόνιμη ελάφρυνση από δεκάδες φόρους και την αύξηση των συντάξεων μετά από 12 χρόνια. Από την ψηφιακή πρόοδο και την αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας μέχρι τον νέο κατώτατο μισθό που έφτασε τα 780 ευρώ».

«Πρόκειται όπως γνωρίζετε για πρωτοβουλίες οι οποίες υλοποιήθηκαν ενώ αντιμετωπίσαμε παράλληλες κρίσεις όπως η πανδημία, τις προκλήσεις των γειτόνων στο Αιγαίο, την απόπειρα μεταναστευτικής εισβολής, τελευταία την ενεργειακή έκρηξη, την εισαγόμενη ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια σειρά από φυσικές καταστροφές. Εξελίξεις τις οποίες η πολιτεία έχει καταφέρει να υψώσει μια σειρά από ισχυρά αναχώματα. Θυμίζω ότι σχεδόν έχουμε μηδενίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις στο εισόδημα θα συνεχιστούν όσο συνεχίζει η έκτακτη απειλή της διεθνούς ακρίβειας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Οι υποψήφιοι βουλευτές στο Νομό Δράμας

Στο μεταξύ, τα περισσότερα κόμματα έχουν ήδη ανακοινώσει τους υποψηφίους τους στο Νομό Δράμας. Αυτό που επίσημα αναμένεται να ανακοινωθεί, είναι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο, με κάθε επιφύλαξη, εκτός από τον νυν βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, αναμένεται να είναι: ο νυν αντιδήμαρχος Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, ο πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, η κα. Νικολέτα Εμμανουηλίδου και η κα. Παρασκευή Παπαδοπούλου.

Όσον αφορά τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχει ανακοινωθεί ότι αυτοί είναι ο νυν βουλευτής του κόμματος κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο δικηγόρος κ. Κώστας Αβραμίδης, ο πρώην βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, και οι κυρίες Αλεξάνδρα Βλαχοπούλου και Άννα Ερημίδου.

Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν ήδη ανακοινωθεί επίσης, η νυν βουλευτής κα. Χαρά Κεφαλίδου, η κα. Μαρία Βαμβακίδου, ο κ. Δαμιανός Καγγελίδης, ο κ. Τάσος Νικολαΐδης και ο κ. Ανέστης Τερζής.

Από το ΚΚΕ έχουν ανακοινωθεί επίσης, ο κ. Γιάννης Βοζίκης, η κα. Μαρία Μάλλη, ο κ. Γιώργος Μήτρου, ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος και η κα. Ελισάβετ Τσιμπλίδου.

Εκλογές 2023: Τα σχολεία
Τα σχολεία που γίνονται εκλογικά κέντρα θα κλείσουν την Παρασκευή προ των εκλογών, για την προετοιμασία του χώρου, ενώ θα μείνουν κλειστά και την επομένη των εκλογών, ημέρα Δευτέρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά λόγω εκλογών:
– Την Παρασκευή 19 Μαΐου.
– Τη Δευτέρα 22 Μαΐου.