Home > νέα > Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων: «…ο περιφερειακός Τύπος είναι το οξυγόνο της τοπικής κοινωνίας»

Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων: «…ο περιφερειακός Τύπος είναι το οξυγόνο της τοπικής κοινωνίας»

Από το ΕΒΕ Δράμας & την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων

Δημοσιογράφων: «…ο περιφερειακός Τύπος

είναι το οξυγόνο της τοπικής κοινωνίας»

► Δηλώσεις της  προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κας Τσαουσίδου και του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδη

► «Στον περιφερειακό Τύπο υπάρχει πρωτόλειο ρεπορτάζ, κάτι που τα μεγάλα μέσα δυστυχώς το έχουν ξεχάσει»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με κεντρικό θέμα: «Περιφερειακός Τύπος: Ο ρόλος και η ανάπτυξή του  – Πώς προστατευόμαστε από την παραπληροφόρηση», πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 30 Μαρτίου στη Δράμα.

Η εκδήλωση, έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Δράμας, το οποίο ήταν βασικός διοργανωτής μαζί με τη δομή νεοφυών επιχειρήσεων LAB-40 και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν δημοσιογράφοι από τη Δράμα, την Καβάλα, το Βόλο και από άλλες πόλεις, καθώς και ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, οι δήμαρχοι Δράμας και Δοξάτου κ.κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και Γιώργος Βογιατζής, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δράμας κ. Γιάννης Τσακίρης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Υπηρεσιών ΑΜΘ κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, στελέχη του Επιμελητηρίου και άλλοι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανου Γεωργιάδη, ενώ στη συνέχεια η πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κα. Τσαουσίδου μίλησε με θέμα: «Περιφερειακός Τύπος και δημοσιογραφική δεοντολογία. Εργαλεία κατά της παραπληροφόρησης».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια από κ. Άλκης Δερβιτσιώτης – Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου  Δ.Π.Θ., ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η άσκηση κριτικής στα δημόσια πρόσωπα ως ειδικότερη έκφραση της ελευθερίας της γνώσης και του λόγου. (14 παρ. 1 Συντάγματος)».

Ομιλία με θέμα «Ο δημοσιογράφος ως “δημόσιος φύλακας” στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», εκφώνησε επίσης ο  Δραμινός Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης.

Τέλος, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία είχε ο κ. Θωμάς Μπουντουρίδης, Manager an CEO DENN με θέμα: «Project DENN – Ψηφιακή εφαρμογή εξεύρεσης των fake news στο διαδίκτυο».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν  ο δημοσιογράφος κ. Σπυρίδων Λάτσας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και εκδότης της εφημερίδας «Εργασία… συν».

Τσαουσίδου: Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κα. Τσαουσίδου η οποία αναφέρθηκε αρχικά στο ρόλο της Ένωσης: «Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Υπάρχει 62 χρόνια στην Ευρώπη και 42 στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1962 στο Σαν Ρέμο, λίγο μετά την ίδρυση της τότε ΕΟΚ, για την ανάγκη ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ευρωπαϊκά θέματα. Για αυτό τον λόγο και δεν είναι συνδικαλιστικό σωματείο. Με αυτή τη μορφή λοιπόν συνέχισε και άρχισε να επεκτείνεται στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.

Τμήματα μπορούν να έχουν χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όχι απαραίτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημοσιογράφοι γίνονται μέλη που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αν δηλαδή κάποιος μάχεται κατά της Ευρώπης δεν μπορεί να γίνει μέλος στην Ένωσή μας.

Ο σκοπός μας, εκτός από το να ενημερώνουμε για ευρωπαϊκά θέματα, είναι να εκπαιδεύουμε και νέους δημοσιογράφους σε θέματα επικαιρότητας, όπως τώρα βλέπουμε πως είναι η παραπληροφόρηση, είναι οι ψευδείς ειδήσεις, είναι η διαφάνεια στον δημοσιογραφικό χώρο».

Σημαντικός ο περιφερειακός Τύπος

Όπως τόνισε η κα. Τσαοουσίδου, «η ένωση πιστεύει στον περιφερειακό Τύπο και έχει κάνει παρά πολλές ημερίδες πάνω σε αυτό σε διάφορα μέλη της Ελλάδας, γιατί πιστεύουμε ότι ο περιφερειακός Τύπος είναι το οξυγόνο της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να προσεχθεί και να βοηθηθεί από την τοπική κοινωνία, αλλά και από τις επιχειρήσεις, γιατί το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο, δηλαδή βοηθάει το ένα στην ανάπτυξη του άλλου.

Και βέβαια βοηθάει όχι μόνο στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά και στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Άρα θα πρέπει αυτοί οι δύο να είναι πολύ κοντά και μιας και μιλάμε για το Επιμελητήριο που εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες, άλλος ένας λόγος να είναι κοντά στα Μ.Μ.Ε. της περιοχής, γιατί και από έρευνες που έχουν γίνει, γνωρίζουμε καλά ότι ο τοπικός Τύπος διαβάζεται από τον κόσμο που κατοικεί στην περιοχή του περισσότερο από ότι ο εθνικός, γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δει τα δικά του προβλήματα τι εξέλιξη έχουν και αν μπορούν να λυθούν. Άρα, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι στον περιφερειακό Τύπο υπάρχει πρωτόλειο ρεπορτάζ, κάτι που τα μεγάλα μέσα δυστυχώς το έχουν ξεχάσει.

Γιατί στην προσπάθειά τους να έχουν ταχύτητα στην ενημέρωση, δεν τσεκάρουν τις ειδήσεις που ανεβάζουν, με αποτέλεσμα οι νέοι δημοσιογράφοι δεν βγαίνουν να κάνουν ρεπορτάζ. Κάθονται σε ένα γραφείο και παίρνουν τις ειδήσεις από ένα πρακτορείο και μπορεί να αλλάξουν λίγο τον τίτλο ή και καθόλου και να το ξανανεβάσουν στη σελίδα τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία».

Όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά, «πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί γίναμε δημοσιογράφοι. Δημοσιογράφος δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να ξαναδούμε την ηθική στη δημοσιογραφία, τη δεοντολογία και ενδεχομένως να χρειαστεί να εκπαιδεύσουμε –και εμείς το κάνουμε ειδικά- στην Αθήνα- νέους δημοσιογράφους, δίνοντάς τους ό,τι καινούργιο υπάρχει.

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά, όχι απαραίτητα δημοσιογράφους, και φοιτητές, οι οποίοι έρχονται για να ενημερωθούν, γιατί βλέπουμε ότι η κοινωνία πλέον έχει ανοίξει και η δημοσιογραφία χωρίζεται στους επαγγελματίες δημοσιογράφους και στη δημοσιογραφία των πολιτών. Η δημοσιογραφία των πολιτών είναι η δημοσιογραφία μέσα από τα social media. Δηλαδή ο κάθε ένας ανεβάζει ο,τιδήποτε χωρίς να ξέρουμε την προέλευση και όλοι το διαβάζουμε χωρίς να ξέρουμε αν είναι πραγματικό ή όχι».

Γεωργιάδης: Αναγνώριση του έργου του τοπικού Τύπου

Στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «ο Τύπος ειδικότερα για την ανάπτυξη είναι στοιχειώδες κεφάλαιο και ειδικά ο περιφερειακός Τύπος. Εμείς, ως Επιμελητήριο Δράμας, στηρίζουμε ουσιαστικά τις προσπάθειες του περιφερειακού Τύπου.

Έχουμε δημιουργήσει επίσης τη Δομή Καινοτομίας Lab.40. Έχουμε φιλοξενήσει ένα startup, το οποίο δημιουργεί εφαρμογή, όπου μπορεί να βρει την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια μιας ομάδας που ονομάζεται DENN».

Όπως μάλιστα σημείωσε ο ίδιος, «γενικότερα ο Τύπος αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα σε επίπεδο παραπληροφόρησης, τα οποία οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε. Από την άλλη μεριά, η ανάπτυξή του εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπτυξης επιχειρηματικότητας. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε ουσιαστικά τον Τύπο από τις άλλες επιχειρήσεις. Οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να μπορεί να στηρίζει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τη δημοσιογραφική δραστηριότητα, την εκδοτική δραστηριότητα».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε «κατ’ αρχάς τις τοπικές εφημερίδες, τον τοπικό Τύπο, για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του έργου μας όλα αυτά τα χρόνια. Φυσικά από τη δική μας μεριά, ως Επιμελητήριο, προσπαθούμε για το καλύτερο όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της επιχειρηματικότητας του Τύπου. Πρέπει να διασφαλίσουμε πάνω από όλα την ποιότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. Αυτά τα πράγματα για εμάς είναι στοιχειώδη ως Επιμελητήριο. Είναι πολύ βασικό να αναγνωρίσουμε την προσφορά του περιφερειακού Τύπου σε σχέση με τα κεντρικά Μ.Μ.Ε.».