Home > Πρώτο Θέμα > Συνεχώς αυξανόμενη η ποιότητα οίνου των ερασιτεχνών οινοποιών στη Δράμα Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Άμπελος και Οίνος της Ηδωνίδας Γης» κ. Θ. Κύρτσης

Συνεχώς αυξανόμενη η ποιότητα οίνου των ερασιτεχνών οινοποιών στη Δράμα Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Άμπελος και Οίνος της Ηδωνίδας Γης» κ. Θ. Κύρτσης

Με επιτυχία ο 17ος Διαγωνισμός Ερασιτεχνών Οινοποιών στη Δράμα

Συνεχώς αυξανόμενη η ποιότητα

οίνου των ερασιτεχνών

οινοποιών στη Δράμα

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Άμπελος και Οίνος της Ηδωνίδας Γης» κ. Θ. Κύρτσης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ 17η χρονιά, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σε γνωστό ξενοδοχείο της Δράμας, ο Διαγωνισμός Ερασιτεχνών Οίνων και Αποσταγμάτων, που διοργανώνει ο Σύλλογος «Άμπελος και Οίνος της Ηδωνίδας Γης».

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2004 από ανθρώπους με αγάπη για το αμπέλι και το κρασί και επί της ουσίας πρόκειται για λέσχη φίλων της αμπέλου και της ερασιτεχνικής παραγωγής οίνου.

Εδώ και 17 χρόνια, στο διαγωνισμό των ερασιτεχνών οινοποιών, παρουσιάζονται σημαντικές ποικιλίες κρασιών και αποσταγμάτων από όλη την Ελλάδα, αλλά και από τη Βουλγαρία.

Στο διαγωνισμό παίρνουν μέρος συνολικά δυο μεγάλες κατηγορίες: κρασιά και τσίπουρα. Αναλυτικότερα, τα κρασιά χωρίζονται σε ροζέ, λευκά, φρέσκα ερυθρά και παλιά ερυθρά, ενώ τα τσίπουρα χωρίζονται σε σκέτα αποστάγματα, παλαιωμένα αποστάγματα και αρωματικά. Είναι δηλαδή τέσσερις κατηγορίες στα κρασιά και τρεις κατηγορίες στα τσίπουρα και συνολικά δίνονται 21 βραβεία.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Οινοποιών «Άμπελος και Οίνος της Ηδωνίδας Γης» κ. Θανάσης Κύρτσης, «φέτος είχαμε 131 συμμετοχές. Από τα βραβεία, τα 8 πήραν Βούλγαροι που είχαν κατέβει με 56 συμμετοχές και 13 βραβεία σε Έλληνες, οι  οποίοι είχαν 71 συμμετοχές».

Όπως εξηγεί ο κ. Κύρτσης, η προσέλευση του κόσμου ήταν γενικά πολύ καλή όπως και όλη η γιορτή, «ενώ κρασιά προσέφεραν τα οινοποιεία της Δράμας για να προσφερθούν στον κόσμο».

Ερωτώμενος σχετικά με την περσινή χρονιά αλλά και παλαιότερα αν οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί ή μειωθεί, ο ίδιος επισημαίνει ότι «δύο χρόνια με την πανδημία δεν είχαμε κάνει το διαγωνισμό, ενώ όταν ξεκινήσαμε μετά, τα δείγματα είχαν μειωθεί. Δεν θα έλεγα ότι είναι άσχημα, όμως τα δείγματα παραμένουν λιγότερα σε σχέση με αυτά που είχαμε πριν από την πανδημία».

Ο ίδιος πάντως δηλώνει αισιόδοξος, λέγοντας ότι «πιστεύω πως σιγά-σιγά θα επανέλθουμε σε παλαιότερες καταστάσεις. Θα πρέπει να πω όμως ότι ο κόσμος που ήρθε ήταν πολύ περισσότερος από παλαιότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστη ο δήμαρχος του Γκότσε Ντέλτσεφ κ. Βλαδίμηρος Μοσκόφ, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κα. Δέσποινα Αβραμίδου και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δράμας κ. Γιάννης Γεωργιάδης.

Ερωτώμενος για το πώς είδε ο ίδιος φέτος την ποιότητα των δειγμάτων, σημείωσε ότι «η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη. Στην αρχή είχε βροχές και μετά καύσωνα και τα σταφύλια δεν ωρίμασαν κανονικά. Αυτό το είπαν οι χημικοί και οι οινολόγοι που ήταν κριτές στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας. Για το λόγο αυτό η ποιότητά τους ήταν κάπως υποδεέστερη».

Επισημαίνει όμως ο ίδιος εδώ, ότι «γενικώς και χρόνο με το χρόνο το επίπεδο ανεβαίνει. Κάθε χρόνο και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες η ποιότητά τους αλλάζει. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση δεν ήταν άσχημη γι’ αυτούς που ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν».

Ο κ. Κύρτσης, εξηγεί ότι «ο διαγωνισμός γίνεται με τα διεθνή στάνταρ από επαγγελματίες οινολόγους και αρχικά περιλαμβάνει την οπτική δοκιμασία, την εικόνα δηλαδή, στη συνέχεια είναι η οσφρητική διαδικασία και τέλος η γευστική δοκιμασία, η οποία βαραίνει περισσότερο από τις δυο προηγούμενες. Κάθε μία έχει διαφορετικό βάρος. Η βαθμολογία είναι από το 1 έως το 10».

Σημειώνει πάντως ότι, «για να γίνει κάποιος ερασιτέχνης οινοποιός, δεν χρειάζεται να έχει δικό του αμπέλι και μπορεί να αγοράζει κρασιά από την εποχή του τρύγου». Διευκρινίζει όμως ότι «καλό είναι να έχεις ένα μικρό αμπελάκι και να έχεις το δικό σου σταφύλι. Στη συνέχεια κάνεις την οινοποίηση όπως μπορείς. Χρειάζεται ένας εξοπλισμός και κυρίως πολύ μεράκι, ειδικά αν έχεις αμπέλι».

Τα βραβεία του 17ου διαγωνισμού

Στα λευκά κρασιά: 1ο Λαγογερίδης Χ – 2ο Χαλβατζής Ν. –  3ο Χαραλάμπους Β.

Στα ροζέ κρασιά: 1ο Mencev T. –  2o Σέτοινος  – 3ο Δημητριάδης Δ.

Στα ερυθρά κρασιά 2023: 1ο Αβραμίδης Σ. –  2ο Καραπουλιτίδης Α. –  3ο Panaiotov I.

Στα ερυθρά παλαιά κρασιά: 1ο Σέγκος – 2ο και 3ο Σπύρος Παπαγιαννούλης.

Αποστάγματα Σκέτα: 1ο Chongov 2o – Tuntsev S. = 3ο Δανιηλίδης Ε.

Αποστάγματα αρωματικά: 1ο Παπουτσής Π. –  2o Panagiotov I. –  3o Tampakov E.

Αποστάγματα Παλαιωμένα: 1ο Labrev V. – 2o Παπουτσής Π. –  3ο Χαρακίδης  Κ.