Home > Πρώτο Θέμα > Προγραμματικές συμβάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την αναβάθμιση του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας

Προγραμματικές συμβάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την αναβάθμιση του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας

Πέρασαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Προγραμματικές συμβάσεις του ΕΛΓΟ

ΔΗΜΗΤΡΑ για την αναβάθμιση

του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας

Προγραμματική σύμβαση για ανανέωση στην καλλιέργεια του βαμβακιού – Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΥΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σημαντικά θέματα που αφορούν τη Δράμα συζητήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 31 Μαΐου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν.  Μακεδονίας – Θράκης που έγινε στην Κομοτηνή.

Και τα δύο αφορούν προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ με την Π.Ε. Δράμας και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ ξεχωριστά το ένα αφορούσε στην ανανέωση της καλλιέργειας του βαμβακιού στη Δράμα και το δεύτερο στην επιστημονική αναβάθμιση του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας.

Η καλλιέργεια του βαμβακιού

Δηλώσεις για τα δύο θέματα τα οποία εισηγήθηκε στο Π.Σ. ο ίδιος, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ. Αρχικά και όσον αφορά την καλλιέργεια του βαμβακιού, πρόκειται για μια τριετή προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με την Περιφέρεια και την Π.Ε. Δράμας.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης 1 Ιουνίου, η μία σύμβαση αφορά «στην βαμβακοκαλλιέργεια της περιοχής, που είναι πολύ μεγάλη, καθώς περίπου 43.000 στρέμματα υπάρχουν στην Π.Ε. Δράμας. Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται κυρίως στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης, Μαυρολεύκη, Σιταγρούς, Φωτολίβος, Κουδούνια».

Όπως τόνισε, εδώ και αρκετό και «οι βαμβακοκαλλιεργητές μας, ζητούσαν να τους βοηθήσουμε ώστε να πάνε σε νέες χρήσεις τεχνολογίας και της αντιμετώπισης του συνδρόμου της πρόωρης ωρίμανσης και την ορθολογική λίπανση της καλλιέργειας του βαμβακιού στην Π.Ε. Δράμας».

Σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δημιουργήθηκε μια προγραμματική σύμβαση, η οποία έχει στόχο την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος της καλλιέργειας του βαμβακιού μέσω της άμβλυνσης των συνεπειών των διαταραχών της φυσιολογίας του φυτού εξαιτίας της μη ορθολογικής θρέψης και λίπανσης.

Όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, «υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τα λιπάσματα που χρησιμοποιούν κατά καιρούς οι καλλιεργητές βαμβακιού. Δημιουργούσαν πολλά προβλήματα, το κυριότερο εκ των οποίων είναι ότι μεγάλωνε το κόστος παραγωγής και μείωνε αντίθετα την ποσότητα».

Η προγραμματική σύμβαση έχει διάρκεια 3 χρόνια και έχει συγκεκριμένα παραδοτέα έργα, τα οποία αναγράφονται στην προγραμματική σύμβαση που κατ’ έτος θα παραδίδει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Τόσο κατά τη διάρκεια του έργου της σύμβασης, όσο και στο τέλος του προγράμματος, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην τοπική κοινωνία της Π.Ε. Δράμας και ευρύτερα μέσω δράσεων διάχυσης με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως αναφέρει η σύμβαση.

Αναβάθμιση του Καπνολογικού

Δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα της αναβάθμισης των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει το Καπνολογικό Ινστιτούτο, έκανε επίσης ο κ. Παπαεμμανουήλ. Πρόκειται για μια σύμβαση η οποία αναμενόταν να υπογραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο, παρ’ όλα αυτά για κάποιους λόγους η υπογραφή αυτή είχε αναβληθεί.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, ενέκρινε τους όρους και πλέον η σύμβαση θα υπογραφεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, «αφού πάρθηκε απόφαση και στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ, ήρθε τώρα το Περιφερειακό Συμβούλιο, να εγκρίνει τους όρους της προγραμματικής σύμβασης. Για εμάς, η αναβάθμιση και επαναλειτουργία του Καπνολογικού Ινστιτούτου, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και το είχαμε  θέσει στην ατζέντα μας από την αρχή της διοίκησής μας».

Όπως επισημαίνει επίσης ο ίδιος, «και ενώ ήταν να κλείσει το Καπνολογικό και να μεταφερθεί στο παράρτημα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη, αυτή τη στιγμή καταφέραμε να αναστρέψουμε την απόφαση αυτή, να μείνει στη Δράμα και μάλιστα όπως αναγράφεται στη σύμβαση, να διατεθεί έμπειρο, καταρτισμένο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων και άλλων Ινστιτουτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που θα προσφέρουν με άλλες μονάδες του Οργανισμού την απαραίτητη τεχνογνωσία για την μακροπρόθεσμη επιστημονική πολιτική για την ανάδειξη του Κέντρου και την  βελτιστοποίηση της λειτουργίας του».

Σημείωσε μάλιστα ότι, ήδη τέσσερα μέλη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, επιστήμονες, θα έρθουν στο επόμενο χρονικό διάστημα στη Δράμα και θα εγκατασταθούν για να δουλέψουν στο Ερευνητικό Κέντρο  που θα γίνει στο πρώην Καπνολογικό Ινστιτούτο.

Εκδηλώσεις στο Δήμο Δοξάτου

Τέλος, συζητήθηκε και πέρασε επίσης, μια προγραμματική σύμβαση της ΠΑΜΘ με το Δήμο Δοξάτου για την χρηματοδότηση εκδηλώσεων που γίνονται στην περιοχή το καλοκαίρι.

Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις εντάσσονται, η Γιορτή Καλαμποκιού στο Καλαμπάκι, οι Γιορτές Δάσους στα Κύρια και οι θερινοί αγώνες του ποταμού Ζυγάκτη στο Κεφαλάρι. Για πρώτη φορά εντάσσεται και μια νέα εκδήλωση με τίτλο: «Μνήμη Ψυχών» που δεν ήταν ενταγμένη τις προηγούμενες φορές.