Home > νέα > Παράταση για την έκθεση κλασικών ραδιοφώνων από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ

Παράταση για την έκθεση κλασικών ραδιοφώνων από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ

Μέχρι και 2 Ιουλίου

Παράταση για την έκθεση

κλασικών ραδιοφώνων

από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ

 

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επιτυχημένη ήταν η μέχρι σήμερα λειτουργία της έκθεσης κλασικών ραδιοφώνων με τίτλο «Μέρες Ραδιοφώνου», η οποία λειτουργεί ήδη από τις 23 Μαρτίου. Η λήξη της είχε οριστεί να γίνει στις 5 Ιουνίου, παρ’ όλα αυτά τελικά αποφασίστηκε να πάρει παράταση για ένα μήνα και να κλείσει τις πύλες της στις 2 Ιουλίου 2023.

Ημέρες λειτουργίας είναι από την Πέμπτη έως την Κυριακή και ώρα από 11.00 έως 14.00 και 19.00 έως 22.00.

Πρόκειται για μια έκθεση κλασικών ραδιοφώνων με τον κεντρικό τίτλο «Μέρες Ραδιοφώνου» και πραγματοποιείται στον πολιτιστικό χώρο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ στο πάρκο των Πηγών της Αγίας Βαρβάρας, στο γνωστό μας Μαρμάρινο Σπίτι.

Την γενική ιδέα και επιμέλεια της έκθεσης έχει ο συμπολίτης μας κ. Σωφρόνιος Μαρκίδης, ενώ τα ραδιόφωνα προέρχονται από τη συλλογή του ιδίου αλλά και των συμπολιτών κ.κ. Νίκου Γκιαούρη, Αναστάσιου Καραπαναγιωτίδη και Άρη Θεοδωρίδη.

Σε ένα πολύπτυχο έντυπο που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της έκθεσης, ο κ. Μαρκίδης, αναφέρεται στην ιστορία του ραδιοφώνου, από την κατασκευή της πρώτης συσκευής μέχρι και τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερη αναφορά στα κείμενα αυτά γίνεται από τον κ. Μαρκίδη και στα χρόνια κατοχής στην Ελλάδα, για τα οποία αναφέρει συγκεκριμένα: «Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής –Γερμανικής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, Βουλγαρικής εδώ στον τόπο μας– η κατοχή και η χρήση του ραδιοφώνου απαγορεύτηκαν. Όσες συσκευές υπήρχαν κατασχέθηκαν, καταστράφηκαν ή κρύφτηκαν. Κάποιες σφραγίστηκαν από τις δυνάμεις του Άξονα αφήνοντας τη δυνατότητα λήψης ενός μόνο σταθμού, αυτού βεβαίως που ήλεγχε το καθεστώς. Όσοι συλλαμβάνονταν ν’ ακούν ραδιόφωνο διώκονταν, φυλακίζονταν και κινδύνευαν ακόμα και με εκτέλεση.

Αφήνοντας πίσω τη δεκαετία του 1940, στην πατρίδα μας, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να ανασυγκροτηθεί, το ραδιόφωνο αρχίζει να μπαίνει σιγά – σιγά στα σπίτια των Ελλήνων. Οι περισσότερες συσκευές εισάγονται από χώρες της Ευρώπης, κάποια συναρμολογούνται στην Ελλάδα και κάποιες κατασκευάζονται από εγχώριες βιοτεχνίες».

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες εντυπωσιάζονται όχι μόνο από τον αριθμό των ραδιοφωνικών συσκευών που φιλοξενούνται στο ισόγειο του Μαρμάρινου Σπιτιού, αλλά κυρίως από την υψηλή αισθητική τους. Ραδιόφωνα κατασκευασμένα εξολοκλήρου στο χέρι, από το καλύτερο ξύλο, με εξαιρετικό φινίρισμα, με σκαλισμένες καμπίνες, με μεταλλικές λεπτομέρειες. Ραδιόφωνα που έγραψαν ιστορία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που το όνομά τους συνδέθηκε με σημαντικές προσωπικότητες και γεγονότα.

Παλιές διαφημιστικές αφισέτες, που εκτίθενται στον χώρο της έκθεσης, συνοδεύουν πολλά από τα μοντέλα ραδιοφώνων που βγήκαν στην αγορά σχεδόν πριν από εκατό χρόνια. Ο επισκέπτης θαυμάζει τις παλιές διαφημίσεις και ακριβώς από κάτω αντικρίζει με δέος τα πρωτότυπα μοντέλα των παλιών ραδιοφώνων.

Ο κ. Σωφρόνιος Μαρκίδης γεννήθηκε στη Δράμα και είναι φυσικός. Μάλιστα, μαθητής Δημοτικού ακόμα είχε κατασκευάσει μόνος του έναν «Φωτεινό Παντογνώστη», ένα παιχνίδι γνώσεων της εποχής εκείνης. Στα χρόνια των γυμνασιακών σπουδών, μαθητεύει σε Ραδιοτεχνείο της πόλης του, όπου μαθαίνει την τέχνη του ραδιοφώνου σε μια εποχή που τα ραδιόφωνα με λυχνίες είχαν την πρωτοκαθεδρία τους. Την ίδια περίοδο, έχει ήδη αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει τις σπουδές του Φυσικού. Από το 1995 ξεκινά συστηματικά να ανασκευάζει «ταλαιπωρημένα» ραδιόφωνα από την Ευρώπη και την Αμερική της προπολεμικής περιόδου και κυρίως της χρυσής δεκαετίας του ραδιοφώνου, αυτήν του μεσοπολέμου. Αποκαθιστά παλαιά ηλεκτρονικά κυκλώματα αντικαθιστώντας κατεστραμμένα εξαρτήματα. Πέρα από τις αναπαλαιώσεις, κατασκευάζει επίσης πομπούς, καθώς και διατάξεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία παλαιών ραδιοφώνων. Πειραματικές διατάξεις του και κατασκευές (όπως το πηνίο Tesla) βρίσκονται στο μουσείο τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» στην Θεσσαλονίκη, όπου έχουν ενταχθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα.