Home > νέα > Προκηρύχθηκαν επτά θέσεις για τις ανάγκες φύλαξης του Νοσοκομείου Δράμας

Προκηρύχθηκαν επτά θέσεις για τις ανάγκες φύλαξης του Νοσοκομείου Δράμας

 

Πολλά Νοσοκομεία της χώρας χωρίς καμιά φύλαξη

 

Προκηρύχθηκαν επτά θέσεις

για τις ανάγκες φύλαξης

του Νοσοκομείου Δράμας

 

Το πρόγραμμα – πιλότος επί διοίκησης Κ. Τρέντσιου στη Δράμα

Καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για αφύλακτα Νοσοκομεία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ παρακολουθούν οι Έλληνες, τις τελευταίες ημέρες, να εξαφανίζονται μέσα από μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας, πολύτιμα ιατρικά μηχανήματα, μεγάλης αξίας. Μηχανήματα για τα οποία ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά, μέσα από προγράμματα, ακόμα και δωρεές πολιτών. Και μ’ αυτόν τον άσχημο τρόπο, επανέρχεται στη δημοσιότητα το μεγάλο ζήτημα της φύλαξης των Νοσοκομείων της χώρας.

Ελάχιστα είναι τα Νοσοκομεία εκείνα, τα οποία έχουν μια κάποια υποτυπώδη φύλαξη. Τα περισσότερα δεν έχουν τίποτα, και ο καθένας ελεύθερα μπορεί να μπει, να κάνει ίσως την όποια παράβαση και να φύγει! Και βέβαια, δεν είναι ζήτημα μόνο κλοπών, αλλά και πολλών άλλων ζητημάτων: όπως άγνωστοι που πάνε κι έρχονται χωρίς κανέναν προφανή λόγο, συγγενείς που προκαλούν φασαρίες και προβλήματα με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πολλά άλλα ζητήματα. Και ένα απ’ αυτά τα Νοσοκομεία, είναι και το Νοσοκομείο της Δράμας.

Αλλά δεν είναι μόνο τα Νοσοκομεία, είναι και τα Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων απολύτως κανένα, δεν διαθέτει ούτε την ελάχιστη υποτυπώδη φύλαξη. Έτσι, ο οποιοσδήποτε άγνωστος, θα μπορούσε να εισέλθει σ’ αυτούς τους δημόσιους χώρους υγείας, και ελεύθερα να προβεί σε κλοπές, βανδαλισμούς ή οτιδήποτε άλλο!

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε καταγγελία της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν το μεσημέρι και είναι πολύ εύκολο άγνωστοι να προβούν σε κλοπές. Πολλά απ’ αυτά μάλιστα, διαθέτουν και πανάκριβο ιατρικό εξοπλισμό.

 

Το Νοσοκομείο της Δράμας

Συμπτωματικά, μόλις πριν από μερικές ημέρες, το Νοσοκομείο Δράμας δημοσίευσε προκήρυξη πρόσληψης για επτά άτομα, με σκοπό τη φύλαξη του Νοσοκομείου, με συμβάσεις μέχρι και το τέλος του 2018. Πολύ παλαιότερα, στο Νοσοκομείο της Δράμας υπήρχε μια υποτυπώδης φύλαξη, η οποία είχε σταματήσει εξαιτίας διαφόρων θεμάτων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του προηγούμενου διοικητή κ. Τρέντσιου, και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2015, υπήρξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για δύο μήνες, φύλαξης του Νοσοκομείου, από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης από τη Δράμα.

Το πρόγραμμα δούλεψε για δύο μήνες, απέφερε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και στη συνέχεια σταμάτησε, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η φύλαξη εκείνη την περίοδο είχε λειτουργήσει σε 24ωρη βάση και επέφερε αρκετά καλά αποτελέσματα. Η θέση του φύλακα ήταν κυρίως στην κεντρική πύλη, ενώ αν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα έμπαινε και στους εσωτερικούς χώρους και μπορούσε να βοηθηθεί από συναδέλφους του.

 

Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, η φύλαξη στα Νοσοκομεία της χώρας σήμερα είναι πλημμελής, επειδή μειώθηκαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους, κατά 50% τα τελευταία 7 χρόνια.

«Πολλά Κέντρα Υγείας, κλείνουν το μεσημέρι λόγω έλλειψης Ιατρών και Προσωπικού (Πρέβεζα, Ηλεία, Καρπενήσι, Ιτέα κ.α.). Εδώ μπορούν οι κλέφτες με φορτηγό να το σηκώσουν όλο. Μέσα στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν ολοκαίνουργια Ιατρικά μηχανήματα, που δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού. Οδοντιατρικά, Ακτινολογικά, Μικροβιολογικά ιατρικά μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ. Εντελώς καινούργια και αφύλακτα. Μπορούν με φορτηγά και μπουλντόζες να τα σηκώσουν όλα χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι.

Τα Νοσοκομεία διαθέτουν μηδενικό μπάτζετ για τεχνική υποστήριξη. Οι κωδικοί των προϋπολογισμών για την συντήρηση, ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής είναι μηδενικοί. Οι κλειδαριές είναι της πλάκας και ανοίγουν με όλα τα κλειδιά. Χαλάνε οι πόρτες και τοποθετούνται λουκέτα των 2 ευρώ για να κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ. Τα Ιατρικά μηχανήματα που εκλάπησαν δεν θα αντικατασταθούν, επειδή τα Νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα. Η ταλαιπωρία των πολιτών θα μεγαλώσει. Η οδός που θα στραφούν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων για αντικατάσταση των μηχανημάτων είναι γνωστή. Σε Ιδρύματα για δωρεές ή στη φιλανθρωπία. Δεν γίνεται όμως έτσι Δημόσια Υγεία.

Οι καταγραφές συμβάντων από επικίνδυνα στοιχεία ή κλέφτες είναι καθημερινές».