Home > νέα > Προσφορά τροφίμων, ιματισμού και άλλων ειδών προς τους δημότες Παρανεστίου-Σύμφωνο συνεργασίας του Δ. Παρανεστίου με τον Τοίχο της Καλοσύνης

Προσφορά τροφίμων, ιματισμού και άλλων ειδών προς τους δημότες Παρανεστίου-Σύμφωνο συνεργασίας του Δ. Παρανεστίου με τον Τοίχο της Καλοσύνης

Σύμφωνο συνεργασίας του Δ. Παρανεστίου με τον Τοίχο της Καλοσύνης

Προσφορά τροφίμων, ιματισμού και άλλων

ειδών προς τους δημότες Παρανεστίου

Οι δράσεις του Τοίχου της Καλοσύνης που αναφέρονται στο συμφωνητικό

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΜΦΩΝΟ συνεργασίας για προσφορά προς δημότες του, υπέγραψε ο Δήμος Παρανεστίου με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ο Τοίχος της Καλοσύνης».

Η σύναψη και η υπογραφή του συμφώνου, συζητήθηκε στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παρανεστίου στις 29 Ιανουαρίου και η έγκρισή του ήταν ομόφωνη από το σώμα.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται σ’ αυτό, το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ο Τοίχος της Καλοσύνης» με έδρα τον Ξηροπόταμο Δράμας, συμφωνούν στην παροχή βοήθειας προς τους δημότες του Δήμου Παρανεστίου, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

KAGIAOGLOU (3)

Σε δηλώσεις του χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, επισημαίνει ότι το σωματείο του Τοίχου της Καλοσύνης, «επιθυμεί να προσφέρει προς τους κατοίκους του Δήμου που το έχουν ανάγκη, διάφορα υλικά όπως τρόφιμα, σχολικές τσάντες ακόμα και κάποια απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία και να είναι νόμιμη, θα πρέπει με το Δήμο να υπογράψουν ένα σύμφωνο συνεργασία με οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. Το σωματείο δέχεται προσφορές από τρίτους, από διάφορες επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένα άτομα και στη συνέχεια τα διαθέτει σε όσους έχουν ανάγκες».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον κοινωνικό τομέα στο Δήμο, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, τονίζει «ο Δήμος έχει την Κοινωνική Υπηρεσία, το Κέντρο Κοινότητας και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, οι οποίες στηρίζουν τους δημότες μας. Πρόκειται για δομές του Δήμου, που μαζί με τους κοινωνικούς λειτουργούς, καταγράφουν τις ανάγκες των δημοτών μας, βλέπουν την οικονομική κατάσταση του καθενός και ανάλογα προστρέχουν».

Σε ερώτηση με ποιο τρόπο θα δίνεται η βοήθεια προς τους δημότες, ο κ. Καγιάογλου σημειώνει ότι «ο Τοίχος της Καλοσύνης θα παραδίδει τα προϊόντα αυτά στο Δήμο και ο Δήμος θα τα δίνει ανάλογες στις οικογένειες που έχουν τις ανάγκες. Ουσιαστικά, αυτοί θα μας λένε τι υλικά έχουν για να προσφέρουν, τροφές, σχολικές τσάντες ή άλλα πράγματα, τα δίνουν στο Δήμο και ο Δήμος με τις υπηρεσίες του τα προσφέρει στις ανάλογες οικογένειες. Δεν έχουν καμιά επαφή με τις ίδιες τις οικογένειες, καθώς πρόκειται για προσωπικά στοιχεία των οικογενειών και των ατόμων».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «στο Δήμο Παρανεστίου αυτή την στιγμή έχουμε ήδη ένα συσσίτιο για περίπου 60 άπορες οικογένειες. Είμαστε κοντά σ’ αυτούς τους ανθρώπους, έχουμε δώσει τροφοεπιταγές τις γιορτές, καλύπτουμε τρόφιμα και κρέας, κοτόπουλα, λαχανικά και έχουμε μια συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων από το Κέντρο Κυριών Δράμας της κας Τσιαμούρα. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί φίλοι είτε ιδιώτες είτε επιχειρηματίες, προσφέρουν στο Δήμο διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα που μέσω της ΕΑΣ και τη ΝΟΔΕ Δράμας είχαν διατεθεί αρκετά κιλά πατάτας Νευροκοπίου».

Το σύμφωνο

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην υπογράφουσα συμφωνία του Δήμου Παρανεστίου με τον Τοίχο της Καλοσύνης, [ο ΤΟΙΧΟΣ δύναται να παρέχει τις παρακάτω δράσεις:

  1. i) Διανομή τροφίμων (όπως ξηρά τροφή, κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, γλυκίσματα, αρτοσκευάσματα κλπ), ιματισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Η δράση αυτή μπορεί να λαμβάνει χώρα είτε κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, στο πλαίσιο της δράσης με τον τίτλο «Πρόσφερε με την καρδιά σου», είτε και εκτός του πλαισίου αυτού και σε άλλες χρονικές περιόδους αναλόγως των εκάστοτε αναγκών που μπορεί να προκύψουν και των δυνατοτήτων του ΤΟΙΧΟΥ να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές.
  2. ii) Διανομή σχολικών ειδών σε μαθητές. Η δράση ονομάζεται «Από παιδί σε παιδί» και λαμβάνει χώρα ετησίως πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής ο ΤΟΙΧΟΣ απευθύνεται σε μαθητές, έχοντας προς τούτο τη συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα τους, καλώντας τους να χαρίσουν την τσάντα που δε χρησιμοποιούν πια σε ένα άλλο παιδί. Οι σχολικές τσάντες παραλαμβάνονται από τον ΤΟΙΧΟ, ο οποίος προχωρά στον καθαρισμό και πλύσιμο των σακιδίων. Εν συνεχεία, ο ΤΟΙΧΟΣ διανέμει τις τσάντες μαζί με διάφορα σχολικά είδη και βοηθήματα σε μαθητές και φοιτητές που βρίσκονται σε ανάγκη. Απαραίτητο στοιχείο αυτής της δράσης είναι μέσα στη τσάντα να βάλει το παιδί που θέλει να τη χαρίσει ένα μήνυμα αγάπης για το παιδί που θα την παραλάβει. Τόσο απλά και τόσο ανθρώπινα… «από παιδί σε παιδί» χαρίζουμε και πάλι παιδικά χαμόγελα!

iii) Διανομή παιχνιδιών και δώρων σε παιδιά. Η διανομή των δώρων προς τα παιδιά υπάγεται στο πλαίσιο των ακόλουθων δράσεων:

α) «ΓενεθλιάΖΟΥΜΕ παρέα!» Η δράση λαμβάνει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και στο πλαίσιο της ο ΤΟΙΧΟΣ διανέμει δώρα σε παιδιά την ημέρα των γενεθλίων τους και μπορεί επίσης να βοηθά στις ετοιμασίες της εορταστικής εκδήλωσης των γενεθλίων των παιδιών, έχοντας λάβει τη συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα.

β) «Γίνε Νονός». Η δράση λαμβάνει χώρα ετησίως πριν την εορτή του Πάσχα. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής οι άνθρωποι του ΤΟΙΧΟΥ επικοινωνούν με παιδιά, έχοντας προς τούτο τη συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα τους, προκειμένου να λάβουν γνώση του δώρου που επιθυμούν να λάβουν. Στη συνέχεια, πολίτες που αναλαμβάνουν εθελοντικά και συμβολικά τον ρόλο του νονού αγοράζουν το δώρο/τα δώρα συνοδεύοντάς το/τα με ένα μήνυμα αγάπης για τον μικρό παραλήπτη. Τα δώρα παραδίδονται και συγκεντρώνονται από τον ΤΟΙΧΟ, ο οποίος εν συνεχεία αναλαμβάνει να διανέμει το εκάστοτε δώρο στο παιδί που το ζήτησε. Οι εθελοντές του ΤΟΙΧΟΥ φροντίζουν πάντα να διατηρείται η ανωνυμία και των δύο πλευρών (παιδιών και νονών), αφού αυτό αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του σωματείου.

Πέραν των ανωτέρω δράσεων, στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας ο ΤΟΙΧΟΣ μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετες δράσεις και υπηρεσίες, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Δήμου, αναλόγως των εκάστοτε αναγκών που μπορεί να προκύψουν και των δυνατοτήτων του ΤΟΙΧΟΥ να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των αγαθών και υπηρεσιών, που προσφέρονται κατά τις παραπάνω δράσεις, προέρχονται από δωρεές τρίτων, ο ΤΟΙΧΟΣ δεν έχει την δυνατότητα ούτε την ικανότητα να ελέγξει την ποιότητα των αγαθών και των υπηρεσιών αυτών και ουδεμία ευθύνη φέρει προς τούτο.]