Home > Πρώτο Θέμα > Προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου μέσα από τη ΣΒΑΑ Μιλάει στον «Π.Τ.» ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος

Προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου μέσα από τη ΣΒΑΑ Μιλάει στον «Π.Τ.» ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος

Συνάντηση Μητροπολίτη και δημάρχου Δράμας

Προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου

του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου

μέσα από τη ΣΒΑΑ

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ γνωστό, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης της Δράμας, είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο. Πριν από τη λειτουργία του Ναού, εκεί στεγαζόταν το Εσκί Τζαμί που είχε χτιστεί στα τέλη του 17ου αιώνα.

Το 1926 περιήλθε στη Δ.Α.Π. ως ανταλλάξιμο κτίσμα του τουρκικού δημοσίου και το 1956 μεταβιβάστηκε στη Μητρόπολη Δράμας. Το 1958 παραχωρήθηκε στο ναό μέσω της Δ.Α.Π. οικόπεδο της τέως μουσουλμανικής βακούφικης ιδιοκτησίας 528 τ.μ.

Το 1960 άρχισαν να γίνονται στο ναό μετατροπές, προκειμένου να εξαλειφθούν τα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής και ειδικά τα οξυκόρυφα τόξα των παραθύρων. Ακολούθησε η προσθήκη των δύο κωδωνοστασίων το 1967 και της κόγχης του ιερού το 1970.

Το 1991 ο ναός ανακαινίστηκε, αγιογραφήθηκε και απέκτησε τη σημερινή του μορφή. Ωστόσο η προσθήκη της αίθουσας τελετών και των καταστημάτων το έτος 1995 περιόρισε δραματικά το ζωτικό χώρο του μνημείου.

Προσπάθεια ένταξης στη Σ.Β.Α. του Δήμου Δράμας

Στο μεταξύ, όταν στα μέσα του 2023 είχε γίνει γνωστός ο σχεδιασμός της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης (πλατεία Ελευθερίας, δημοτικός κήπος και Εθνικής Αμύνης), φάνηκε ότι ο Ναός δεν συμπεριλαμβανόταν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό.

Αυτό που ζητήθηκε στη συνέχεια από το Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, ήταν να υπάρξει η δυνατότητα ώστε ο Ι. Ναός Αγίου Νικολάου να ενταχθεί στον σχεδιασμό της Σ.Β.Α.Α. και να γίνουν σ’ αυτόν διάφορες παρεμβάσεις, όπως ο προαύλιος χώρος του, η εξωτερική εμφάνιση του Ναού και ορισμένα άλλα ζητήματα.

Για το θέμα αυτό, το πρωί της Τρίτης 24 Απριλίου, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, συναντήθηκε με το δήμαρχο Δράμας κ. Παπαδόπουλο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδη, το διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς και στελέχη της Υπηρεσίας Δόμησης. Τον Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο, πλαισίωνε ο εφημέριος του Ναού π. Διονύσιος Ράπτης.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα ζητήματα αυτά, ώστε να υπάρξει μια προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που μεταφέρει ο ιστορικός Ναός του Αγίου Νικολάου.

Μητροπολίτης: Ο μοναδικός Ναός στο κέντρο της πόλης

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, σημείωσε αρχικά ότι, «εκείνο που ενδιαφέρει είναι το πλαίσιο ανάδειξης του κέντρου της πόλης».

Όπως εξηγεί μάλιστα, είχε συναντηθεί και είχε συνομιλήσει με τον αείμνηστο πρόεδρο της εταιρείας Raycap Κ. Αποστολίδη και του είχε ζητήσει να γίνει μια προσπάθεια στον όλο σχεδιασμό της Σ.Β.Α.Α. να ενταχθεί και ο Ναός του Αγίου Νικολάου.

Όπως επισημαίνει μάλιστα στον «Π.Τ.» ο σεβασμιότατος, «αυτό, επειδή είναι ο μοναδικός Ναός στο κέντρο της πόλης και δίνει ένα θρησκευτικό χρώμα, τον είχα παρακαλέσει να ενταχθεί στην ανάπλαση του κέντρου της πόλης».

Αυτό που μας κάνει γνωστό ο Μητροπολίτης Δράμας, είναι ότι ο Κ. Αποστολίδης «το είχε αποδεχθεί και μάλιστα οι αρχιτέκτονές τους ετοίμασαν μια πρόταση, την οποία προς το παρόν δεν έχουμε δει ακόμα. Οπότε η συνάντησή μας με το δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο, ήταν η συνέχιση αυτών των προσπαθειών, ώστε να αναδείξουμε τον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου».

Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα που απασχολούν το Ναό, ο Μητροπολίτης μας λέει ότι χρειάζεται επίσης να τοποθετηθεί ένας ανελκυστήρας στον εξωτερικό χώρο της αίθουσας δεξιώσεων ώστε να μπορούν να ανεβαίνουν οι ηλικιωμένοι στο δεύτερο όροφο, καθώς και να γίνουν κάποιες γενικότερες παρεμβάσεις, τόσο στην εξωτερική όψη του Ναού όσο και σε άλλα σημεία.

Αυτό που τέλος επεσήμανε ο ίδιος, είναι και το χαμήλωμα των δύο ιδιαίτερα υψηλών καμπαναριών του Ναού, τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογίας.