Home > νέα > Πρώτα οι ανάγκες της  Κοινότητας Βώλακα  και το περιβάλλον και μετά όλα τα υπόλοιπα

Πρώτα οι ανάγκες της  Κοινότητας Βώλακα  και το περιβάλλον και μετά όλα τα υπόλοιπα

Πρώτα οι ανάγκες της  Κοινότητας

Βώλακα  και το περιβάλλον

και μετά όλα τα υπόλοιπα

► Θετική η επίσκεψη Αμυρά στο Νευροκόπι λέει ο δήμαρχος Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»

► Δηλώσεις της προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης στο «Π.Τ.»

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΘΕΤΙΚΕΣ εντυπώσεις αλλά και μηνύματα, άφησε από την επίσκεψή του στη Δράμα και ιδιαίτερα στο Βώλακα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Αμυράς βρέθηκε στη Δράμα την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, συναντήθηκε με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο, ενώ στη συνέχεια είχε συναντήσεις με το δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου καθώς και συμβούλους στην Κοινότητα του Βώλακα.

Κύριος σκοπός της επίσκεψης του κ. Αμυρά στη Δράμα και δη στο Βώλακα, ήταν το ζήτημα των λατομείων στην περιοχή, και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εξόρυξη του μαρμάρου.

Στη συνάντηση αυτή μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν: ο δασάρχης Δράμας κ. Κόντος, η διευθύντρια Δασών κα. Κωνσταντινίδου, ο δασάρχης Νευροκοπίου κ. Μαναρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Καλλίας καθώς και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜ-Θ) κα. Χαϊδά.

Κυριακίδης: Απόλυτα ικανοποιημένος

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με το δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι έγινε «μια πολύ καλή συζήτηση» και όπως είπε, «έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για το Βώλακα κι εγώ είμαι υπέρ  ικανοποιημένος. Μάλιστα, μας είπε ότι, τίποτα δεν θα γίνει χωρίς τη συναίνεση της τοπικής Κοινότητας».

Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, «σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αμυράς έκανε κάτι πρωτοποριακό: θα δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας με την οποία θα είμαστε σε επικοινωνία και εμείς, το υπουργείο και οι επιχειρηματίες μαρμάρου. Με στόχο να δούμε τα θέματα της τοπικής Κοινότητας πιο σοβαρά».

Σε ερώτηση για τα θέματα που θέτει η Κοινότητα του Βώλακα, ο κ. Κυριακίδης σημειώνει ότι, «ο Βώλακας ζητάει να μπει ένας έλεγχος, στη φέρουσα ικανότητα των λατομείων. Δεν μπορεί να ζητάνε όλο το χωριό γύρω – γύρω να γίνει λατομεία. Κάπου πρέπει να μπει ένα φρένο, να υπάρξουν προϋποθέσεις. Αυτές τις προϋποθέσεις ο υπουργός τις δέχτηκε, είπε ότι η λογική είναι μόνο η  υπόγεια εξόρυξη, όχι άλλα νέα λατομεία. Μας είπε ξεκάθαρα τη θέση του, που είναι πλέον μόνο υπόγεια εξόρυξη και όχι κάτι άλλο, και τόνισε ότι μέχρι το σημείο που δεν ενοχλεί την Κοινότητα. Τίποτα παραπάνω».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Κυριακίδης, ότι η πρόεδρος του ΣΕΜΜ-Θ κα. Χαϊδά, «αποδέχθηκε τα θετικά μηνύματα, συμφώνησε μ’ αυτή τη λογική, ότι οποιαδήποτε επέκταση, να γίνεται υπόγεια, γιατί δεν σηκώνει πλέον το χωριό νέα λατομεία».

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, είπε ότι «βρήκαμε ένα σύμμαχο στο πρόσωπο του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αμυρά» και ευχαρίστησε γι’ αυτόν τον ίδιο τον κ. Αμυρά, την γραμματέα του Υπ. Περιβάλλοντος κα. Σδούκου και τον κυβερνητικό βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο. «Υπήρξε άμεση ανταπόκριση για το θέμα του Βώλακα όταν το θέσαμε και ήρθαν με την καλύτερη διάθεση. Και μάλιστα, ο κ. Αμυράς μας είπε: για μένα πρώτα είναι η Κοινότητα του Βώλακα και μάλιστα μπροστά στους επιχειρηματίες».

Χαϊδά: «Σε πολύ θετικό κλίμα η συνάντηση»

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου  Μακεδονίας –  Θράκης (ΣΕΜΜ-Θ) κα. Χαϊδά, η οποία αρχικά τόνισε ότι η συνάντηση  «ήταν σε πολύ θετικό κλίμα» και συνέχισε: «Ουσιαστικά ήμασταν τρεις φορείς στο τραπέζι. Από τη μια η κυβέρνηση, από την άλλη η τοπική κοινωνία και εμείς ως Σύνδεσμος Μαρμάρων, όπως βέβαια και η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας. Οπότε ήταν μια συζήτηση συνολική για το θέμα που έχει προκύψει με το Βώλακα. Δεν έχει προκύψει κάποιο ιδιαίτερo θέμα, απλώς οι κάτοικοι έχουν εκφράσει κάποιες ανησυχίες και ήρθε ο υπουργός να δει τι γίνεται».

Η κα. Χαϊδά σημείωσε ότι «ειπώθηκε ότι ο Βώλακας ζει από το μάρμαρο, είναι γνωστό πόσο προσφέρει το μάρμαρο στην περιοχή, οπότε πρέπει και η επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί, αλλά παράλληλα να είναι βιώσιμο και για την τοπική κοινωνία εκεί».

Συνεχίζοντας η κα. Χαϊδά, τονίζει: «Μιλήσαμε επίσης και για υπόγεια εξόρυξη, έτσι ώστε να μπορέσει να επεκταθεί η επιχειρηματικότητα χωρίς  να επηρεάζει το ανάγλυφο της περιοχής περαιτέρω και για κάποιες κοινές δράσεις που πρέπει να κάνουμε μέσα από ομάδες εργασίας με όλους τους φορείς για να πηγαίνουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφωνία, γιατί και ως Σύνδεσμος δεν έχουμε ζητήσει ουσιαστικά κάτι παράλογο εις βάρος της τοπικής κοινωνίας».

Ερωτώμενη για το ζήτημα της υπόγειας εξόρυξης κατά πόσο αυτό είναι εύκολο ή δύσκολο να γίνει τεχνικά, η κα. Χαϊδά διευκρινίζει ότι «ήδη  3-4 εταιρείες εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται στην υπόγεια εξόρυξη και δεν είναι κάτι δύσκολο. Εμείς μιλάμε για επέκταση αυτή τη στιγμή κάποιων λατομείων υπογείως που δεν θα επηρεάσει περαιτέρω το ανάγλυφο της περιοχής».

Τέλος επισημαίνει η ίδια ότι, «απλώς κι εμείς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ως επιχειρηματίες – γιατί το κοίτασμα κάποια στιγμή εξαντλείται – και για να μην επιβαρύνουμε περισσότερο το περιβάλλον, ως Σύνδεσμος, προτείνουμε την υπόγεια εξόρυξη, η οποία γίνεται αποδεκτή από την τοπική κοινωνία».

Παπαδόπουλος: Αντιπλημμυρικά στην Π.Ε. Δράμας

Στο μεταξύ, σε έκδοση δελτίου Τύπου προχώρησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Αμυρά στη Δράμα και τη συνάντηση που είχε μαζί του.

Όπως μας ενημερώνει, στη συζήτηση αυτή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιεί η αντιπεριφέρεια Δράμας για τη διευθέτηση των χειμάρρων Καλλιφύτου, Μαυρολεύκης, Δήμου Δοξάτου και Κ. Νευροκοπίου. Όπως αναφέρεται, «συζητήθηκε το φλέγον θέμα της διαχείρισης των ξεροχειμάρων, που απασχολεί την περιοχή της Δράμας, καθώς και όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και οι τρόποι επίλυσης των γραφειοκρατικών προβλημάτων και δυσκαμψιών στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».

Σε άλλο σημείο, γίνεται λόγος για την «επανέναρξη τουριστικών πλόων για διαδρομές με πλωτά σκάφη στη λίμνη του φράγματος του Θησαυρού, μετά από συνεννόηση με τη ΔΕΗ και μετά από πρόταση επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό».

 Μπλούχος: Εθνικός πλούτος το μάρμαρο

Δελτίο Τύπου για την παρουσία του κ. Αμυρά στη Δράμα και το Βώλακα, εξέδωσε επίσης και ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Μπλούχος, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «αναδείχθηκαν ζητήματα που αφορούν τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τον επιχειρηματικό κόσμο, ζητήματα που απορρέουν από την δραστηριότητα των λατομείων της περιοχής και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Το μάρμαρο αποτελεί εθνικό πλούτο και σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο. Ωστόσο οι προεκτάσεις και οι επιπτώσεις από τον τρόπο εκμετάλλευσής του οφείλουν να βρίσκονται σε ισόρροπη σχέση με το περιβάλλον, διασφαλίζοντας την προστασία του.  Η κυβέρνηση με ευαισθησία πάντα για το περιβάλλον, δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, με στόχο μια βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική, καθώς τα δάση και ορυκτός μας πλούτος, αποτελούν σημαντικούς πυλώνες στήριξης της οικονομίας μας».