Home > Νέα > «Το χρονικό των δικών στο Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας (1946-1952)» -Παρουσίαση βιβλίου του Δραμινού Ιστορικού Ν. Θ. Γεωργιάδη

«Το χρονικό των δικών στο Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας (1946-1952)» -Παρουσίαση βιβλίου του Δραμινού Ιστορικού Ν. Θ. Γεωργιάδη

Παρουσίαση βιβλίου του Δραμινού Ιστορικού Ν. Θ. Γεωργιάδη

«Το χρονικό των δικών

στο Έκτακτο Στρατοδικείο

Δράμας (1946-1952)»

Από το Παράρτημα Δράμας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

 

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Δραμινού Διδάκτορα Ιστορίας κ. Νίκου Θ. Γεωργιάδη με τίτλο «Το χρονικό των δικών στο Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας (1946-1952)», παρουσιάστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Δράμας.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Δράμας, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε 72 χρόνια μετά την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, του ανθρώπου με το γαρίφαλο, από το Παράρτημα Δράμας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πραγματοποίησε εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες λόγω αποφάσεων του Εκτάκτου Στρατοδικείου Δράμας. [Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε τον τρίτο κρίκο στην αλυσίδα εκδηλώσεων για τα 114 καταγεγραμμένα θύματα του συγκεκριμένου Στρατοδικείου, μετά την εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε μαζί με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των εκτελεσθέντων στον τόπο εκτέλεσης, στον τοίχο της περίφραξης του Α΄ Νεκροταφείου Δράμας (28 του Σεπτέμβρη 2008), και  την Εκδήλωση τιμής και μνήμης για όσους δικάστηκαν, φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν από το Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας την περίοδο 1946-1952 μαζί με τα αποκαλυπτήρια της στήλης με τα ονόματα των εκτελεσθέντων (21 του Οκτώβρη 2018)].

Στην αρχή της εκδήλωσης, αναγνώστηκε απόσπασμα από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη στο Στρατοδικείο Αθηνών και στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παύλος Ιμσιρίδης.

Μιλώντας για το βιβλίο του ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θεώρησα χρέος μου να καταγράψω τα ονόματα όσων δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν στη Δράμα. Γιατί επί δεκαετίες έμειναν στη λήθη της ιστορίας. Γιατί θάφτηκαν στο Α΄ Νεκροταφείο Δράμας, αλλά δεν τάφηκαν όπως τους άξιζε, δεν υπήρξε γι’ αυτούς μνήμα, καθώς το αστικό κράτος αποφάσισε να τους σκεπάσει με χώμα στον τόπο εκτέλεσής τους και να μην τους κηδέψουν οι συγγενείς τους.

Γιατί έπρεπε να τιμηθεί η θυσία τους για το Κόμμα και τον λαό μας, καθώς στάθηκαν πιστοί και πιστές στα ιδανικά τους, παρά τα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, στα κρατητήρια των κτιρίων της Ταξιαρχίας, της Ασφάλειας και των Φυλακών της Δράμας. Γιατί στάθηκαν με το κεφάλι ψηλά, αντρίκια, όπως ο Μπελογιάννης και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, εκεί, στο Α΄ Νεκροταφείο της πόλης μας, άνδρες και γυναίκες, αντάρτες και αντάρτισσες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μέλη και τροφοδότες του Κόμματος, στελέχη του παράνομου κομματικού μηχανισμού στη Δράμα και την περιοχή της, Καβαλιώτες, Σερραίοι και Εβρίτες».

Με το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε προσκλητήριο των 114 εκτελεσθέντων λόγω αποφάσεων του Εκτάκτου Στρατοδικείου Δράμας αλλά και άλλων 9 Δραμινών που εκτελέστηκαν λόγω αποφάσεων άλλων Στρατοδικείων.