Home > νέα > Πρωταρχικό ζήτημα η πρόληψη για τον στοματικό καρκίνο από το κάπνισμα ► Σημαντική μείωση του καπνίσματος στις ηλικίες των 16 έως 24 ετών

Πρωταρχικό ζήτημα η πρόληψη για τον στοματικό καρκίνο από το κάπνισμα ► Σημαντική μείωση του καπνίσματος στις ηλικίες των 16 έως 24 ετών

Μια ενδιαφέρουσα διημερίδα από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δράμας

Πρωταρχικό ζήτημα η πρόληψη

για τον στοματικό

καρκίνο από το κάπνισμα

► Σημαντική μείωση του καπνίσματος στις ηλικίες των 16 έως 24 ετών

► Δηλώσεις από οδοντιάτρους, στοματολόγους, τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα διημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιανουαρίου στη Δράμα, με πρωτοβουλία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δράμας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας.

Το κεντρικό θέμα της διημερίδας, ήταν «Κάπνισμα και Υγεία: Δρόμοι αντίθετοι» και αφορούσε στην ενημέρωση των οδοντιάτρων και πολιτών της περιοχής σχετικά με τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και πώς οι οδοντίατροι μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος και στην αντιμετώπιση των νόσων που προκαλεί.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Παναγιώτης Κάππος, σημείωσε ότι βασικός στόχος ήταν η ενημέρωση των μελών του Συλλόγου αλλά και των Δραμινών για τον στοματικό καρκίνο.

Ενημέρωση και έγκαιρη αντιμετώπιση

Με τη σειρά της, με δηλώσεις της η κα. Ελεάνα Στουφή Στοματολόγος, τόνισε ότι, οι παθήσεις της στοματικής κοιλότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον καρκίνο, επισημαίνοντας ότι «ένας ασθενής με καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, 9 στις 10 περιπτώσεις είναι καπνιστής».

Σημείωσε ακόμα η ίδια, ότι, «δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι ευρέως γνωστό, ούτε η συσχέτισή του με τον απλό πολίτη. Στόχος μας είναι αρχικά η πρόληψη, να μην πάθει κάτι και δεύτερον η έγκαιρη διάγνωση. Αυτός είναι ο σκοπός μας απευθυνόμενοι στο κοινό της Δράμας, να ενημερώσουμε ώστε να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση και κυρίως να ενημερώσουμε γι’ αυτή τη μάστιγα του καπνίσματος και την εξάρτηση που προκαλεί και κυρίως να απευθυνθούμε στη νεολαία μας, ώστε να προλάβουμε του να μη γίνουν εξαρτημένοι χρήστες του καπνίσματος, όποιας μορφής και αν είναι αυτή. Είτε το παλιό τσιγάρο που όλοι γνωρίζουμε, είτε είναι οι καινούριες μορφές, το icos, το άτμισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή καπνίσματος, οι οποίες είναι εξίσου επικίνδυνες με το παλιό γνωστό τσιγάρο».

Από αρ. Η κα. Σ. Τσακιρίδου, κα. Ολ. Βασιλείου, η κα. Ελ. Στουφή, ο κ. Π. Μπεχράκης, η κα. Κ. Σαραφίδου, ο κ. Γ. Μουτούσης, η κα. Αρ. Δημητριάδου, ο κ. Π. Κάππος και η κα. Καληώρα.

Μπεχράκης: Μείωση του καπνίσματος

Σημαντικά στοιχεία έδωσε με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, τονίζοντας ότι «ο ρόλος του οδοντιάτρου στην προληπτική παρέμβαση στην κοινωνία για τη μείωση του καπνίσματος, είναι πολύ σημαντικός και αυτό είναι το κύριο περιεχόμενο της εκδήλωσης αυτής».

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» σχετικά με το ζήτημα της μείωσης του καπνίσματος, σημείωσε ότι, «οπωσδήποτε και στην Ελλάδα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη όπως και σε όλο τον κόσμο, το κάπνισμα μειώνεται, παρά τις περί αντιθέτου διαδώσεις είτε εντυπώσεις που δεν έχουν περιεχόμενο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, σε κάθε ηλικία, το κάπνισμα μειώνεται».

 

Ηλικίες 16 έως 24 ετών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπεχράκης, ότι, «εδώ στην Ελλάδα, έχουμε πετύχει τα τελευταία 15 χρόνια μια πολύ μεγάλη μείωση, ιδιαίτερα στην ηλικία μεταξύ 16 και 24 ετών, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ανάμεσα στα έτη 2009 και 2019 έχουμε μία μείωση του 52% του καπνίσματος, στα παιδιά μεταξύ 16 και 24 ετών».

Σημείωσε ότι, «είναι πιθανόν στην περίοδο της πανδημίας να έχει γίνει μια μικρή ανατροπή. Είναι βέβαιο ότι σήμερα η εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα, έχει κάπως χαλαρώσει. Γι’ αυτό δεν θα χάσω την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, να καλέσω την ελληνική κυβέρνηση, να εντείνει και πάλι τα μέτρα για την εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα, ενός νόμου που η ίδια κυβέρνηση έχει ψηφίσει, η ίδια κυβέρνηση υπερηφάνως εφάρμοσε στην Ελλάδα και τώρα δεν πρέπει να αφήσει πάλι τη χώρα μας να βρεθεί στην πολύ κακή κατάσταση που ήταν μέχρι τις προηγούμενες δεκαετίες.

Να συνεχίσει την προοδευτική πορεία, την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος στην αντιμετώπιση του καπνίσματος και οπωσδήποτε χρειάζεται μια πολιτική βούληση για άλλη μια φορά».

Βασιλείου: Η ιατρική κοινότητα να ασχοληθεί με το θέμα

Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα Όλγα Βασιλείου, σημείωσε ότι, «είναι πολύ σημαντικό στην μετά Covid εποχή, να επανέλθουμε ως ιατρική κοινότητα και να ασχοληθούμε με το θέμα του καπνίσματος. Είναι μια περίοδος που έχουμε μια αύξηση όσον αφορά τους αναπνευστικούς ασθενείς. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ένα μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας, ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους απέναντι στο κάπνισμα και κυρίως στους νέους ανθρώπους. Γιατί είναι μια συνήθεια η οποία ξεκινάει από μικρές ηλικίες και δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Τόνισε μάλιστα, ότι, «ο Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται εδώ αρωγός μιας τέτοιας προσπάθειας, γιατί είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του οδοντιάτρου, γιατί είναι ο πρώτος που έρχεται σε στενή επαφή με την στοματική κοιλότητα, βλέπει κάποιες αλλοιώσεις τις οποίες μπορεί να διαγνώσει και να προειδοποιήσει τον ασθενή, όσον αφορά τις βλαπτικές ιδιότητες που έχει το κάπνισμα. Κυρίως σε νέους και σε παθητικούς καπνιστές όπως είναι τα παιδιά».

Δημητριάδου: Σπουδαία διημερίδα

Τέλος η κα. Άρτεμις Δημητριάδου, πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους καλεσμένους που βρέθηκαν στη διημερίδα και μίλησαν, τονίζοντας: «Είμαι δέκα χρόνια στον Σύλλογο. Μέχρι τώρα παλεύαμε με τον μαστό, παλεύαμε με τον καρκίνο του εντέρου, με τον καρκίνο του πνεύμα. Τώρα τελευταία συναντάμε καρκίνους της στοματικής κοιλότητας.  Ήρθε ένα παλικάρι και δεν μπορούμε να μιλήσει και τελικά ο οδοντίατρος του βρήκε το θέμα, το πρόβλημα στην στοματική κοιλότητα. Είναι πάρα πολύ σπουδαία η διημερίδα αυτή».