Home > νέα >  Προτάσεις για την ανάπτυξη του Οινοτουρισμού και του Τουρισμού στη Δράμα από τον βουλευτή Δ. Κυριαζίδη  Σε πρώτο πλάνο χειμερινός τουρισμός, Φαλακρό, Σπήλαιο Αγγίτη, λιμνοτουρισμός και παραποτάμιος κ.α.

 Προτάσεις για την ανάπτυξη του Οινοτουρισμού και του Τουρισμού στη Δράμα από τον βουλευτή Δ. Κυριαζίδη  Σε πρώτο πλάνο χειμερινός τουρισμός, Φαλακρό, Σπήλαιο Αγγίτη, λιμνοτουρισμός και παραποτάμιος κ.α.

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου

 Προτάσεις για την ανάπτυξη

του Οινοτουρισμού και του Τουρισμού

στη Δράμα από τον βουλευτή Δ. Κυριαζίδη

 Σε πρώτο πλάνο χειμερινός τουρισμός, Φαλακρό, Σπήλαιο Αγγίτη, λιμνοτουρισμός και παραποτάμιος κ.α.

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και όχι μόνο για την ανάπτυξη του Τουρισμού και του Οινοτουρισμού ξεχωριστά στο Ν. Δράμας, κατέθεσε στη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Ο κ. Κυριαζίδης, συμμετείχε στη συζήτηση, όπου μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε και για τις μορφές και τα είδη τουρισμού που μπορούν να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν στην περιοχή του Νομού Δράμας σε δωδεκάμηνη βάση, όπως και ξεχωριστά και για τον Οινοτουρισμό.

Όπως αναφέρει ο κ. Κυριαζίδης, νωρίτερα είχε έρθει σε συνεννόηση με παράγοντες του τουρισμού της περιοχής του Νομού της Δράμας, όπου μετέφερε και ανάπτυξε το πλέγμα δραστηριοτήτων των επαγγελματικών φορέων του Νομού που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Ο κ.Κυριαζίδης με την κα. Κεφαλογιάννη κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ειδικότερα, από τον κ. Κυριαζίδη, τέθηκαν υπόψη στην επιτροπή οι κυριότερες μορφές τουρισμού που απαντώνται στο Νομό Δράμας όπως παρακάτω:

– Χειμερινός – αλπικός τουρισμός – χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού.

– Σπηλαιολογικός τουρισμός – σπήλαιο Αγγίτη κ.α.

– Ορειβατικός τουρισμός.

– Λατομικός τουρισμός – πάνω από 10 λατομεία ενεργά και ανενεργά.

– Θρησκευτικός τουρισμός – μοναστήρια της περιοχής.

– Ιαματικός τουρισμός – θερμά λουτρά Παρανεστίου.

– Λιμνοτουρισμός και παραποτάμιος τουρισμός – ποταμός Νέστος κα.

– Σχολικός-περιβαλλοντικός τουρισμός – ανάδειξη Νομού ως πόλου έλξης για σχολικές εκδρομές.

Ακόμη, τονίστηκε από τον κ. Βουλευτή η ανάγκη στήριξης των μικροεπαγγελματιών του τουρισμού και ιδιαίτερα αυτών που λειτουργούν καταλύματα ολίγων κλινών που αποτελούν τον κορμό των ξενοδοχειακών υποδομών του Νομού.

Σημειώνεται, ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση ο κ. Βουλευτής θα προβεί σε αναφορά για τον οινοτουρισμό – μια τουριστική διάσταση που δύναται να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στο Νομό μας.

Για τον Οινοτουρισμό στη Δράμα

Αναφορικά με το ζήτημα του Οινοτουρισμού στη Δράμα, ο κ. Κυριαζίδης αφού ανέπτυξε τη σημασία του για το Νομό Δράμας, ανέδειξε τη σημασία λήψης ειδικής πρόνοιας εκ μέρους της πολιτείας κυρίως στη ανάγκη χρηματοδότησης και εν γένει ενίσχυσης των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως π.χ. για την αγορά εξοπλισμού και τη διαμόρφωση εγκαταστάσεων προκειμένου αυτές να είναι επισκέψιμες, συνάμα και ανταγωνιστικές σε σχέση με τις αντίστοιχες του εξωτερικού.

Αναφέρθηκε επίσης σε νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου να μπορούν να διαθέσουν προσωπικό που να ασχολείται ειδικά με την προώθηση του οινοτουρισμού ειδικά εκτός ωραρίου, λόγου χάρη τα Σαββατοκύριακα με παράλληλη διερεύνηση δυνατότητας παροχής σχετικού επιδοτούμενου προγράμματος.

Τέλος, υπογράμμισε τον αυξημένο βαθμό ευελιξίας και ευχέρειας της τοπικής αυτοδιοίκησης που πλέον είναι σε θέση να αναλάβει τις πρωτοβουλίες, ύστερα από τη σχετική ρύθμιση ενεργού συμμετοχής της στο θεσμοθετούμενο συμβούλιο τουρισμού.

Οι προτάσεις αυτές του κ. Βουλευτή βρήκαν θετική ανταπόκριση από την Υπουργό Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη που επεσήμανε τις εξαιρετικές δυνατότητες που προσφέρει ο κλάδος του οινοτουρισμού ειδικά για την ανάδειξη προορισμών με συγκριτικά χαμηλότερη ζήτηση όπως ο Νομός Δράμας. Επιπρόσθετα, δήλωσε αντιμετωπίζει τις προτάσεις πάρα πολύ θετικά σε ότι αφορά τα Οινοποιεία δίνοντας έτσι τη δυνατότητα πραγματικά να λειτουργήσουν ως κόμβοι περιφερειακής ανάπτυξης.