Home > νέα > Πρόταση μηχανικών προς τον πρωθυπουργό για τις 50.000 ανολοκλήρωτες αιτήσεις- 57 μηχανικοί υπέγραψαν απ’ όλη την Ελλάδα και 3 από τη Δράμα

Πρόταση μηχανικών προς τον πρωθυπουργό για τις 50.000 ανολοκλήρωτες αιτήσεις- 57 μηχανικοί υπέγραψαν απ’ όλη την Ελλάδα και 3 από τη Δράμα

Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Πρόταση μηχανικών προς τον πρωθυπουργό

για τις 50.000 ανολοκλήρωτες αιτήσεις

57 μηχανικοί υπέγραψαν απ’ όλη την Ελλάδα και 3 από τη Δράμα

Κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται

σε περιοχές που επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες στο επόμενο πρόγραμμα

 

 

ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΠΤΑ μηχανικοί απ’ όλη την Ελλάδα και μόνο 3 από τη Δράμα, υπογράφουν επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη και διαμαρτύρονται για τις 50.000 ανολοκλήρωτες αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Όπως είναι γνωστό και έχουμε κατά κόρον δημοσιεύσει σχετικά ρεπορτάζ, το τελευταίο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» άνοιξε στις 25 Ιανουαρίου, έμεινε ανοικτό για 45 λεπτά και έκλεισε αμέσως. Και όποιος πρόλαβε να ενταχθεί πρέπει να λογίζεται ως πολύ τυχερός!

Με την επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι μόνο 57 μηχανικοί από όλη την Ελλάδα, καταθέτουν πρόταση άμεσης ένταξης των περίπου 50.000 αιτήσεων που δεν εγκρίθηκαν λόγω εξάντλησης των κονδυλίων και του συστήματος επιλογής βάσει χρονικής προτεραιότητας.

Συγκεκριμένα, βάσει της πρότασης, οι αιτήσεις αυτές θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν και στη συνέχεια να ενταχθούν εφόσον πληρούν τα ενεργειακά κριτήρια, με άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης. Επιπλέον, στην επιστολή συμπεριλαμβάνεται και μια σειρά από οικονομικά και κοινωνικά οφέλη τα οποία θα προκύψουν από την ένταξη των αιτήσεων στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

EXOIKONOMO

Στην επιστολή τους, οι μηχανικοί, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αγωνία σας να πετύχει η χώρα μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας κρατώντας όρθια και την Οικονομία που μαστίζεται, θα σας παρακαλούσαμε να ενσωματώσετε στην Κυβερνητική Πολιτική την ακόλουθη πρόταση η οποία μπορεί να επιδράσει καταλυτικά, παρέχοντας άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις και διασώζοντας επιπλέον θέσεις εργασίας», και ζητούν τη δυνατότητα να ενταχθούν άμεσα οι 50.000 αιτήσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω εξάντλησης των κονδυλίων και του συστήματος επιλογής FIFS, να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις και ενταχθούν εφόσον πληρούν τα ενεργειακά κριτήρια.

Όπως υποστηρίζουν, «θα εισρεύσουν στην Οικονομία επιπλέον 800 εκ. ευρώ άμεσης ρευστότητας εντός του 2021 και όχι το 2022 όποτε και όταν εγκριθεί ο επόμενος κύκλος αιτήσεων. Και αυτές οι 50.000 οικογένειες θα προλάβουν να θωρακίσουν ενεργειακά την κατοικία τους πριν τον επόμενο χειμώνα».

Οι μηχανικοί που υπογράφουν από τη Δράμα, είναι οι κ.κ. Κωνσταντίνος Βουγιουκλής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Κωνσταντίνος Λαμπράκης Μηχανολόγος Μηχανικός και Αναστάσιος Τοπτσίδης Πολιτικός Μηχανικός.

Το νέο «Εξοικομονώ»

Στο μεταξύ, εντός του 2021, αναμένονται νέα πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τα οποία θα απευθύνονται σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και δημόσια κτίρια, όπως αναφέρει η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κας. Σδούκου.

Επικαλούμενη πρόσφατες στατιστικές της IEA σχολίασε ότι αν και οι επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 20% μέσα στο 2020, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα επέδειξαν ανθεκτικότητα σε αντίθεση με τον τομέα των ορυκτών καυσίμων που επηρεάστηκε περισσότερο. Η ενεργειακή μετάβαση, πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθεί με την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας αναδεικνύοντας -σε αυτό το επίπεδο- τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι νευραλγικοί τομείς της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος και οι Μεταφορές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάντως, στο επόμενο «Εξοικονομώ», θα υπάρξουν κλιματικά και εισοδηματικά κριτήρια και με μοντέλο ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται για το επίδομα θέρμανσης θα αξιολογούνται οι αιτήσεις των νοικοκυριών για ένταξη στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” που αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Στόχος είναι να εντάσσονται κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές που επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Παράλληλα επανεξετάζονται τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά και η λίστα των επιλέξιμων παρεμβάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ μελετώνται μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και ενεργοβόρες επιχειρήσεις.