Home > Πρώτο Θέμα > Πρώτη Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στη Δράμα από το «Πελίτι»

Πρώτη Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στη Δράμα από το «Πελίτι»

Η μεγαλύτερη Γιορτή Σπόρων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου

Πρώτη Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων

στη Δράμα από το «Πελίτι»

Αντιπροσωπείες από 15 χώρες – Σήμερα ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ι. Τσιρώνης στο Μεσοχώρι

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ήδη από τις 19 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 22 τρέχοντος, η Γιορτή των Σπόρων στη γη του «Πελίτι», στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Πρόκειται για την 17η Γιορτή Σπόρων που γίνεται ανελλιπώς εδώ και 17 χρόνια, φέτος όμως είναι μια ξεχωριστή χρονιά, καθώς διοργανώνεται ταυτόχρονα η Πρώτη Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή των σπόρων, μετέχουν 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Μπουργκίνα Φάσο από την Αφρική, η Ελλάδα φυσικά, οι ΗΠΑ, Κύπρος, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελβετία, Βουλγαρία και άλλες, οι οποίες αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύονται ήδη από 70 άτομα περίπου, τα οποία βρίσκονται ήδη στο Παρανέστι.

Σημαντική θα είναι επίσης η παρακολούθηση όλων των εκδηλώσεων από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη, ο οποίος θα φτάσει στο Παρανέστι σήμερα Παρασκευή και θα αναχωρήσει με το τέλος των εκδηλώσεων το Σάββατο.

Ιδιαίτερο βάρος προσθέτει στις εκδηλώσεις της 1ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων, η παρουσία του π. Γεδεών Βαρυτίμου, εκπροσώπου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και η στήριξή της στην Πρώτη Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων. Όπως μάλιστα έχει γίνει γνωστό, η Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης, θα διοργανώσει στις 25 Ιουνίου 2017, την 1η Γιορτή Σπόρων  στο χώρο της στην Τουρκία.

Οι Γιορτές Σπόρων καθώς και η φετινή 1η Ολυμπιακή Γιορτή, στηρίζεται από την Αντιπεριφέρεια Δράμας, το Δήμο Παρανεστίου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, το Παγκόσμιο Κίνημα για την Ελευθερία των Σπόρων SeedFreedom, Το NavdanyaInternational, Την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την Οικολογική Κίνηση Δράμας, τη Διεθνή Συνάντηση Αντίστασης κατά του Γ.Τ.Ο. καθώς και από πολύ κόσμο.

 

Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος και εμπνευστής του «Πελίτι» κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, η πρώτη Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων (Olympic Seed Festival), προτάθηκε από το ίδιο το «Πελίτι», κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης Πολιτών που έγινε στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 στη Χάγη. Η Συνέλευση των πολιτών διοργανώθηκε από τη Navdanya και το Seed Freedom.

Με την Ολυμπιάδα Σπόρων η Διεθνής Συνέλευση των Πολιτών θα ταξιδεύει σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Θα διαδίδεται έτσι ένα μήνυμα για την ανάπτυξη των σπόρων, μιας νέας κουλτούρας βασισμένης στην αγάπη και στην συνεργασία για τη διατήρηση της γης και των σπόρων, για τον αέρα, μια κουλτούρα που δεν διαχωρίζει το φυσικό περιβάλλον από τον άνθρωπο. Αναφερόμαστε ειδικά σε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών που έχουν διατηρηθεί από τους αγρότες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαϊνατουδης, «η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, είναι ο εορτασμός της ανάπτυξης του σπόρου της συνεργασίας με τη γη, το νερό, το σπόρο και άλλους ανθρώπους. Εκεχειρία με τη φύση. Αυτή είναι εμπνευσμένη από τους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες όπου οι πόλεμοι σταματούσαν κατά τη διάρκεια των αγώνων και επικρατούσε η ειρήνη. Έτσι με αυτή την αναφορά ζητάμε εκεχειρία με τη φύση. Καλούμε τον κόσμο να συνεργαστεί με τη φύση, να σταματήσει η χρήση δηλητηρίων, η μόλυνση του αέρα του νερού και του εδάφους.

Εστιάζουμε τη προσοχή μας σε θετικές δράσεις που γίνονται στον πλανήτη, σε θετικές δράσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Με τη σκέψη μας και τις πράξεις μας μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις θετικές απόψεις. Μοιραζόμαστε την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη εργαζόμενοι για τη συνεργασία και την αγάπη.»

 

Το πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Πέμπτης (χθες), περιλαμβάνονταν κλειστές συναντήσεις  για την γνωριμία μεταξύ των αντιπροσωπειών των χωρών, καθώς και προγραμματισμό θετικών δράσεων.

Σήμερα Παρασκευή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης κλειστές συναντήσεις με θέμα: – Πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν οι δράσεις. – Η διοργάνωση της Δεύτερης Ολυμπιάδας, πότε, πού και ποιος θα τη διοργανώσει.

Αύριο Σάββατο, οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές για όλο το κοινό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια, θα υπάρχει ανταλλαγή σπόρων – εργαστήριο για φύλαξη σπόρων για ερασιτέχνες, διατήρηση και φύτευση – ελεύθερα γεύματα – επιπλέον εργαστήρια – μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.