Home > νέα > Ψήφισμα για τη μη απόλυση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που είχαν προσληφθεί για τις ανάγκες του Covid-19 στο Δήμο Δράμας -Συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ψήφισμα για τη μη απόλυση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που είχαν προσληφθεί για τις ανάγκες του Covid-19 στο Δήμο Δράμας -Συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ψήφισμα για τη μη απόλυση των συμβασιούχων

ορισμένου χρόνου που είχαν προσληφθεί για

τις ανάγκες του Covid-19 στο Δήμο Δράμας

Στήριξαν ο δήμαρχος και οι παρατάξεις την ανάγκη παραμονής τους στο Δήμο Δράμας

Ξεκαθάρισε το ζήτημα ότι η παράταση ή μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου εξαρτάται από την κυβέρνηση και όχι από το Δήμο Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, έφερε ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δράμας, ως θέμα συζήτησης, την παράταση των συμβάσεων, των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί στο Δήμο Δράμας για τις ανάγκες του Covid-19.

Να σημειωθεί ότι, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου προκειμένου να αντιμετωπίσουν ανάγκες λόγω Covid-19, είχαν προσληφθεί από 16 Δεκεμβρίου 2020 και μετά από κάποιες παρατάσεις, οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του ερχόμενου Μαΐου. Στο Δήμο Δράμας αυτή την ώρα εργάζονται 11 άτομα στην υπηρεσία Καθαριότητας.

Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δράμας, κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας μετά από σχετικό αίτημα των συμβασιούχων και το θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση, η εκπρόσωπος των συμβασιούχων κα. Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι «σε λίγο διάστημα λήγει η σύμβασή μας και νομίζω ότι ξέρουν όλοι οι αρμόδιοι, ότι υπάρχουν κενά στις θέσεις αυτές και θεωρούμε ότι καλύπτουμε πολλές πάγιες και διαρκείς ανάγκες, γιατί το μόνιμο – θεωρούμε –ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτό το κομμάτι. Θα θέλαμε την στήριξη σας σ’ αυτό, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε το Δήμο μας και εσάς και όλους».

Στα λεγόμενά του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε τους συμβασιούχους για τη δουλειά που κάνουν και τόνισε ότι «ως Δήμος Δράμας είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη δουλειά την οποία προσφέρετε».

Όπως είπε μάλιστα, «υπάρχει ανάγκη στο Δήμο για εργαζόμενους και πόσο δε μάλλον, στις ειδικότητες τις όποιες αυτή τη στιγμή στηρίζετε. Τουλάχιστον από τη δική μας παράταξη, συμφωνούμε απόλυτα αν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η θητεία σας και θα σας στηρίξουμε».

Με τη σειρά τους, οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου στήριξαν τα όσα ζητούν στο σχετικό ψήφισμά τους για τις «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και όλοι εργάζονται κυρίως στον τομέα της καθαριότητας.

Ο κ. Τσιαμπούσης, ξεκαθάρισε ότι η τελική απόφαση δεν μπορεί να παρθεί ούτως ή άλλως από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά από την κεντρική κυβέρνηση. Όπως είπε, ο δήμαρχος οφείλει να μεταφέρει προς την ΚΕΔΕ την ανάγκη για την παραμονή των εργαζομένων και η ΚΕΔΕ να πιέσει την κυβέρνηση να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να προσληφθούν και μέσω της ανταποδοτικότητας στον συγκεκριμένο τομέα και ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται και σημείωσε τέλος, ότι, «θα πρέπει να υπάρξει έντονη πίεση προς την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να μειώνει προσωπικό».

Με τη σειρά του, ο κ. Καλαϊδόπουλος, είπε ότι θα δεχθεί να συζητήσει το θέμα μόνο αν θα μπει και μια πρόταση στο ψήφισμα αυτό, ώστε να επιστρέψουν στις εργασίες τους και οι υπό αναστολή εργαζόμενοι υγειονομικοί. Ο πρόεδρος του σώματος απάντησε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορούσε το θέμα των υπό αναστολή υγειονομικών και ο κ. Καλαϊδόπουλος σημείωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ δεν πήρε θέση στο σχετικό ζήτημα.

Αργότερα, ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ξεκαθάρισε ότι θα πιέσει και προς την ΚΕΔΕ, ξεκαθάρισε όμως ότι η τελική απόφαση αφορά την κυβέρνηση και όχι τους Δήμους ή τους ίδιους τους δημάρχους. Και τόνισε ότι, τόσο ο Δήμος Δράμας, όσο και οι Δήμοι όλης της χώρας, έχουν μεγάλη ανάγκη από προσωπικό στον τομέα της Καθαριότητας που είναι μια ανταποδοτική υπηρεσία.

Το αίτημα των συμβασιούχων

Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι συμβασιούχοι, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Οι συμβασιούχοι Covid-19 προσλήφθηκαν για να αντιμετωπιστεί αυτή η άσχημη κατάσταση. Εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή από 16/12/2020 με αυταπάρνηση, στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και συνέβαλαν σημαντικά με την εργασία τους στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου και κυρίως σε υπηρεσίες όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος. Ο τομές της Καθαριότητας όπου εργάστηκαν αρκετοί από αυτούς είναι ο ποιος επικίνδυνος και μάλιστα κάποιοι έχουν νοσήσει. Μπορεί να δόθηκε παράταση στις συμβάσεις τους μέχρι 31 Μαΐου 2022, αλλά ο κίνδυνος απόλυσής τους είναι ορατός.

Αποδείχθηκε ότι όλο αυτό το διάστημα εργάστηκαν με ζήλο και έχουν την θέληση να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Όλοι γνωρίζουμε την έλλειψη προσωπικού στο Δήμο. Είναι απαραίτητη η εμπειρία αυτών των εργαζομένων και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την εύρυθμη λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου».