Home > Νέα > Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ «Ναι στην άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης»

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ «Ναι στην άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης»

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

«Ναι στην άμεση αποφυλάκιση

των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

από τις φυλακές της Αδριανούπολης»

Όχι στον «Κλεισθένη 1» για την Αυτοδιοίκηση

 

 

 

ΚΑΤΑΦΕΡΕ τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης, να εκδώσει ψήφισμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία. Μετά από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, τελικά στη συνεδρίαση της Τετάρτης 9 Μαΐου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα για τα δύο παιδιά μας.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, υπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και ΕΠ.ΟΠ. Δημήτριο Κούκλατζη, οι οποίοι, από την 1η Μαρτίου 2018, κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, καθώς και στις οικογένειές τους.

Η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία θέτει σε αμφισβήτηση τις συστηματικές προσπάθειες που κάνουν οι τοπικές μας κοινωνίες και στις δυο πλευρές των συνόρων τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια και εμπέδωση σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.

Ως κάτοικοι μιας διασυνοριακής Περιφέρειας, οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωρίζουμε καλά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο αίσθημα ασφάλειας, στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας οι περίοδοι έντασης και καχυποψίας στις σχέσεις με τους γείτονές μας.

Βούληση της Διοίκησής μας είναι η Περιφέρειά μας να αποτελεί μια κοινωνία ανοιχτή, ασφαλή και εξωστρεφή. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε και οι σχέσεις με τους γείτονές μας να είναι φιλικές και παραγωγικές, κάτι που είναι προς όφελος όλων.

Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί το ίδιο και την καλούμε να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς μας.

Επιτρέποντας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα κάνει μια σημαντική κίνηση ώστε οι δύο λαοί να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας».

 

Όχι στον «Κλεισθένη 1»

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπ. Εσωτερικών με κεντρικό τίτλο: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ Πρόγραμμα “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι”».

Στην εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το Σχέδιο Νόμου και επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «στην ουσία, το Σχέδιο Νόμου αφορά μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική και σε πολλές περιπτώσεις περιπλέκει τις διαδικασίες αντί να τις απλοποιεί.

Το Σχέδιο Νόμου δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τις προτάσεις, που έχουν διατυπωθεί στα συνέδρια της ΕΝ.Π.Ε., με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού στην καθημερινή λειτουργία τους και να μην αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης.

Κυρίως, δεν προωθείται η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση των Περιφερειών και των Δήμων με προσωπικό, πόρους και νέες αρμοδιότητες.

Γενικά, το συγκεκριμένο Σχέδιο δε συμβάλλει σε καμία περίπτωση στην αποτελεσματική διοίκηση και στην ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων της Αυτοδιοίκησης, παρά θέτει  κατ’ επίφαση μόνο θέματα δημοκρατίας.

Γι’ αυτό, σύμφωνα και με το ψήφισμα του κοινού Συνεδρίου ΕΝ.Π.Ε. – Κ.Ε.Δ.Ε. και τις αναλυτικές προτάσεις για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση τις οποίες κατέθεσε η ΕΝ.Π.Ε. στο Υπουργείο Εσωτερικών, καλούμε την κυβέρνηση να προσέλθει σε περαιτέρω ουσιαστικό διάλογο.»

Τις απόψεις και τις προτάσεις τους για το θέμα κατέθεσαν επίσης αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζήτησε την απόσυρση του  Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».

 

Η «Κοινωνική Συμμαχία» για τον «Κλεισθένη 1»

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Κοινωνική Συμμαχία», εκφράζοντας τις θέσεις για το εν λόγω νομοσχέδιο, σημειώνει:

Στο σχέδιο νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» που κατατέθηκε σε διαβούλευση, δυστυχώς εστιάζει κυρίως σε δύο (2) ζητήματα:

α) στον εκλογικό νόμο και τρόπο εκλογής των θεσμικών οργάνων και

β) στο χρόνο εκλογών και διάρκεια θητείας των οργάνων.

Δεν ασχολείται και δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης (έλλειψη πόρων, μέσων και προσωπικού).

Δεν εκχωρεί και δεν αποκεντρώνει αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους.

Δεν προωθεί την «μετάβαση» από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Δεν είμαστε αντίθετοι στην αναλογική έκφραση της λαϊκής βούλησης στα θεσμικά όργανα, με διασφάλιση κυβερνησιμότητας.

Πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος ζύμωσης και συζήτησης για την μεταρρύθμιση αυτή.

Η «κουλτούρα» των συνεργασιών να προκύψει ως αναγκαιότητα της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και όχι ως επιβολή από την κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε «υπόγειες συναλλαγές εξουσίας».

Επομένως ζητούμε αλλαγές επί της ουσίας και λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα της όποιας μεταρρύθμισης.