Home > Αρθρα > Το «ρολόι της Αποκάλυψης» 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα! Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

Το «ρολόι της Αποκάλυψης» 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα! Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

ΒΑΒΕΛ 

Θανάσης Πολυμένης

Το «ρολόι της Αποκάλυψης» 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα!

 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ έχει πάντα την ανάγκη να μετράει τον χρόνο. Έχει πάντα την ανάγκη να θέτει όρια σ’ αυτά που κάνει και πότε θα τα κάνει. Και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, έχει εφεύρει τα ρολόγια, να μετράει τον χρόνο. Όμως ένα απ’ αυτά τα ρολόγια, ονομάζεται «ρολόι της Αποκάλυψης». Και ορίζει, ανάλογα με τις συνθήκες στον κόσμο, κατά πόσο είναι επικίνδυνο να υπάρξει ένας πυρηνικός πόλεμος στον πλανήτη!

Έτσι, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, μια ομάδα αρμόδιων επιστημόνων, καθορίζει πόσο κοντά είναι ο κόσμος μας, στο γεγονός ενός πυρηνικού πολέμου… που σίγουρα θα φέρει την Αποκάλυψη!

Τέτοιες μέρες το 2018, οι λεπτοδείκτες είχαν τοποθετηθεί δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Και φέτος όμως, όπως ανακοίνωσαν, δεν άλλαξε τίποτα και το «ρολόι της Αποκάλυψης» εξακολουθεί να δείχνει δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Αυτό φαίνεται ότι εκτιμούν τα μέλη του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of the Atomic Scientists, στην ετήσια έκθεσή τους για το πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος στην απόλυτη καταστροφή.

Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ωστόσο ότι η απόφασή τους να αφήσουν τους δείκτες στην ίδια θέση που βρίσκονταν και πέρσι είναι «ασυνήθιστη» δεδομένου ότι ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφές παραμένει ακόμη εξαιρετικά υψηλός, όπως ήταν και πριν από έναν χρόνο.

Τα μέλη του Συμβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, μιλώντας ακόμη και για την πιθανότητα να εξαπολύσει κάποια χώρα επίθεση “κατά λάθος”.

Όπως επισήμαναν, οι δείκτες του ρολογιού έχουν βρεθεί τόσο κοντά στα μεσάνυχτα μόνο μία φορά στο παρελθόν: το 1953, όταν οι ΗΠΑ και η πρώην Σοβιετική Ένωση πραγματοποιούσαν δοκιμές βόμβας υδρογόνου.

Το Συμβούλιο επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες του για την κλιματική αλλαγή, έναν παράγοντα που λαμβάνουν υπόψη τους από το 2007.

Φέτος, το Συμβούλιο ενέταξε στις τάξεις του τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, ο οποίος είχε απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς να “ακούν” τους επιστήμονες, ιδίως στα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. “Μοιάζουμε σαν τους επιβάτες πάνω στον Τιτανικό που δεν βλέπουν το παγόβουνο μπροστά τους αλλά απολαμβάνουν το δείπνο τους, ακούγοντας μουσική”, είπε ο Μπράουν. Το Συμβούλιο προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή στον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος και να ενθαρρύνει τον διάλογο για το θέμα αυτό.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, από τότε που βγήκε στην εξουσία της προεδρίας των ΗΠΑ ο Τραμπ, η κατάσταση έχει ξεφύγει ακόμα περισσότερο, καθώς η πολιτική πρακτική του ανθρώπου αυτού, μπορεί να ορίζει το μέλλον του πλανήτη. Βέβαια, το θέμα δεν είναι μόνο ο Τραμπ, αλλά και άλλοι σ’ αυτόν τον πλανήτη, που επιδιώκουν πολέμους.

Το Ρολόι της Αποκάλυψης δημιουργήθηκε από το συμβούλιο του Bulletin of the Atomic Scientists το 1947 ως επιστημονική απάντηση στην πυρηνική απειλή που πλανιόταν πάνω από την υφήλιο. Η βασική ιδέα του είναι απλή: όσο πιο κοντά φτάνει ο λεπτοδείκτης στα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά πιστεύει η επιτροπή των σοφών πως κοντοζυγώνει η οικουμένη στην καταστροφή.

Το Ρολόι ήταν καρπός της συνεργασίας μιας ομάδας πυρηνικών επιστημόνων που είχαν εμπλακεί στο Manhattan Project, το σχέδιο που απέδωσε την πρώτη ατομική βόμβα και ανέτρεψε τις ισορροπίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ομάδα, κάθε φορά που νιώθει ότι μια εξέλιξη μας φέρνει κοντύτερα στον όλεθρο, εκδίδει ένα ανακοινωθέν όπου περιγράφει τους λόγους μετακίνησης των δεικτών, προειδοποιώντας για τις ζοφερές παγκόσμιες ζυμώσεις.

Οι δείκτες μάλιστα δεν πάνε μόνο μπροστά, αλλά και πίσω, ακολουθώντας τη διεθνή γεωπολιτική σκηνή. Το 1991 έδειχναν, για παράδειγμα, 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ το 1953 απείχαμε μόλις 2 λεπτά! Όπως μας λέει μάλιστα το Bulletin, το Ρολόι δεν είναι δείκτης των σκαμπανεβασμάτων της παγκόσμιας μάχης για δύναμη και εξουσία, καθώς αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να αντανακλά τις βασικές αλλαγές στα επίπεδα του κινδύνου που διατρέχει η ανθρωπότητα στην πυρηνική εποχή μας.