Home > Πρώτο Θέμα > Ρυθμισμένα τα χρέη των ΤΟΕΒ της Δράμας και αποπληρώνονται σταδιακά Τι δηλώνουν στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Βοϊράνης και Κ. Νευροκοπίου

Ρυθμισμένα τα χρέη των ΤΟΕΒ της Δράμας και αποπληρώνονται σταδιακά Τι δηλώνουν στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Βοϊράνης και Κ. Νευροκοπίου

 

Ρυθμισμένα τα χρέη

των ΤΟΕΒ της Δράμας

και αποπληρώνονται σταδιακά

Τι δηλώνουν στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Βοϊράνης και Κ. Νευροκοπίου

Πρόταση της ΕΝΠΕ για δάνειο προς τους ΤΟΕΒ για εξόφληση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ εποχές λειψυδρίας τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όλη τη χώρα, και οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.  Μόνη λύση φυσικά, το νερό από τους ΤΟΕΒ, το οποίο φυσικά πληρώνεται, ενώ είμαστε ήδη πριν από τη νέα περίοδο άρδευσης για το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας. Που σημαίνει δαπανηρά έξοδα για τους αγρότες, καθώς και οι τιμές στις παραγωγές είναι αρκετά χαμηλές.

Και όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα, έχει συσσωρεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά από παλαιότερες χρήσεις, ως οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), έριξε μια νέα πρόταση στο τραπέζι των οφειλών που έχουν οι ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, προτείνοντας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την χορήγηση προς τους ΤΟΕΒ, δανείου διάρκειας άνω των 20 ετών με (επιδοτούμενο) επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 1%, προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη του προς τη ΔΕΗ και να εξασφαλίσουν έτσι, την απρόσκοπτη άρδευση των αγροτών αρδευτών τους.

Έτσι, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη αλλά και τους υπουργούς Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και Εσωτερικών κ. Χαρίτση, για την εξέταση της πρότασης και ανάλογα της υλοποίησής της.

Βέβαια, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και ουσιαστικά καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις και κυρίως δεν μπορεί να νομοθετήσει. Φυσικά, η πρόταση μπορεί να παραμείνει για την επόμενη κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στην πρόταση της ΕΝΠΕ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το δάνειο θα συνάπτεται αφού πρώτα οι εποπτευόμενοι ΤΟΕΒ τεθούν σε καθεστώς αυστηρής οικονομικής εποπτείας εξ αυτής και βεβαιωθεί η οικονομική βιωσιμότητα του χρηματοδοτικού σχεδίου από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή ή από άλλο πρόσφορο ελεγκτικό μηχανισμό.

Όπως επισημαίνει η ΕΝΠΕ, η άρση της μόνιμης ανασφάλειας κάθε χρονιά, σχετικά με το αν θα υπάρχει νερό η όχι, θα δώσει τη δυνατότητα της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων και κυρίως της σε μεγάλη έκταση αντικατάστασης των καλλιεργειών με πιο αποδοτικές οικονομικά που σταδιακά αρχίζει να συντελείται στη χώρα  με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που αυτή θα μπορούσε να επιφέρει στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

 

Οι ΤΟΕΒ στην Π.Ε. Δράμας

Στην Π.Ε. Δράμας, οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν και αυτοί οφειλές προς τη ΔΕΗ, όμως τα περισσότερα είναι χαμηλά ποσά και κυρίως είναι όλα ρυθμισμένα και πληρώνονται.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο του μεγαλύτερου ΤΟΕΒ στην περιοχή, του ΤΟΕΒ Βοϊράνης, τον κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οφείλονται στη ΔΕΗ περίπου 400.000 ευρώ από χρέη παλαιοτέρων ετών, τα οποία όμως έχουν ρυθμιστεί και καταβάλλονται, με ένα ποσό περίπου 7.000 ευρώ το μήνα.

Όπως σημειώνει ο κ.  Παπαδόπουλος, το πρόβλημα για τους αγρότες είναι κυρίως ότι οι τιμές στις παραγωγές είναι χαμηλές και οι αγρότες δυσκολεύονται στα οικονομικά τους, ενώ επισημαίνει τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά τα προβλήματα. Οι αγρότες μπορούν και πληρώνουν, καθώς υπήρξε και μια έκπτωση ως προς το κόστος, το οποίο είναι 3 ευρώ ανά στρέμμα.

Όπως λέει, παλαιότερα τα χρέη είχαν φτάσει ακόμα και στο 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν σημαντικά με μια καλή διαχείριση που έγινε. Τονίζει μάλιστα, προκειμένου αυτά τα χρέη να πληρωθούν από τους αγρότες, μια λύση που είχε ξεκινήσει πέρυσι, ήταν ότι όποιοι αγρότες έκαναν ΟΣΔΕ, θα έπρεπε να δήλωναν και απόδειξη οφειλής από τον ΤΟΕΒ, κάτι το οποίο τελικά δεν εφαρμόστηκε και οι ενώσεις δεν το τήρησαν.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνει ότι αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση για να βρεθούν αυτά τα χρήματα και ούτε δάνεια χρειάζονται, ούτε τόκοι ούτε τίποτα άλλο.

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Κ. Νευροκοπίου κ. Νεκτάριο Χατζηλαζαρίδη, ο οποίος επισημαίνει ότι τα χρέη τους ανέρχονται στα 40.000 ευρώ και είναι ρυθμιζόμενα.

Όπως ο ίδιος είπε, «εμείς δεν χρειαζόμαστε το δάνειο, καθώς τα χρέη είναι ρυθμισμένα και είναι μικρό το ποσό». Ο ΤΟΕΒ Κ. Νευροκοπίου χρησιμοποιεί ηλεκτροβάνες και ο παραγωγός πληρώνει τα κυβικά που παίρνει με μια ηλεκτρονική κάρτα. «Δεν χρεώνουμε με το στρέμμα, αλλά με το κυβικό, γι’ αυτό και δεν έχουμε μεγάλο πρόβλημα», μας λέει.