Home > νέα > Σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών από το εγκαταλειμμένο εργοτάξιο του υπό ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στο Νευροκόπι-Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών από το εγκαταλειμμένο εργοτάξιο του υπό ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στο Νευροκόπι-Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών

από το εγκαταλειμμένο εργοτάξιο του

υπό ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στο Νευροκόπι

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, κατέθεσε η βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου, σχετικά με το ζήτημα του υπό ανέγερση Δημοτικό Σχολείου Κ. Νευροκοπίου.

Στην ερώτησή της, η κα. Κεφαλίδου επισημαίνει τον άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των μικρών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου, όπου δίπλα στο υφιστάμενο σχολείο, υπάρχει το εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο από το έργο ανέγερσης νέου σχολικού κτηρίου. Η σημερινή εικόνα του εργοταξίου είναι μια μεγάλη λακκούβα γεμάτη νερό, άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια των μαθητών. Κατά την πρόσφατη επιτόπιά επίσκεψή της στην περιοχή η Χαρά Κεφαλίδου είχε τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω και την άθλια εικόνα που αυτή τη στιγμή επικρατεί στο συγκεκριμένο σημείο.

KEFALIDOY XARA

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της, «το έργο έχει περάσει στην κυριολεξία από “σαράντα κύματα”. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου διαφάνηκε κίνδυνος απένταξής του. Τελικά, το 2018 ανακηρύχθηκε ανάδοχος και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου υπεγράφη σύμβαση με την ΚΤΥΠ Α.Ε. Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν την άνοιξη του 2019, στη συνέχεια όμως σταμάτησαν αφού μέσα στο 2020 υπήρξε πρόταση να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος από την ΚΤΥΠ Α.Ε.

Πρόσφατα υπήρξε πρόταση από την ΚΤΥΠ Α.Ε., στην οποία έχει παραχωρηθεί η έκταση, να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος. Σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία ο εργολάβος έλαβε την οριζόμενη από τον Νόμο παράταση.

Πληροφορούμαστε ότι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας ο εργολάβος επέστρεψε χωρίς όμως οι εργασίες κατασκευής να έχουν τον απαιτούμενο ρυθμό ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος» σημειώνει στην ερώτησή σας η Χαρά Κεφαλίδου προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών.

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Ανάμεσα σε άλλα, η κα. Κεφαλίδου σημειώνει και τα εξής:

[Τον προηγούμενο μήνα το Υπουργείο σας υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή νέας πτέρυγας 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ Α.Ε. Το έργο υλοποιείται μετά από δωρεά της Βουλής των Ελλήνων ύψους 8 εκατομμυρίων Ευρώ.  Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στο έργο τονίσατε ότι αυτό πραγματοποιείται σε χρόνους ρεκόρ και με απόλυτη διαφάνεια εν μέσω πανδημίας. Η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να υιοθετηθεί και στο έργο κατασκευής του νέου δημοτικού σχολείου Κ. Νευροκοπίου, ενός έργου ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή μας το οποίο θα στεγάσει το σύνολο των μικρών μαθητών του λεκανοπεδίου. Αυτό το σχολείο δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις! Η πανδημία δεν μπορεί να αποτελέσει και εδώ άλλοθι.

Ο κυβερνητικός βουλευτής τον Ιούλιο 2020 μετά από επίσκεψή του στην ΚΤΥΠ Α.Ε. διαβεβαίωσε την τοπική κοινωνία ότι το πρόβλημα είναι σε φάση οριστικής διευθέτησης και «πολύ σύντομα θα έχουμε επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του έργου».

Dimotiko K Nevrokopioy (3)

Επειδή, προς το παρόν ακούμε μόνον ωραία λόγια και υποσχέσεις χωρίς όμως να έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία για την ουσιαστική και άμεση επίλυση του προβλήματος

Επειδή, ο χρόνος περνά και ο κίνδυνος για την ασφάλεια των μικρών παιδιών παραμένει

Επειδή, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει λόγω των επερχόμενων χειμερινών μηνών και των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες πολύμηνες καθυστερήσεις

Επειδή, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και ανησυχεί

Επειδή, κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του σχολείου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κύριε Υπουργέ είναι επείγουσα η ανάγκη εξεύρεσης μιας οριστικής και άμεσης λύσης πριν να είναι αργά.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας προκειμένου να δοθεί μια ουσιαστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα;

Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής του σχολείου και να παραδοθεί στους κατοίκους του Κ. Νευροκοπίου το συντομότερο δυνατό;

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα κατασκευής και αποπεράτωσης του εν λόγω έργου;]