Home > νέα > Σε διαβούλευση μέχρι 31 Μαρτίου η ίδρυση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ-Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας στον «Π.Τ.»

Σε διαβούλευση μέχρι 31 Μαρτίου η ίδρυση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ-Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας στον «Π.Τ.»

Σε διαβούλευση μέχρι 31 Μαρτίου

η ίδρυση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης

στην Περιφέρεια ΑΜΘ

► Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη μπορεί να προωθεί τα αγροτικά & διατροφικά προϊόντα της περιοχής

► Μια ΑΜΚΕ στην οποία μπορούν να συμμετέχουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες και φορείς

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ στον αγροδιατροφικό τομέα, αναμένεται να δώσει η ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας –  Θράκης.

Στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη – που αυτή την ώρα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και 31 Μαρτίου – μπορούν να συμπράξουν επιχειρηματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι, εκπρόσωποι συλλογικών σχημάτων του αγροτικού τομέα, γεωργικών βιοτεχνιών και βιομηχανιών, Επιμελητηρίων, μαζικής εστίασης, τουρισμού, τοπικής αυτοδιοίκησης, θεσμικών φορέων, Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων στο σχεδιασμό της στρατηγικής της Σύμπραξης, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τομέα και της οικονομίας της Περιφέρειας γενικότερα.

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ), που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία ίδρυσης και εκπόνησης στρατηγικού σχεδιασμού στην Περιφέρειά μας. Η ίδρυσή της εντάσσεται στο πλαίσιο των υποστηρικτικών δράσεων και μέτρων που σχεδιάζει και εφαρμόζει η Περιφέρεια, με στόχο την αναβάθμιση της προώθησης του «Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας ΑΜΘ».

Καθοριστικός παράγων επιτυχίας της ΑΜΚΕ είναι η μαζικότητα της συμμετοχής και η αντιπροσωπευτικότητα των Μελών της, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη σε όλους τους Δήμους, τις επιχειρήσεις και τις μονάδες παραγωγής της Περιφέρειάς μας.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής  Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Βασίλης Δελησταμάτης, σημειώνει ότι «η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, είναι ο μοχλός ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού τομέα. Σ’ αυτό μετέχουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, έμποροι, καταναλωτές και  φυσικά το τουριστικό κομμάτι κυρίως με την γαστρονομία».

Όπως εξηγεί ο κ. Δελησταμάτης, «δεν είμαστε οι πρώτοι  που το κάνουμε, μιας και έχουμε παραδείγματα άλλων Περιφερειών, όπου βλέπουμε τα θετικά και αρνητικά μιας τέτοιας σύμπραξης και έχει σημασία ότι τα  θετικά είναι για όλους: για το μικρό και πολύ μικρό επιχειρηματίας, όπως και τους μεγάλους επιχειρηματίες».

Ερωτώμενος για το τι ακριβώς αφορά η σύμπραξη αυτή, ο κ. Δελησταμάτης τονίζει ότι «προωθούνται τα προϊόντα της περιοχής μέσω εκθέσεων, μέσω διαδικτύου, με παρουσίαση των προϊόντων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, κάτω από την σκέπη της Περιφέρειας».

Σε διαβούλευση

Ερωτώμενος σχετικά σε  ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα αυτή η σύμπραξη, ο κ. Δελησταμάτης τονίζει ότι αυτή την ώρα βρισκόμαστε στο ζήτημα της διαβούλευσης για την ίδρυση της ΑΜΚΕ. Όπως τονίζει, «η διαβούλευση περιέχει το τι ακριβώς είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, ποια είναι τα οφέλη για τον καθένα, πώς μπορεί να γίνει μέλος της, ποιο είναι το καταστατικό της εταιρείας, μπορεί να κάνει κάποιος παρατηρήσεις και προτάσεις, ώστε όλα αυτά να συγκεντρωθούν και να φτάσουμε στο δια ταύτα. Για παράδειγμα έχουμε βάλει συμμετοχή για την αγορά ενός μεριδίου στα 500 ευρώ. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει προς τα επάνω και το ανάποδο, ανάλογα με τις προτάσεις. Το 49% θα ανήκει στην Περιφέρεια και το 51% στους μετόχους φορείς. Η ΠΑΜΘ στην ουσία θα βάλει το αρχικό κεφάλαιο και το ποσό που της ανήκει, ενώ οι μέτοχοι το υπόλοιπο κεφάλαιο».

Επιμόρφωση μελών και προώθηση προϊόντων

Στην ερώτηση για το τι θα σημαίνει αυτό πρακτικά για τους συμμετέχοντας, ο κ. Δελησταμάτης τονίζει ότι, «πριν φτάσουμε στις εκθέσεις, ξεκινάμε από την επιμόρφωση, θα έχουμε σεμινάρια των μελών και στη συνέχεια συμμετοχή σε διάφορες εκθέσεις, ενώ ακόμα μπορούν να χρησιμοποιούνται προωθητικά προϊόντα και το πώς θα μπορεί να γίνει αυτό.  Ακόμα και για το στήσιμο των προϊόντων σε μια έκθεση, θα υπάρχει και επιμόρφωση των μελών για τη συμμετοχή σε μια έκθεση, be to be συναντήσεις που είναι βασικές για τους επιχειρηματίες  με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα προϊόντα τους, ενώ θα περιέχεται ένας μεγάλος αριθμός δράσεων, από την παραγωγή και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέχρι και τη διάθεση. Επί της ουσίας, θα είναι ένα ευέλικτο σχήμα, ώστε να βοηθηθούν όλοι οι επιχειρηματίες του είδους στην περιοχή μας».

Ερωτώμενος για το πώς το βλέπουν οι ενδιαφερόμενοι, τονίζει ότι «ήδη αργήσαμε πολύ για να ιδρύσουμε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη», λέγοντας ότι «η ανάγκη της αγοράς θα διατυπωθεί άλλωστε και στη διαβούλευση και στις συμμετοχές. Η επιτυχία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, οφείλεται και στη μαζικότητα των επιχειρηματιών της περιοχής».