Home > Πρώτο Θέμα > Το Παρθένο Δάσος Φρακτού υποψήφιο για μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO-Παρουσίαση του φακέλου στις 13 Απριλίου

Το Παρθένο Δάσος Φρακτού υποψήφιο για μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO-Παρουσίαση του φακέλου στις 13 Απριλίου

Προωθείται θετικά ο φάκελος υποψηφιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Παρθένο Δάσος Φρακτού

υποψήφιο για μνημείο

Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO

Παρουσίαση του φακέλου στις 13 Απριλίου στο κτίριο Μαυρομιχάλη στην Αθήνα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ σημαντικό βήμα γίνεται σχετικά με το ζήτημα του Παρθένου Δάσους Φρακτού, ώστε αυτό να ενταχθεί στα μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το πρώτο στάδιο βέβαια, είναι να ενταχθεί αρχικά στον Εθνικό Κατάλογο Μνημείων Φυσικού Κάλους της Ελλάδας.

Το βήμα αυτό, είναι μια ιδιαίτερη παρουσίαση του φακέλου της υποψηφιότητας του Παρθένου Δάσους Φρακτού, η οποία θα γίνει την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κτίριο Μαυρομιχάλη.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, μαζί με το Δήμο Παρανεστίου Δράμας και την Έδρα UNESCO CONEECT, η οποία εδρεύει στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στη Δράμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές και μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, σημειώνει ότι στην παρουσίαση θα είναι ο ίδιος, μαζί με το διευθυντή της Έδρας UNESCO CONEECT στη Δράμα κ. Εμμανουλούδη «ώστε να βοηθήσουμε ώστε το Παρθένο Δάσος Φρακτού να μπει στον κατάλογο της UNESCO στα Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «στην επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, έχει καλέσει στην εκδήλωση, τόσο τον  υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά, όσο και την υφυπουργό Τουρισμού κα. Ζαχαράκη, οι οποίοι είναι και υποστηρικτές μας».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, «πρόκειται για ένα θετικό βήμα, το οποίο θα απογειώσει όχι μόνο την περιοχή του Παρανεστίου, αλλά ακόμα και το Νομό Δράμας και φυσικά και την Ελλάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ πρόσθεσε ότι, «θα μπορέσουμε έτσι να ενταχθούμε σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, να βρούμε χρήματα και να αξιοποιήσουμε όλη την περιοχή».

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από το 2020, όταν ο Δήμος Παρανεστίου είχε υπογράψει σχετική σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) και την έδρα UNESCO στη Δράμα, προκειμένου να ετοιμαστεί ο σχετικός φάκελος.

Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, το οποίο δυστυχώς είναι χρονοβόρο. Αναμφισβήτητη εγγύηση στην επίτευξη αυτών των στόχων παρέχει η ύπαρξη του Επιστημονικού δυναμικού της έδρας UNESCO Con – E – Ect, το οποίο αποτελείται από μια εικοσαμελή και πλέον ομάδα Ελλήνων και ξένων Επιστημόνων με πολύ μεγάλη εξειδίκευση σε θέματα που άπτονται του γνωστικού πεδίου και αντικειμένου της Έδρας. Μερικοί μάλιστα εξ αυτών αποτελούν διεθνείς αυθεντίες στον τομέα τους και έχουν εξειδικεύσεις με μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο «Πρωινός Τύπος» παρακολουθεί το θέμα μιας και πρόκειται για κάτι που αφορά όχι μόνο το Δήμο Παρανεστίου, αλλά όλη την περιοχή και ο χαρακτηρισμός του ως Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς, θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την ανάδειξη του τόπου μας.

Σχετικά με το θέμα, τον Μάρτιο του 2021, είχε πραγματοποιηθεί μια μεγάλη σύσκεψη στο δημαρχείο Παρανεστίου, με παρόντα τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο, τον τότε αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο, βουλευτές της Δράμας, το δήμαρχο Δράμας  κ. Μαμσάκο και άλλους, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το θέμα αυτό, ώστε να μπορούν όλοι να βοηθήσουν στην προώθηση του φακέλου.