Home > νέα > Σε δύσκολη φάση το νέο Μουσείο Τρένωνπου προσπαθεί να δημιουργήσειο ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Σιδηροδρομικών

Σε δύσκολη φάση το νέο Μουσείο Τρένωνπου προσπαθεί να δημιουργήσειο ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Σιδηροδρομικών

Σε δύσκολη φάση το νέο Μουσείο Τρένων

που προσπαθεί να δημιουργήσει

ο ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Σιδηροδρομικών

► Αναμένεται έγκριση μελέτης από την Επιτροπή Νεοτέρων Μνημείων

► Σε άγνωστα μονοπάτια το θέμα του τουριστικού τρένου… καμιά απολύτως εξέλιξη μετά από τη συνάντηση των 3 δημάρχων Δράμας – Παρανεστίου – Ξάνθης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ γνωστό, εδώ και μερικές εβδομάδες, βρίσκεται στη Δράμα η γνωστή εστιάμαξα του Orient Express. Η εστιάμαξα ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου από τον ΟΣΕ και τελικά γύρισε πίσω στο Μουσείο Τρένων στη Δράμα. Αυτό ήταν άλλωστε και το τελικό ζητούμενο.

Τι γίνεται όμως σήμερα, καθώς η εστιάμαξα βρίσκεται στη Δράμα; Θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε μια πιθανή τουριστική διαδρομή από τη Δράμα μέχρι και την Ξάνθη μέσω των στενών του Νέστου;

Με δυο λέξεις, η γενική απάντηση είναι: πιθανότητα όχι, τουλάχιστον στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αν όμως γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες – για τις οποίες χρειάζεται μάλλον και πολιτική πίεση – τότε κάτι μπορεί να γίνει.

Για όλα αυτά όμως, μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» – Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος.

Ο κ. Μακρόπουλος, μαζί με τον Έφορο του Μουσείου Τρένων κ. Μιχαήλ Βασιλειάδη και τον εθελοντή Κωνσταντίνο Βούλκο, μας υποδέχθηκαν εντός της ανακαινισμένης εστιάμαξας και μας έκαναν μια μικρή ξενάγηση στο χώρο της.

Μετά απ’ αυτό, καθίσαμε στο σαλόνι της, και ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε ότι «αυτή την ώρα είμαστε επικεντρωμένοι στο να ετοιμαστούμε για τα εγκαίνια του Μουσείου μέχρι τέλος του 2022. Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, δεν θα κάνουμε καμιά εκδήλωση με την εστιάμαξα, εκτός από τον ερχομό του Άγιου Βασίλη την επόμενη Πρωτοχρονιά».

Από αριστερά: ο κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, ο κ. Μιχαήλ Βασιλειάδης Έφορος του Μουσείο και ο κ. Κωνσταντίνος Βούλκος εθελοντής.

Τι γίνεται όμως με το Μουσείο;

Όπως είναι γνωστό ο ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και οι άνθρωποι που τον αποτελούν, εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, παλεύουν μόνοι τους να στήσουν το νέο Μουσείο Τρένων στην πόλη της Δράμας. Για το λόγο αυτό και διαμορφώνουν τις παλιές αποθήκες δίπλα ακριβώς από τον κεντρικό κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Στόχος τους είναι να λειτουργήσει αυτό από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά όμως, υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο… και όλα πήγαν μήνες πίσω!

Όπως λέει ο κ. Μακρόπουλος, «αυτή την ώρα καθυστερούμε γιατί η Επιτροπή Νεοτέρων Μνημείων με έδρα την Ξάνθη, εδώ και μήνες μας έχει κάνει παύση εργασιών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Ο εσωτερικός χώρος όπου κάναμε τις εργασίες, έχει παραμείνει με τα μπάζα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε».

Όπως εξηγεί ο κ. Μακρόπουλος, από το 2015, «πέντε κτίρια του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Οι εργασίες που κάνουμε είναι εσωτερικές ώστε να διαμορφώσουμε τον χώρο του νέου Μουσείου, ενώ σύμφωνα με τα όσα μας έχουν πει, οι εργασίες δεν επιτρέπονται μόνο στον εξωτερικό χώρο και όχι στον εσωτερικό».

Ο ίδιος, εκφράζει την άποψη ότι οι εσωτερικές εργασίες, ανέδειξαν ένα εσωτερικό τοιχίο το οποίο  θα αναδείκνυε τις παλιές αποθήκες εντός του χώρου. «Μια εβδομάδα όμως μετά, μας έστειλαν ένα έγγραφο που μιλούσε για παύση εργασιών», επισημαίνει.

Από εκεί και πέρα, ζητήθηκε να γίνει μια αρχιτεκτονική μελέτη, στην οποία αρχικά βοήθησε μια μηχανικός του ΟΣΕ. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση αυτή αρχικά απορρίφθηκε (τον Φεβρουάριο 2022) και στη συνέχεια ο Σύλλογος πλήρωσε μια νέα αρχιτεκτονική μελέτη σε ιδιώτη αρχιτέκτονα.

Από την ώρα που κατατέθηκε η μελέτη στην Επιτροπή Νεοτέρων Μνημείων, έχουν περάσει μέχρι σήμερα έξι εβδομάδες. Όπως λέει ο κ. Μακρόπουλος, ο προϊστάμενος της Επιτροπής είχε πει ότι «σε μια εβδομάδα θα σας δώσω την έγκριση, παρ’ όλα αυτά έξι εβδομάδες μετά δεν έγινε τίποτα. Και έχουμε βρεθεί εκτός».

Σε ερώτηση, για το πόσος χρόνος χρειάζεται από τότε που θα υπάρξει η άδεια, ο ίδιος τονίζει ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες περίπου για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Που είμαστε με το τουριστικό τρένο;

Ρωτήσαμε τον κ. Μακρόπουλο, τι γίνεται μ’ εκείνη την υπόθεση του τουριστικού τρένου. Στην ερώτηση του «Π.Τ.», για το τι έγινε μετά από την συνάντηση των τριών δημάρχων Δράμας – Παρανεστίου και Ξάνθης στον χώρο του νυν Μουσείου Τρένων, ο κ. Μακρόπουλος απαντά: «Και εκεί σταμάτησαν όλα. Εκεί μπήκε τελεία» και τονίζει: «Όταν έγινε η συνάντηση εδώ, ο δήμαρχος Ξάνθης έριξε την ιδέα να πάνε για μια συνάντηση με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ. Είπε ότι θα μιλήσει αυτός και θα κλείσει το ραντεβού για να προχωρήσουμε. Μάλιστα είχαμε μιλήσει και για συγκεκριμένη μέρα. Όταν πλησίασε αυτή η μέρα, επικοινώνησα με τον κ. Μαμσάκο για να μάθω τι γίνεται και μου είπε ότι δεν υπήρχε κάτι νεότερο. Τελευταία συζήτηση για το θέμα ήταν αυτή».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «το πρόβλημα με το τουριστικό τρένο, είναι ότι δεν υπάρχει μια αυτοκινητάμαξα, η οποία χρειάζεται ένα μηχανοδηγό μόνο. Δεν χρειάζεται ούτε κλειδούχος ούτε τίποτα άλλο. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει καμιά αυτοκινητάμαξα σε καλή κατάσταση και χρειάζεται να γίνει μια βαριά επισκευή, που σημαίνει μεγάλο κόστος».

Όπως εξηγεί ο κ. Μακρόπουλος, «επίσης ο ΟΣΕ δεν έχει βαγόνια Β κατηγορίας για να τα χρησιμοποιήσουμε σε ένα τέτοιο τουριστικό τρένο. Και όπως μας είπαν, αυτό που θα μπορούσε να γίνει, είναι να ενοικιαστεί μια μηχανή από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πράγμα που σημαίνει τρομακτικό κόστος».

Έτσι, καταλήγουμε πάλι στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του Μουσείου, «γιατί έτσι μόνο θα καταξιωθούμε στα μάτια όλων και θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε πλέον, με την βοήθεια του χορηγού μας, την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, να γίνει ανακατασκευή της μηχανής μας, της ΛΒ 962, για να δρομολογήσουμε τουριστική αμαξοστοιχία με την ατμομηχανή».

Σε ερώτηση από τον «Π.Τ.», αν ο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» αν έχουν σκεφθεί να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά προγράμματα ως Σύλλογος για κάποιες εργασίες, ο κ. Μακρόπουλος παραδέχεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποιες τέτοιες ενέργειες. Και όπως επισημαίνει, υπάρχει μια σκέψη να απευθυνθούν στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, ώστε ίσως μέσω του LEADER μπορεί να δοθεί κάποια χρηματοδότηση. Και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «από τον ΟΣΕ έχουμε πάρει μόνο δραχμές».

Τονίζει πάντως χαρακτηριστικά ότι, «το Μουσείο θα είναι το εφαλτήριο για οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε και έχουμε πολλά να κάνουμε στη συνέχεια».